x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Strategia înarmării prezidenţiale

Strategia înarmării prezidenţiale

de Razvan Belciuganu    |    22 Aug 2009   •   00:00
Strategia înarmării prezidenţiale
Sursa foto: Ştefan Ciocan/Agerpres

Apariţia fratelui preşedintelui Traian Băsescu într-o companie implicată în domeniul tehnicii militare devoalează posibilitatea existenţei unui plan de infiltrare în achiziţiile Armatei din viitorul apropiat, preconizate la 10 mi­liarde de euro şi care trebuie să fie compensate cu alte 8 miliarde de euro. Totul, în numele preşedintelui României.



Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, a intrat cu poftă într-o companie ce are drept obiect de activitate consultanţa în afacerile cu armament şi tehnică militară. Firma Defense, Security and Intelligence Co - DESINTCO SRL, apărută din neant lunile trecute, îl are ca acţionar cu 30%. Rolul activ în afacere îl au însă, tot cu câte 30%, oamenii de afaceri Romeo Oiţă şi Cristian Geamănu.

Şi unul, şi altul lucrează pentru companii americane de profil. Romeo Oiţă este reprezentant al grupului Navigator Development LLC, iar Cristian Geamănu este vicepreşedinte pentru Europa de Est al firmei General Defense Corp. Până să pună firma în care este tovarăş de jug Mircea Băsescu la treabă, Romeo Oiţă şi Cristian Geamănu şi-au câştigat notorietatea organizând Naval Defense Exhibition - Constanţa 2009, prima expoziţie de tehnică navală militară ce are loc în România. Momentul cel mai prielnic a fost Ziua Marinei, organizată de Ministerul Apărării Naţionale, aşa că ministerul care îl are în frunte pe PD-L-istul Mihai Stănişoară a devenit şi coorganizator al evenimentului amintit.
PASUL I
În această criză financiară mondială, şi companiile de armament aleargă de mama focului pentru orice promisiune de contract. La expoziţia de la Constanţa au participat 55 de companii, de la giganţi mondiali din  domeniu şi până la firme micuţe, de nişă. Bineînţeles, pentru participare se plăteşte o taxă, se construieşte un stand şi, în cazul acesta, companiile au "cotizat" către organizatori. Adică, după cum duc firele, până la Romeo Oiţă şi Cristian Geamănu.

Primul dintre ei, Romeo Oiţă, bine familiarizat cu lumea militară românească, a pus ochii pe un general. Era păcat ca generalul Ion Eftimie Sandu, cel care a condus Departamentul pentru Armament din MApN în ultimii ani, să rămână neexploatat, în condiţiile în care palatele Cotroceni şi Victoria, cu liderii lor, Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu, nu s-au înţeles şi au tot lăsat vacant postul de secretar de stat.

Generalul Ion Eftimie Sandu este o enciclopedie şi relaţională, dar mai ales din punct de vedere al cunoştinţelor tehnice: ştie până la nivel de piuliţă ce nevoi are Armata. Aşa că generalul ieşit în rezervă de curând a trecut în echipa lui Oiţă, care a elaborat conceptul "Grifonul", o platformă mobilă multifuncţională, de intervenţie pentru operaţiuni ne­con­venţionale ce pot apărea în situaţii de urgenţă. Maşina respectivă a fost prezentată la expoziţia de la Constanţa şi i-ar putea avea ca potenţiali clienţi pe cei de la MApN, de la "Interne", de la primării, prefecturi şi consilii judeţene etc. Integratorul final al maşinii este Uzina Mecanică Bucureşti, companie de stat din subordinea "Romarm" şi, deci, a Ministerului Economiei. Generalul are şi el cinci procente din firma DESINTCO SRL.

Romeo Oiţă a învăţat să observe mediul militar cu atâta precizie, întrucât şi trecutul său este legat de oamenii în uniformă. Până să devină om de afaceri vizionar şi energic, Romeo Oiţă a fost ofiţer al Serviciului de Protecţie şi Pază. În această calitate, ofiţerul a putut să înţeleagă ce înseamnă decizia în stat, fiindcă, spun surse din mediul militar, a fost aghiotant al lui Nicolae Văcăroiu, fost prim-mi­nis­tru al României, fost şef al Senatului şi actual preşedinte al Curţii de Conturi.


PASUL 2
Pentru companiile străine de profil, România se arată foarte interesantă în această etapă, întrucât urmează achiziţii de 10 miliarde de euro pentru Armată şi de aceea acceptă să scoată bani să participe la expoziţiile din ţara noastră.

Era, mai întâi, "Expomil", organizată de stat, iar apoi a apărut "Black Sea Defense & Aerospace", organizată de compania americană TNT Productions şi despre eforturile căreia ştie câte ceva şi omul de afaceri Cristian Geamănu. Expozanţii sunt mereu cam aceiaşi, iar în condiţiile în care achiziţiile pentru Armată se tot amână, nici ei nu sunt foarte încântaţi. Dar plătesc. Apariţia noii expoziţii vine să umple golul lăsat în zona navală, acolo unde România are prioritară dotarea Forţelor Navale cu corvete şi vânătoare de mine. O estimare arată că este vorba despre cel puţin 1,3 miliarde de euro, fără a pune la socoteală şi modernizarea de jumătate de miliard de euro a fregatelor.
PASUL 3
Conform legislaţiei în vigoare, achi­zi­ţii­le de tehnică militară trebuie să fie compensate în valoare de 80%. Adică, la 10 miliarde de euro, câştigătorii li­ci­ta­ţiilor de tehnică militară au obligaţia să întoarcă în ţară 8 miliarde de euro, atât în investiţii directe, cursuri, preluări de com­panii din industria românească, transfer de tehnologie, cât şi în forme in­di­recte, cum ar fi vânzarea de mere ro­mâneşti pe o terţă piaţă sau organizarea de târguri şi expoziţii şi consultanţa.

Aceste două domenii intră în obiectul de activitate al noii firme. Ca aceste compensaţii să fie efective există o agenţie guvernamentală - Agenţia de Compensare a Achiziţiilor de Tehnică Specială, însă un rol important în găsirea posibilităţilor de cooperare între companiile străine şi cele româneşti îl are Ministerul Economiei, prin Direcţia Generală Industrie de Apărare şi Probleme Speciale. Pe poziţia de şef al acestei di­rec­ţii, din subordinea ministrului Adriean Videanu, membru marcant al PD-L, se află Aurel Cazacu. Fata acestuia a fost cooptată în noua companie ce-l are ca acţionar pe Mircea Băsescu, cu cinci procente.


PASUL 4

Aurel Cazacu a avut o poziţie surprinzătoare în ceea ce priveşte implicarea lui Mircea Băsescu în compania la care este şi fata lui acţionar. "Este o garanţie. Dacă vine o mare firmă şi zice că vrea să ajungă la Cotroceni, dânsul are ocazia să o ducă acolo, pentru că ne va fi bine", le-a spus Aurel Cazacu reporterilor BizBazar - Antena 3. Aşadar, rolul fratelui Băsescu este bine scris, acela de curea de transmisie. Mai departe, cum preşedintele este cel care conduce şedinţele Consiliului Suprem de Apărare a Ţării în care se stabilesc şi planurile de achiziţie, Mircea Băsescu ar avea şansa să iasă în câştig. Butoanele aşteptau până ieri să fie apăsate. Dezamăgirea pe care a arătat-o ieri preşedintele Traian Băsescu referitoare la implicarea fratelui său în firma DESINTCO SRL şi mulţumirile adresate presei că a fost informat nu sunt de ajuns. Mecanismul ce ar putea viza dotarea bine ţintită pentru Armată trebuie dezamorsat.

×
Subiecte în articol: special