x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Sztojka, silit de stabor să se predea

Sztojka, silit de stabor să se predea

de Andrei Ando    |    15 Feb 2009   •   00:00

Peste cinci ore a durat prima audiere a lui Sztojka Ivan, unul dintre cei trei băr­baţi acuzaţi de uciderea handbalistului Marian Cozma şi de agresarea altor doi coechipieri ai săi. Sztojka a intrat în se-diul Poliţiei joi, cu câteva minute înain­te de miezul nopţii, şi s-a predat de bu­nă­voie. Era însoţit doar de avocatul său, Drescher Ivor, din Szekesfehervar.



Sztojka a mărturisit că era prezent la locul incidentului, dar a negat vehement că ar fi contribuit la crimă. Po­trivit avocatului său, bărbatul admite că a fost agresiv şi că a participat la intimida­rea clienţilor clubului Patriotul, însă nu a lovit pe nimeni. Mai mult, cu un tupeu fă­ră margini, tânărul susţine că nici nu a vă­zut cine au fost agresorii şi pozează în victima care nu se afla în locul potrivit! Avocatul Drescher Ivor ne-a declarat că "va­rianta predării a fost cea mai bună. Trebuie să sprijine autorităţile, ceea ce s-a şi angajat că va face. A cooperat total pe parcursul audierilor, care de altfel s-au şi încheiat. Clientul meu trebuie să fie des­chis oricăror întrebări, chiar dacă poate conta pe un arest preventiv îndelungat".

TREI CAPETE DE ACUZARE

Pentru Jurnalul Naţional, Varadi Piroska, purtătorul de cuvânt al Poliţiei ju­de­ţu­lui Veszprem, a declarat că Sztojka va fi reţinut timp de 72 de ore, cel târziu du­mi­nică fiind prezentat Tribunalului Vesz­prem, pentru solicitarea mandatului de arestare. El este pus sub acuzare pentru următoarele fapte: omucidere, tentativă de omor şi vătămare corporală gravă. În timpul primei sale audieri a negat toate faptele şi a încercat să se disculpe. Kallai Csaba, bulibaşa ţiganilor din Un­garia, a declarat ieri că, după părerea sa, Sztojka nu s-a predat de bunăvoie, ci constrâns de staborul ţigănesc. "Le-am comunicat pă­rin­ţilor săi că, în situaţia în care băiatul nu va merge la Poliţie, îl vom su­pune ju­decăţii ţigăneşti şi, dacă el este de negăsit, familia sa va răspunde în locul său. Acesta cred că este motivul real pentru care s-a predat. Fapta de care este el acuzat pu-ne într-o lumină foarte proastă întreaga noastră etnie, iar maghiarii au început să ne ameninţe făţiş." La Graz, în Austria, au avut loc ieri audierile celorlalţi doi în­vinuiţi. Tribu­na­lul din Graz i-a citat pentru a stabili formalităţile de extrădare. În situaţia în care în­vinuiţii vor fi de acord să fie supuşi unei proceduri de urgenţă, extrădarea lor va avea loc în cel mult zece zile. În caz con­trar, procedurile birocra­ti­ce ar putea dura 70 de zile. Pentru că Sztojka s-a pre­zen­tat de bunăvoie la Poliţie, recompensa de două milioane de forinţi pe capul său a fost retrasă.

"Sztojka suportă greu detenţia"
Unul dintre avocaţii lui Sztojka, Favian Akos, a declarat ieri că l-a reprezentat pe acesta într-un caz cu valenţe similare celui în care şi-a pierdut viaţa Marian Cozma. Şi atunci Sztojka a fost acuzat de crimă, era la faţa locului, dar nu s-a putut demonstra că a participat la omor.

  • Jurnalul Naţional: Credeţi că Ivan Sztojka s-a prezentat la Poliţie ca să îşi protejeze familia?
Favian Akos: Este greu de spus dacă Sztojka a fost sau nu a fost speriat. Cred însă că cel care se prezintă de bunăvoie la Poliţie o face în primul rând pentru că nu este vinovat sau, cel puţin, nu este vinovat într-o asemenea măsură cum prezintă presa.

  • Cum suportă psihic audierile, arestul Ivan Sztojka?
Rău. Atunci când anul trecut am acceptat să îl reprezint într-un alt caz se punea o mare presiune psihică pe el. Cazul de anul trecut era construit pe o singură mărturie, a unui singur martor, care îl plasa la locul incidentului, dar nu clarifica exact ce rol avea el acolo. Vă daţi seama că suportă greu detenţia. Are un copil mic, a petrecut şi anul trecut câteva luni în arest preventiv, gândiţi-vă cum poate suporta acest regim, mai ales dacă e vorba despre un om nevinovat.

  • Nu a ajuns probabil accidental la discoteca din Veszprem...
Mai mulţi clienţi pe care eu i-am reprezentat în anii precedenţi sunt pe înregistrările pe care le-am văzut din faţa clubului Patriotul. Asta nu înseamnă însă că oricine dintre cei pe care i-am văzut a avut vreun rol în deznodământul de altfel tragic al acestui caz. Dacă bine ştiu, imaginile au fost captate de camere video, deci Poliţia nu cred că va avea o misiune grea în a întocmi probatoriul.

Poliţia, la unison cu reprezentanţii ţiganilor

Poliţia din Veszprem şi Autoguvernarea ţiganilor din Veszprem au elaborat ieri un document comun, prin care anali­zea­ză situaţia creată în urma agresiunii de săptămâna trecută.

"Din momentul anunţării incidentului, Poliţia a început cercetările cu foarte mari efective, iar ancheta continuă şi în acest moment. Ca urmare, am reuşit identificarea într-o zi a făptuitorilor, iar doi dintre ei au fost prinşi. Pentru re­ţi­nerea celui de-al treilea, pe lângă acordarea recompensei de două milioane de forinţi, am făcut paşi concreţi. Făptuitorii vor răspunde potrivit legii penale pentru faptele lor, prin intermediul instituţiilor statului. Reacţia mediilor naţionale şi internaţionale au creat un val de opinie defavorabil, care a culpabilizat exclusiv întreaga comunitate a ţiganilor din Ungaria pentru tragedie. Poliţia şi Autoguvernarea ţiganilor din Veszprem se delimitează categoric de manifestările extremiste, de culpabilizarea colectivă a comunităţii ţigăneşti. Durerea provocată de incidentele tragice nu poate fi, în sine, motivul ca oricine să aplice legea după bunul plac sau să aleagă să se răzbune în locul instituţiilor statului". Purtătorul de cuvânt al Poliţiei din Veszprem a declarat însă că deocamdată cercetările se opresc. "Pot spune doar că în afara celor trei bărbaţi, în acest moment, nu verifi­căm pe altcineva. Au apărut şi nişte zvo­nuri referitoare la implicarea altor persoane, dar repet: deocamdată nu am ex­tins cercetările asupra altora." Direcţia Fi­nanţelor Publice din Ungaria va verifica modul în care Ivan Sztojka, care nu are loc de muncă, susţine un ranch în Enying, fiind considerat printre cei mai bogaţi oameni din zonă. La ora la care în Bu­cu­reşti Marian Cozma era însoţit de familie, prieteni şi suporteri pe ultimul drum, la Veszprem, sute de elevi au făcut un pelerinaj la locul unde tânărul şi-a pierdut viaţa. În acelaşi timp, la toate bisericile din oraş s-au tras clopotele, iar instituţiile publice au arborat drapelul negru.

×
Subiecte în articol: special veszprem sztojka