Theodor Stolojan şi-a pus semnătura in 1983 pe un document privind exportul de butelii in Liban, export efectuat de firma de comerţ exterior a Securităţii.
Theodor Stolojan şi-a pus semnătura, in 1983, pe un document privind exportul de butelii in Liban, export efectuat de firma de comerţ exterior a Securităţii. Mugur Ciuvică susţine că semnătura lui Stolojan este dovada că acesta avea control asupra banilor Securităţii. "E o prostie", dă liderul PLD replica.Grupul de Investigaţii Politice, condus de Mugur Ciuvică, a scos ieri un document din arhiva ICE Dunărea, firma de export a fostei Securităţi, pe care care se află semnătura lui Theodor Stolojan. Acesta, in calitate de director al Direcţiei Valutare şi a Relaţiilor Financiare Internaţionale din Ministerul Finanţelor, aproba ICE Dunărea, in mai 1983, "exportul a 150.000 de butelii de aragaz in Liban". Documentul scos de GIP este o notă care poartă numărul de inregistrare 2875/5.05.1983. ICE Dunărea era de fapt o unitate militară din cadrul Securităţii (UM 0107), infiinţatăin octombrie 1982 prin Decretul Consiliului de Stat nr. 382/15.10.1982 şi lichidată in aprilie 1990 prin HG 435/25.04.1990, după cum se arată intr-un comunicat al Grupului de Investigaţii Politice.
ACUZAŢII. Pentru operaţiunile de comerţ exterior, deci şi pentru exportul de butelii, ICE Dunărea avea nevoie de acordul Direcţiei Valutare din Ministerul Finanţelor, condusă in acea perioadă de Theodor Stolojan. Acesta a condus Direcţia Valutară din 1982 pană in 1987. Documentul poartă semnătura lui Theodor Stolojan, cu menţiunea "Avizăm favorabil", dar şi acordul altor două ministere implicate: Ministerul Industriei Construcţiilor de Maşini, reprezentant al producătorului de butelii, şi Ministerul Comerţului Exterior şi Cooperării Economice Internaţionale.
Comunicatul Grupului de Investigaţii Politice lansează la adresa lui Theodor Stolojan acuzaţia că avea control asupra banilor Securităţii, contrar declaraţiilor sale de pană acum. "In timp ce celelalte instituţii se ocupau de partea tehnică a contractului, Direcţia Valutară din Ministerul de Finanţe se ocupa de bani, controland fluxul de valută rezultat in urma exporturilor realizate de firmele Securităţii. Direcţia condusă de Theodor Stolojan era atat de importantă incat ICE Dunarea, unitate militară a Securităţii, nu a putut incheia un contract in valoare de 1.539.000 de dolari, fară avizul Direcţiei Valutare. Prin urmare, Theodor Stolojan ştia caţi bani se derulau prin contractele de comerţ exterior ale Securităţii, ştia care erau conturile in care ajungeau banii Securităţii, ştia ce se intampla cu banii din aceste conturi". GIP pune in contrapondere declaraţiile anterioare ale lui Theodor Stolojan care susţinea că, in calitate de director adjunct şi director la Direcţia Valutară şi a Relaţiilor Financiare Internaţionale din Ministerul Finanţelor, se ocupa "cu probleme de politică valutară, reglementări in domeniul valutar, cu probleme de planificare a activităţii de comerţ exterior şi alte activităţi necomerciale legate, de exemplu, de cheltuielile ambasadelor, de incasări şi plăţi din activităţile de turism ş.a.m.d". "Theodor Stolojan mai afirma că direcţia pe care a condus-o nu s-a ocupat niciodată cu nici o operaţiune specială a Securităţii sau cu comisioane sau alte asemenea poveşti", aminteşte GIP.
Citește pe Antena3.ro