x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Talente" pe măsura Bac-ului

"Talente" pe măsura Bac-ului

05 Iul 2011   •   21:00
"Talente" pe măsura Bac-ului

Un afis (foto 1), recent lipit pe toate fatadele Primariei din Gura Humorului – acest, mai nou, buric al lumii –, invita tinerii localnici la concursul Humorenii n-au talent? Spre a nu exista dubii asupra a ceea ce in­seam­na talentul in capul kulturnicilor bu-co­vineni, afisul furnizeaza si rafinate de­talii de selectie: "Faci jonglerii, acrobatii, inghiti sabii?", "Faci lu­cru­rile sa dispara ori alte feluri de ma-gie?" si "Imiti diverse personaje si tot soiul de vietuitoare?" (foto 2). Caz in care claunii in devenire pot cas­tiga 10.000 de lei cu prilejul hi­per­me­diatizatului balci Zilele Hu­mo­rului. Nazarirea cu pricina nu mi­ra pe nimeni in orasul pedelistului Gheorghe Flutur, condus de subalternul sau, primarul liberal Marius Ioan Ursaciuc – turnator cu numele de cod Alin, confirmat de CNSAS. Nu mi­ra fiindca in Bucovina kulturnicii – robiti proverbului "Taranul ma­nan­ca numai ce cunoaste" ("Der bauer ist nur was er weiss" – germ.) – incurajeaza pe bani publici fie interpretul de folclor (ca este kitsch, nu conteaza), fie claunul. Personaje pe care el, kulturnicul, le gusta si fata de care tot el, taranoiul activist din CJ sau Primarie, se poate pune, supe­rior si protector, in valoare.

Talentati... dar cam plecati
Acum sa nu va inchipuiti ca in Bucovina si la Gura Humorului nu exista si tineri talentati si ca ei nu sunt recunoscuti si rasplatiti... Exista talen­tati, dovada ca la acelasi balci, an de an, olimpicii nationali – la literatura, filosofie, limbi straine si informatica – primesc din partea sponsorilor Primariei tricouri, dulciuri, ba chiar si cate un premiu de 100 sau 200 de lei, in vreme ce un gospodar a carui ia­pa talentata bate recorduri la trac­tarea poverilor e rasplatit cu cate un pre­miu de 1.900 de lei, sub forma de druj­ba noua. Cum ziceam deci, ches­tiune de talent. Si de inteligenta. Fiindca discursul unui multiolimpic na­tional spune totul: "Pana esti elev ai oarecare valoare... Profesorii se man­dresc cu tine, participi la olim­piade, iei premii. Domniile lor iau gra­de didactice, sporuri la salarii... Chiar si primarul te mai scoate in fa­ta, ca da bine politic. Apoi, cand e sa fii cineva, devii periculos. Aici locurile sunt dinainte ocupate de odraslele camarilelor politice, ale ghiolbanilor cu bani. Afara mai e o speranta".

Niste romani "Jos palaria!"
Asa se face ca vreo cativa dintre talentatii ultimei generatii de liceeni humoreni (foto 3) s-au pripasit in regatul unde Shakespeare si Robin Hood si-au exersat talentul. Unul studiaza politica si filosofie la Universitatea din Essex, asterne eseuri despre fericirea lui Sisif, vizeaza un maste­rat pe ecologie si politica si, intre doua antrenamente de karate-shotokan, canta diavoleste la ghitara sau povesteste cu Steve Vai (foto 4). Altul, tot acolo, studiaza criminalistica si scrie poezie. Un altul, nu departe, la Universitatea din Ipswich-Suffolk, studiaza regia de film. Cu siguranta insa ca nu peste multa vreme romanii – clauni si talentati – se vor intalni pe strazile Londrei. Primii vor sta in strada, vor face jonglerii, se vor schimonosi ca maimuta, vor inghiti sabii (invatati inca din tara sa inghita orice). Ceilalti vor cobori in strada, exclamand "Jos palaria!". Si le vor pune in ea cateva monede.

×