x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tainele afacerii "Schi în România"

Tainele afacerii "Schi în România"

de Petru Zoltan    |    04 Noi 2010   •   00:00
Tainele afacerii "Schi în România"
Sursa foto: Jurnalul foto/

Construirea pârtiilor de schi, achiziţionarea de telegondole şi a maşinilor care produc zăpadă artificială reprezintă una dintre cele mai prospere afaceri în care Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, investeşte pentru început aproximativ un miliard de lei.

În această sumă nu au fost incluse actele adiţionale, păstrate încă la naftalină. O mare parte din aceşti bani au fost acontaţi de apropiaţii Partidului Democrat Liberal, care au câştigat pe bandă rulantă licitaţiile de proiectare şi execuţie a lucrărilor. Între timp, valoarea totală a unor proiecte se schimbă de la o zi la alta.

Totul a început în data de 8 aprilie 2009, când Emil Boc a emis Hotărârea de Guvern 426, prin care s-a decis ca Ministerul Turismului, condus de Elena Udrea, să primească suma de 226.964.000 RON pentru finanţarea parţială a 46 de proiecte catalogate drept investiţii în turism pe anul 2009. Jumătate din această sumă a fost alocată pentru demararea lucrărilor la 16 proiecte cuprinse în programul "Schi în România", care vizau amenajarea pârtiilor de schi, achiziţionarea de telegonde şi a utilajelor care produc zăpadă artificială. Între timp, au fost emise o serie de acte normative prin care s-au modificat sumele alocate iniţial. Anul acesta a fost emisă o nouă hotărâre de guvern în care au fost incluse alte două proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii schiabile.

Potrivit Direcţiei de Comunicare din cadrul MDRT, banii pentru investiţiile din anul acesta au fost alocaţi prin HG 120/2010. În realitate, fondurile au fost alocate prin Ordinul ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului nr. 1145 din 15 martie 2010. La începutul lunii octombrie, Elena Udrea a emis un nou ordin prin care modifica Ordinul 1145 care se referă la "defalcarea sumelor alocate pe anul 2010 de la bugetul de stat pentru finanţarea investiţiilor în turism, prin transferuri de la bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului la bugetele locale". Şeful direcţiei de Dezvoltare Turistică, Octavian Arsene, ne-a specificat: "Asta e o greşeală de la noi. Nu este o greşeală... este o omisiune pentru că nu am trecut ordinul prin care s-au alocat banii".

6002-135912-baniptrschi.jpg

Câmpulung Moldovenesc. În anul 2009, Câmpulung Moldovenesc se afla pe lista finanţărilor aprobate cu suma de aproximativ 51 de milioane de lei. Pentru începerea lucrărilor în anul 2009, MDRT a plătit suma de 9,5 milioane de lei. Între timp, lucrurile s-au schimbat, iar valoarea totală a proiectului a ajuns la peste 125 de milioane de lei. Cum s-a reuşit o asemenea performanţă fără să comenteze nimeni, ne-a explicat primarul Gabriel Şerban: "Proiectantul nu a luat în calcul chestiuni legate de lungimea şi amplasamentul corespunzător al pârtiilor de schi. Nu au fost luate în calcul mai multe lucruri". Nimeni nu s-a obosit să-i ceară proiectantului banii înapoi pentru că a greşit schiţele. Mai mult, proiectantul a fost pus să refacă proiectul conform cerinţelor aleşilor locali.

O contribuţie majoră pentru implementarea acestui proiect a avut-o şi Gheorghe Flutur, care şi-a dat seama că zona are potenţial. "Cireaşa de pe tort e a doamnei ministru Udrea, că ea a dat drumul la finanţare. Însă, nu pot niciodată să uit efortul pe care îl fac unii oameni, cum ar fi Gheorghe Flutur, care mă sună la orice oră să mă întrebe în ce stadiu e proiectul", a spus primarul. Legat de această majorare cu aproximativ 75 de milioane de lei, Octavian Arsene a declarat, prin Direcţia de Comunicare a ministerului, că: "Devizele refăcute pentru obiectivele prevăzute în studiu de fezabilitate au condus la majorarea valorii totale a proiectului". 



Predeal. Iniţial, Consiliul local a depus la MDRT un proiect estimat la aproximativ 2,7 milioane de lei, pentru dezvoltarea pârtiei de schi din Valea Râşnoavei. La scurt timp, valoarea proiectul a crescut de nouă ori, ajungând la aproximativ 24 de milioane de lei. Acelaşi Octavian Arsene susţine că valoarea iniţială nu cuprindea decât parţial proiectul din Valea Râşnoavei: "Valoarea finală include proiectul din Valea Râşnoavei în forma finală (pistă biatlon) şi pârtia de schi din Predeal, sub Teleferic".

Azuga. Valoarea proiectului a crescut de la 6 la 12 milioane de lei. "Aveţi nişte cifre greşite. Eu am avut 3 milioane de euro alocaţi în 2009, şi am cheltuit 2 milioane şi ceva. În 2010 avem alte proiecte. Anul acesta, pentru o altă lucrare mi s-au alocat 1,8 milioane, separat de ăia din 2009", ne-a declarat primarul Purcaru Adrian Gheorghe. Ministerul susţine că la studiul de fezabilitate iniţial s-au adăugat lucrări suplimentare. "De asemenea, s-au adăugat obiective de investiţii noi pentru reabilitarea şi modernizarea domeniului schiabil din staţiunea Azuga", a susţinut Octavian Arsene.

Buşteni. 8 milioane de lei au fost prevăzute anul trecut pentru proiectul din Buşteni. După câteva calcule, care au durat până în 2010, investiţia a ajuns la aproape 22 de milioane de lei. Cum s-a întâmplat acest lucru? "S-a modificat documentaţia tehnico-economică cu dezvoltarea proiectului iniţial - noi obiective şi echipamentele aferente, lucrări suplimentare", susţine Arsene.

Borsec. Aleşii locali au solicitat 4,9 milioane de lei pentru o pârtie de schi. Între timp, valoarea proiectului aproape s-a dublat. Arsene a declarat că s-a ajuns la această sumă prin "actualizarea documentaţiei tehnico-economice. Au fost adăugate noi obiective de investiţii la cele iniţiale. Costurile legate de funcţionarea acestora au determinat modificarea valorii". Primarul Mik Joszef susţine că faţă de proiectul iniţial s-au mai făcut două pârtii de schi, un centrul turistic şi o parcare. Dar nu este de acord cu valoarea prevăzută în documentele MDRT: "Nu pot să figurez cu suma aia. Poate a fost prins şi centrul balnear în proiectul ăsta. Suma nu e corectă, mai bine sunaţi la minister".

Râşnov. În anul 2013, aici se vor desfăşura o mare parte a probelor de schi din cadrul Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE). Pentru amenajarea pârtiilor de schi, autorităţile locale au cerut 6,5 milioane de lei. Dar au primit 10,6 milioane de lei. Tot Arsene, responsabil cu investiţiile în turism, a specificat că: "Proiectul de la Râşnov include trambuline de antrenament, trambulina de concurs, pista de biatlon care se poate utiliza şi pe timpul verii. Trambulina de concurs nu a fost inclusă în proiectul iniţial nici ca proiectare şi nici ca execuţie. Ambele sunt necesare pentru FOTE 2013".


Preţul corect?
Borşa. Iniţial, valoarea aprobată a fost de 93,5 milioane de euro. Anul acesta însă surpriză. Proiectul a ajuns la 78,6 milioane de lei, adică mai puţin cu 15 milioane. Arsene a specificat că s-a actualizat studiul de fezabilitate şi s-a refăcut proiectul tehnic, ceea ce a dus la diminuarea valorii proiectului. La întrebarea noastră privind această situaţie, Arsenie a avut "o întrebare de principiu": "E rău că a scăzut valoarea?". O întrebare de principiu avem şi noi: O fi bine ca într-o perioadă de criză, în care Guvernul României s-a împrumutat de la FMI pentru achitarea pensiilor şi a salariilor bugetarilor, inclusiv pe cel al domnului Arsene, valoarea acestor proiecte să crească?

×
Subiecte în articol: special