x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tabla de sah este toata lumea lui

Tabla de sah este toata lumea lui

31 Mai 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

Vlad Jianu are 20 ani si este bucurestean. Joaca sah de la cinci ani. La 10 ani a obtinut titlul de vicecampion mondial si european, iar la 12 ani a devenit maestru FIDE. A fost de trei ori campion national, si a obtinut medalii de aur si argint la 11 finale.
CARMEN DRAGOMIR

Vlad a deprins tainele jocului la varsta de cinci ani, de la tatal sau. Era singurul lucru care i se parea interesant la vremea aceea. A obtinut rezultate inca din primul an cand s-a inscris la Clubul de sah, la sapte ani. Parintii au fost cei care l-au sustinut in momentele in care ii era greu si cu scoala si se gandea sa renunte. Acum se lauda si ei cu succesele fiului. Tot succesele l-au motivat sa mearga mai departe. Sahul a fost intotdeauna mai important decat orice altceva.

La gimnaziu s-a calificat pentru olimpiada nationala pe tara la romana si matematica, dar n-a mai apucat sa mearga. Sahul a castigat. Si-a trait copilaria mai tot timpul pe drumuri din cauza concursurilor, petrecand acasa doar vreo patru luni pe an. Nu a fost chiar simplu, dar s-a descurcat. Excelent, am zice.

De un an, este student la Academia Nationala de Educatie Fizica si Sport, dar isi doreste sa se inscrie la Facultatea de Geografie, pentru ca o sa-l ajute in calatorii. Se pregateste acum pentru Campionatul Mondial din India din acest an si spera sa se claseze in primii sase.

"O sa fac sah o mare parte din viata!"

"O partida de sah decurge cam asa: te inspiri din ceilalti, iar cand termini intervine imaginatia ta. La sfarsit vezi pe cine dai vina, pe ceilalti sau pe inspiratia ta".

Pasiunea pentru sah ii rapeste cam 3-4 ore pe zi. Isi doreste sa ajunga printre primii sahisti din lume. Are o prietena, tot sahista, pe care a cunoscut-o prin turnee. Uneori, se lasa invins ca sa ii faca pe plac. Sa petreci 4-5 ore la tabla de sah nu e tocmai usor. "Trebuie sa stai bine cu nervii, nu stiu cati ar putea sa suporte tensiunea. Insa stii ca joci pentru ceva important". Rareori Vlad mai joaca asa, de placere. A devenit o competitie. Cu el insusi si cu cei mai buni. Isi petrece cea mai mare parte a timpului tot cu prieteni sahisti, "pentru ca ei stiu fenomenul".

A castigat de pe urma sahului atat cat sa se poata intretine singur. Isi plateste singur factura la mobil, la Internet, isi permite sa cheltuiasca in oras cu prietenii, si sa mai puna si de-o parte. Dar nu asta il intereseaza. Sunt mai mari satisfactiile atunci cand "stai intr-o sala cu doua sute de oameni care te aplauda".

Sahul in Romania

Romania se numara printre tarile fondatoare ale Federatiei Internationale de Sah. Printre delegatii care au aprobat constituirea acestui for a fost si romanul Ion Gudju, doctorand in chimie la Sorbona. A devenit mai tarziu presedinte de onoare al Federatiei Romane de Sah si a fost declarat "Decan fondator" al F.I.D.E.. Primul presedinte al Federatiei Romane de Sah (F.R.S.) a fost Mihail Sadoveanu. Astazi sahul este pe primul loc in tara, din punctul de vedere al numarului sportivilor legitimati.

CV - Vlad Jianu, 20 ani

  • premiul III, Concursul National

  • 1993 - locul III Concursul International din Ungaria

  • 1994 - vicecampion european (Herculane) si vicecampion mondial (Szeghet)

  • 1996 - vicecampion european, Slovacia

  • 2000 - medalia de bronz la campionatul european pe echipe - campion national

  • 2001- medalia de argint, campionatul european

  • 2002- medalia de aur, campionatul european - campion national

  • 2004- campion national

    Maestra internationala la 17 ani

    Alina Motoc, din Iasi, este si ea un exemplu de performanta in lumea sahului. La 18 ani are un palmares impresionant: doua titluri de mare maestra internationala la 17 ani, campioana mondiala la 10 ani, campioana europeana si balcanica la 16 ani, vicecampioana europeana la noua ani si timp de zece ani, aproape consecutiv, campioana nationala. "Tata imi spunea intotdeauna ca daca voi reusi sa-l bat de cinci ori la rand voi deveni campioana mondiala. Inainte sa plec in Brazilia, la primul campionat mondial, l-am provocat si am castigat cinci partide din cinci. Am ajuns acolo si asa a fost: am devenit campioana". In 2002 obtine titlul de "Cea mai buna sahista a Romaniei". Prima mutare pe tabla de joc a facut-o la varsta de cinci ani. Primul "adversar" a fost tatal sau, si el pasionat de sah. Dupa cativa ani, maestrul nu a mai reusit sa-si invinga eleva. "Nu a fost suparat. Asta e visul oricarui antrenor", zice Alina. La cinci ani si jumatate a participat la primul concurs. "Primeam intotdeauna premiul pentru cea mai mica participanta. Am fost foarte suparata cand am crescut si nu-mi mai dadeau acest premiu, dar am inceput sa le obtin pe cele de merit". La sapte ani si jumatate Alina Motoc a devenit pentru prima oara campioana nationala. Lipseste mult de la scoala, dar nu se plange de efortul pe care trebuie sa-l faca ca sa recupereze. Se antreneaza cu ajutorul calculatorului. Studiaza tactici de joc, in functie de adversar si se documenteaza din carti de specialitate. "E o viata foarte grea, dar n-as putea sa renunt pentru nimic in lume. Ai dureri de spate de la atatea ore petrecute la masa de joc, dureri de cap, nopti nedormite, ore intregi de munca". Alina Motoc a castigat pana acum locul I in patru turnee internationale: Germania (2002), Ungaria (1999 si 1997) si Polonia (1994). "Traiesc din plin ceea ce se intampla pe tabla de joc. De fiecare data cand joci o partida construiesti ceva nou. Cand pierzi, suferi aproape fizic".

    CV - Alina Motoc

  • data nasterii: 1 iunie 1985

  • eleva in clasa a XII-a la Liceul cu program sportiv Iasi

  • 1994 - vicecampioana europeana, Romania

  • 1995 - campioana mondiala, Brazilia

  • 2002 - campioana balcanica de senioare, Turcia

  • 2003 - doua norme de Mare Maestra Internationala

  • 1993,1994,1996-1999, 2001-2004- campioana nationala

    Campioni intre campioni

    Aurelian Dan din Buzau este, la zece ani, campion national. A invatat sah la varsta de cinci ani de la sora mai mare. Studiaza sahul de doua ori pe saptamana la Palatul Copiilor din Buzau si inca vreo trei-patru ore pe saptamana in particular, cu antrenorul lui. Se pregateste acum pentru Campionatul Mondial de Copii si Juniori.

    Sabina (16 ani) si Veronica Foisor (10 ani) s-au nascut intr-o familie de sahisti. Au capatat aceasta pasiune de la patru ani. Se antreneaza doua-trei ore pe zi, impreuna cu parintii. Sabina a devenit pentru prima oara campioana nationala la noua ani. In ultimii trei ani nu a reusit nimeni sa o detroneze. La opt ani a castigat titlul de campioana europeana. Are deja norma de maestra internationala. Anul acesta vrea neaparat o medalie la Campionatul Mondial din Creta. Veronica este eleva in clasa a III-a si este deja campioana europeana si nationala la categoria fete sub 10 ani.

    Andreea Adam are 12 ani si este din Odorheiu Secuiesc. A invatat "sportul mintii" la sase ani de la fratele mai mare. La noua ani a obtinut locul IV la campionatul national, locul trei la 10 ani si locul IV la 11 ani. Anul acesta a devenit campioana nationala. Ii place sahul pentru ca "este un joc pasionant pe care incepi sa-l iubesti cu cat il stii mai bine, care te invata cum sa invingi adversarul fara sa trisezi si te invata cum sa pierzi". Ii place sa merga cu bicicleta, sa inoate si sa confectioneze margele. Visul ei este sa devina o adevarata sahista de performanta si sa ramana o eleva buna la invatatura.

    Bogdan Posedaru are fisa unui adevarat campion. Are 14 ani si este din Buzau. Ambii parinti au jucat sah de performanta. Cu o asemenea familie, nu era greu de banuit ce va face Bogdan. Merge la clubul de sah de la cinci ani. Din 1999, nu a mai ratat nici o finala. A ocupat locul 37 din 98 de participanti la campionatul european din Spania. Anul acesta a devenit campion national si va reprezenta Romania la Campionatul Mondial.

    SUMAR EDITIE DE COLECTIE

    Copii geniali ai Romaniei

    Livada cu o mie de glasuri

    Ca un luceafar "a stralucit si a cazut"

    Desface probleme, dar si face

    Ana: matematica pura

    Tabla de sah este toata lumea lui

    Poetesa care vrea sa scoata Valea Jiului la lumina

    Copilaria ca antidot

    Micul Yehudi Menuhin, un fenomen al viorii

    Micul Pavarotti renunta la scena pentru altar

    Urmasele lui Picasso

    Olimpiada de informatica, viza de Statele Unite

    Programatorii mileniului

    Doi liceeni au reusit sa modifice manualele

    "Talentul se mosteneste din generatie in generatie"
  • ×