x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special „Suntem haiducii lumii contemporane, indignaţii secolului nostru”

„Suntem haiducii lumii contemporane, indignaţii secolului nostru”

de Cristian Ionescu    |    15 Mar 2012   •   21:00
„Suntem haiducii lumii contemporane, indignaţii secolului nostru”

Dupa doua luni de proteste, Mihaela Murgoci simte ca a luat termenul de haiducie din trecut si l-a transferat in prezentul imediat, pastrand din definitia de acum aproximativ trei secole, si anume: 'Protest impotriva dominatiei straine sau a nedreptatii sociale'.

'Suntem haiducii lumii contemporane, indignatii secolului nostru, anonimii care nu isi doresc gloria proprie, ci libertatea semenilor lor, viermii si ciumpalacii regimului politic romanesc actual. Cine suntem totusi si ce vrem? Poate ar fi mai bine sa explic mai intai ce nu vrem. Nu mai vrem sa schimbam un rau mare cu unul mai mic. Nu vrem sa avem doar obligatii iar drepturile noastre sa fie uitate in vreun sertar al vreunui partid politic. Nu vrem ca libertatea sa fie interpretabila asa cum vor ei. Nu mai vrem sa fim tratati ca statistici, ca aplicati de stampile de vot o data la patru ani. Nu suntem numere, ci oameni! Nu vrem ca scolile noastre sa fie locuri ale ma­nipularii si indoctrinarii, iar copiii nostri, experimente politice. Nu vrem ca batranii nostri sa fie tratati cu indiferenta, aruncati dintr-un loc in altul. Nu vrem ca noi sa fim ma­nipulati, spre binele altora, al lor. Nu vrem ca resursele noastre naturale sa fie exploatate in folosul lor, dar in detrimentul nostru, al oamenilor, dar si al mediului natural. Nu mai vrem sa fim masa lor de manevra.

Ce vrem? Schimbarea! Vrem o tara in care drepturile iti sunt respectate in aceeasi masura in care, in ca­litate de cetatean, iti asumi si iti indeplinesti obligatiile. O tara in care sa te poti exprima liber, nu in tarcuri impuse! Un spatiu care nu discri­mineaza si nu oprima. Un spatiu in care opiniile iti sunt respectate. In care politicianul exista doar pentru a ii reprezenta pe cei care l-au ales si nu pentru propria bunastare materiala. Libertate, egalitate, solidaritate. Principii care la 200 de ani de la enun­tarea lor in spatiul francez au ajuns si pe aceste meleaguri si au condus la revolta romaneasca din 1989. Principii reluate dupa 23 de ani de … «democratie originala». Principiile Pietei Universitatii. De acum, din 1990, de oricand. Pentru ca Piata Universitatii a incetat sa mai fie un spatiu fizic si a devenit o idee. Piata Universitatii este oriunde exista oameni liberi, oameni care isi doresc sa fie liberi. Sociologul Erich Fromm spunea: «A avea credinta inseamna a indrazni, a gandi imposibilul si totusi a actiona in limitele realului posibil; este speranta paradoxala de a-l astepta pe Mesia in fiecare zi si de a nu iti pierde credinta daca nu va sosi la ora programata. Speranta nu este pasiva si nu e rabdatoare; dimpotriva, este nerabdatoare si activa, cautand orice cale de actiune in limitele posibilitatilor reale. Dar ea este cel mai putin pasiva cand o raportam la evolutia si eliberarea propriei persoane». (Erich Fromm, The Anatomy of Human Destructiveness). Piata Universitatii doreste schimbarea si nu isi pierde speranta. Dar tu? Pentru ca doar impreuna suntem vocea schimbarii!'

×
Subiecte în articol: special proteste