x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special 2,5 milioane de euro, în Penitenciarul Botoșani

2,5 milioane de euro, în Penitenciarul Botoșani

de Adrian Stoica    |    16 Ian 2023   •   07:30
2,5 milioane de euro, în Penitenciarul Botoșani

Administrația Națională a Penitenciarelor mai face un pas înainte pentru asigurarea unor standarde de viață conform normelor UE în pușcăriile românești. Ea va organiza, pe data de 7 februarie, o licitație pentru construirea unui corp de detenție cu 80 de locuri la Penitenciarul Botoșani. Valoarea estimată a contractului este de peste 2,5 milioane de euro, fără TVA.

 

Investiția va fi realizată din fonduri puse la dispoziția României prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul programului „Justiţie”, Proiectul Corecțional. La Penitenciarul din Botoșani se mai află în construcție un corp de detenție care va avea 320 de locuri dispuse în camere cu câte șase paturi. Acest corp va include spaţii de autogospodărire, spaţii multifuncţionale destinate activităţilor de educație şi asistenţă psihosocială, un teren de sport, sală pentru activităţi sportive, sector de vizită, curţi de plimbare şi alte spaţii adiacente.

 

Pușcărie cu regim lejer

 

Penitenciarul Botoșani este singura unitate de detenție cu regim deschis din zona Moldovei, aici fiind încarcerați cei condamnați la închisoare cu executare de până la un an de detenție, ori cei cu pedepse de până la trei ani de închisoare aflați în regim semideschis, care se apropie de eliberare. De asemenea, aici sunt aduși și arestații preventiv din județele Botoșani și Suceava și care sunt încă judecați pentru faptele comise. 

 

Mai mulți deținuți decât locuri în pușcării

 

Conform recomandărilor Comitetului European pentru Prevenirea Torturii (CPT) și ale dispozițiilor Ordinului ministrului Justiției 2772/C/2017 pentru aprobarea Normelor minime obligatorii privind condițiile de cazare a persoanelor private de libertate, este necesară asigurarea unei suprafețe de 4 mp pentru fiecare persoană privată de libertate, în situația cazării în comun, respectiv 6 mp, atunci când cazarea se face individual. În aceste condiții, capacitatea de cazare a sistemului penitenciar din România este limitată la un număr de circa 19.000 locuri de cazare, dar acesta este depășit.

 

23.142 de persoane private de libertate figurau pe 13 ianuarie 2023 în statisticile Administrației Naționale a Penitenciarelor

 

1.900 de locuri, în două noi penitenciare

 

În cursul anului trecut Administrația Națională a Penitenciarelor a scos la licitație mai multe contracte pentru construirea unor noi penitenciare. Unul dintre cele mai mari contracte a fost scos în luna noiembrie. Cu o valoare estimată de 175 de milioane de lei, fără TVA, el prevede construirea unui penitenciar nou la Unguriu, județul Buzău, cu 900 de locuri. Acesta va fi cel mai modern din țară, el urmând să fie dotat cu cluburi pentru activități de reintegrare socială, săli de clasă, bibliotecă, sală de calculatoare, spații pentru activități de tip hobby, club multifuncțional care să poată fi utilizat pentru activități de reintegrare socială, o sală de spectacole cu capacitate de 100 de locuri, un spațiu pentru activități, un studio radio-TV, un spațiu pentru activități sportive, dar și un întreg pavilion cu destinația de capelă. Construcția lui ar trebui să înceapă în acest an, iar finalizarea este programată pentru anul 2025. De asemenea, autoritățile pregătesc un penitenciar nou și în localitatea Berceni, județul Prahova. Acesta din urmă va avea o capacitate de 1.000 de locuri și va fi unul de maximă siguranță și închis. Valoarea acestui proiect este estimată la 445 de milioane de lei, fără TVA. În plus, alte 19 milioane de lei, fără TVA, ar urma să fie investite în realizarea unui complex corecțional la penitenciarul din Târgu Mureș și alte 28 de milioane de lei, fără TVA, pentru un nou complex corecțional la Penitenciarul din Baia Mare. 

×
Subiecte în articol: penitenciar norme ue