x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tăierea Capului Sfăntului Ioan Botezătorul

Tăierea Capului Sfăntului Ioan Botezătorul

de Daniela Cârlea Şontică    |    29 Aug 2007   •   00:00
Tăierea Capului Sfăntului Ioan Botezătorul

In fiecare an, la 29 august, pomenim Tăierea Capului Sfăntului Ioan Botezătorul. Preotul Constantin Pătuleanu, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, vorbeşte despre semnificaţia acestei sărbători.

"In anul al 15-lea al domniei lui Tiberiu (anul 29 d.H.), Ioan şi-a inceput predica in pustia Iordanului, propovăduind pocăinţa mulţimilor care veneau la el atrase de viaţa sa ingerească. El ii boteza cu apă, in semn de curăţire de păcate, el ii pregătea astfel pentru intălnirea cu Hristos Mesia, cel ce avea să cureţe păcatele lumii cu apă şi Duh Sfănt. Pentru că poporul se intreba dacă nu era el Măntuitorul aşteptat de atătea generaţii, Ioan le spunea: «Eu vă botez cu apă, dar vine altul mai mare decăt mine, El vă va boteza cu foc şi cu Duh Sfănt». Curăţenia sa şi dragostea sa pentru feciorie erau intr-atăt de mari, incăt era considerat vrednic nu doar de a-L vedea pe Măntuitorul, al cărui Inaintemergător fusese pus, ci chiar să-L boteze in Iordan şi să fie martorul descoperirii Sfintei Treimi."


DANSUL MORŢII. Sfăntul Ioan nu se temea să-i certe pe cei care trăiau in păcate. "El ii aducea mustrări aspre lui Irod Antipa, tetrarhul Galileii, om lipsit de ruşine şi dezmăţat, care, contrar legii, se căsătorise cu Irodiada, soţia fratelui său Filip pe cănd acesta din urmă era incă in viaţă şi avusese cu ea o fată, Salomeea", explică părintele amintit. "La aniversarea zilei de naştere a regelui, in apropierea Paştilor, acesta i-a invitat pe notabilii regatului său la un mare ospăţ, in timpul căruia toţi s-au dedat imbuibării şi beţiei. Salomeea dansa cu voluptate in faţa mesenilor acestui banchet al slavei deşarte, şi ea a plăcut privirii desfrănate a tatălui său, care i-a jurat să-i dea ca recompensă orice i-ar cere, chiar de-ar fi jumătate din regatul său. La sfatul mamei sale, tănăra a cerut să-i fie adus imediat pe un platou capul lui Ioan Botezătorul." Sentinţa a fost imediat indeplinită. De ce a ingăduit Dumnezeu ca răutatea oamenilor să biruiască asupra acestui om drept? Acelaşi părinte răspunde: "Dumnezeu a rănduit aşa, folosind răutăţile oamenilor spre bine. Binele a fost că astfel el L-a vestit celor din iad pe Măntuitorul nostru, pe Dumnezeu care S-a intrupat. Nu a creat Dumnezeu răutăţi; nu l-a creat pe Irod ca să-l omoare pe Sfăntul Ioan Botezătorul, nu i-a creat pe răstignitorii Domnului Iisus Hristos ca să-L răstignească! Tăierea Capului Sfăntului Ioan Botezătorul este o sărbătoare tristă, dar este şi o sărbătoare de bucurie. Ne bucurăm că a existat un om in lumea aceasta care a stat impotriva fărădelegii chiar cu riscul de a muri!", a mai spus părintele Pătuleanu.

×
Subiecte în articol: special ioan