x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Strict secret: Rachetele cancerului

Strict secret: Rachetele cancerului

de Razvan Belciuganu    |    Diana Rucinschi    |    18 Iul 2005   •   00:00
Strict secret: Rachetele cancerului

Contractul de 23,5 milioane de euro pentru cumpararea de rachete "Hawk", dintre Romania si Olanda, a fost secret pentru a nu se cunoaste faptul ca sute de militari olandezi au depus plangeri ca sufera de leucemie din cauza acestor echipamente.

ANCHETA
Olanda se chinuieste de opt ani sa-si vanda fiarele vechi, sistemul de rachete "Hawk". Secretul negocierii cu partea romana a fost ascuns de guvernul olandez si fata de propriii parlamentari. Motivul este ca militarii olandezi s-au plans de nivelul radiatiilor emise de aceste echipamente. Cazurile de cancer la personalul care a deservit sistemul "Hawk" sunt din ce in ce mai multe.

In tot acest timp, guvernul olandez i-a asigurat pe parlamentari ca, in Romania, problemele se cunosc, iar oficialii de la Bucuresti sunt incantati de o asa achizitie. Ofiteri din serviciile secrete romanesti indica faptul ca, de fapt, cumpararea rachetelor ar fi fost invocata neconditionat de olandezi, mai ales ca in momentul achizitiei Olanda detinea Presedintia Uniunii Europene. In schimb, Romania ar fi avut tot sprijinul pentru grabirea calendarului integrarii si inchiderea capitolelor de negociere cu UE. Ceea ce s-a si intamplat. Astfel, pe 17 decembrie, Consiliul European de la Bruxelles, prezidat de Olanda, recomanda semnarea tratatului de aderare in aprilie 2005 si aderarea efectiva la 1 ianuarie 2007.

ANUNTUL. Nici in Olanda nu s-a stiut mai nimic de "tranzactia" cu sisteme de rachete cu Romania, pana in luna martie. Sigur, la nivel de discutii pe la colturi, lumea politica olandeza stia ca tara noastra era interesata de o asa achizitie. Astfel, la 9 martie 2005, parlamentul olandez a fost anuntat, in mod oficial, de catre guvern de vanzarea echipamentelor "Hawk", prin scrisoarea 29.800 X no. 65. Foarte laconic, politicienii de la Amsterdam aflau ca "la 4 decembrie 2004, au fost vandute Romaniei 8 sisteme HAWK PIP III si 78 de vehicule DAF YA-5442". Asadar, in mod foarte misterios, rachetele sunt cumparate cu nu mai putin de 23,5 milioane de euro, taman imediat dupa alegerile generale si in asteptarea turului doi pentru alegerea presedintelui la Bucuresti. Exact cand nimanui nu-i ardea de verificarea modalitatilor de achizitie. Tocmai de aceea acordul dintre Olanda si Romania trebuia sa fie "strict secret".

CANCER. Odiseea rachetelor olandeze este una veche. Guvernul voia sa "scape" de sistemul "Hawk" de aproximativ opt ani si cauta cumparatori interesati. La inceput, Turcia se spunea ca a fost "pretendenta" la rachete. Insa turcii au renuntat in cele din urma. Si cum sa nu doreasca olandezii sa scape de sistemul de aparare antiaeriana, cand "Hawk" este foarte controversat in Olanda. Hiba tot mai des si vehement invocata: radiatiile emise de sistemul de radar. In anii ’90 s-au inregistrat foarte multe plangeri din partea militarilor care au lucrat cu acest sistem si care s-au imbolnavit de o serie de boli rare si foarte grave. De exemplu, s-a constatat ca imbolnavirea de cancer, mai ales leucemie, in cazul celor care lucrasera cu sistemul "Hawk" era mai mare decat media. In 1998, Ministerul Apararii olandez a solicitat demararea unei anchete. Cazul mai fusese analizat o data, dar fara rezultate concludente. Ministerul Apararii din Olanda a declarat ca nu au fost gasite suficiente probe stiintifice care sa lege imbolnavirile personalului de sistemul "Hawk". Partidul Socialist a cerut o investigatie epidemiologica serioasa.

CAZURILE. Intr-un articol publicat de cotidianul De Telegraaf, la 29 ianuarie 2005, s-a relatat povestea lui Thomas, un ofiter care lucrase ani in sir pe un astfel de sistem si murise din cauza unei forme stranii de cancer. Parlamentul olandez a cerut, la 1 februarie 2005, ca urmare a acestui articol, sa i se prezinte situatia plangerilor si tipul fiecarei plangeri. Parlamentul a solicitat de asemenea o investigatie medicala referitoare la relatia de cauzalitate dintre bolile contractate de personalul miliatar si sistemul de rachete. In acest sens, guvernul olandez a informat parlamentul ca s-au inregistrat 212 plangeri din partea unor persoane care acuzau imbolnavirea. 73 dintre ei sufera de cancer, 48 de alte boli, iar in 91 de cazuri boala nu a fost declarata. In fiecare zi se primesc noi plangeri. La 15 mai, TNO, un institut olandez de cercetari medicale si biologice, a inceput sa analizeze problema. Rezultatele vor fi cunoscute la 1 octombrie. Raportul lor va include si rezultatele anchetelor similare din Statele Unite, Spania si Germania.

ANCHETA. Tweede Kamer, Camera Inferioara a parlamentului olandez, a solicitat o investigatie serioasa chiar luna trecuta. Acum, guvernul olandez asteapta rezultatele din Belgia, existand si acolo sisteme "Hawk", unde a fost demarata o investigatie foarte ampla inca din 2001. Se pare ca exista deja un raport belgian, dar nu a fost facut inca public. Dupa cum afirma oficialii politici de la Amsterdam, exista indicii ca guvernul olandez a fost deja informat de concluziile lui, dar nu este dispus sa le comunice inainte de a fi publicate intr-un magazin stiintific. Si sindicatul personalui militar "Euromil" a solicitat guvernului schimbarea unora dintre orientarile politice. In Germania, Statele Unite, Belgia si Olanda, aceasta problema este foarte dezbatuta.

PARLAMENTUL. Pe acest fond de tensiune, in dezbaterea parlamentara de la 1 februarie din Camera inferioara, Krista van Velzen - parlamentar din partea Partidului Socialist - l-a interpelat pe secretarul de stat pentru Aparare Van der Knaap: "Data fiind achizitionarea de catre Romania a sistemului «Hawk» as dori sa stiu daca secretarul de stat a informat autoritatile romane de problemele de sanatate din Olanda si de conexiunea dintre acestea si sistemul «Hawk». Nu ar fi mai corect, date fiind zvonurile din Olanda, ca sistemul sa fie oprit aici si inchis pentru a impiedica aparitia unor astfel de probleme de sanatate in alte state?". Raspunsul secretarului de stat Van der Knaap este, pentru noi, romanii, halucinant: "Discutiile din Olanda sunt, bineinteles, cunoscute in Romania. Romanii sunt foarte incantati sa cumpere sistemul «Hawk». Nu vrem sa ii determinam sa se razgandeasca, deoarece este un sistem excelent. Romanii sunt multumiti si noi, de asemenea, ca le putem vinde sistemul. Asta e tot pentru moment. In Romania, sunt cunoscute discutiile generate in Olanda de sistemele «Hawk»". In dezbaterea de la 30 iunie, Krista van Velzen a revenit asupra problemei si a declarat ca este inacceptabil ca aceste sisteme sa fie vandute Romaniei. S-a interesat de procedura de achizitionare. A intrebat daca guvernul olandez este pregatit sa isi asume raspunderea in cazul in care militarii romani se vor imbolnavi dupa utilizarea acestui sistem si daca ar accepta returnarea sistemului? Van der Knaap a raspuns si de aceasta data transant, in a doua sesiune de dezbateri: "secretarul de stat nu are in vedere sa ofere Romaniei ocazia de a returna acest sistem".

PERICOL DE RADIATII
Rachetele sistemului "Hawk" sunt autodirijate semiactiv prin radiolocatie. In jurul unei statii de radiolocatie, daca tii un bec in mana, acesta se aprinde. In cazul acestui sistem, dupa cum se poate vedea din fotografii, echipajul nu este adapostit. Astfel, intr-o situatie reala de lupta, dupa cum sustin specialistii militari, apare pericolul ca militarii sa fie expusi la tirurile inamicului. In primul rand, insa, militarii sunt expusi la radiatiile de mare putere ale statiilor de cercetare si dirijare. Aceasta statie are rolul de a dirija racheta spre tinta, o caracteristica a acestei clase de rachete fiind aceea ca se bazeaza pe efectul "Doppler". Ca urmare, racheta nu poate parasi rampa de lansare, decat daca tinta e mobila.

×