x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tăriceanu este ţinta

Tăriceanu este ţinta

de Alexandru Boariu    |    13 Dec 2007   •   00:00
Tăriceanu este ţinta

Procurorii lui Daniel Morar au cerut urmărirea penală a foştilor miniştri Nagy şi Chiuariu, autosesizăndu-se de la televizor şi "probănd" cu articole din ziare. In documentarul străveziu trimis Cotrocenilor, DNA insistă, cu majuscule, pe adevărata ţintă a acestei anchete: premierul incăpăţănat Călin Popescu Tăriceanu, care continuă să refuze plecarea din Palatul Victoria.

Că asediul Palatului Cotroceni asupra Palatului Victoria a luat forme aberante nu mai constituie o noutate. Noutatea constă, pe de-o parte, in atacarea "la pachet" a doi miniştri deodată - Szolt Nagy şi Tudor Chiuariu, ambii deja maziliţi - şi, pe de altă parte, in atragerea tot mai mult a presei drept părtaşe la deschiderea dosarelor penale.
In fapt, adevărata ţintă a preşedintelui este premierul Tăriceanu, a cărui numire in funcţie preşedintele nu s-a sfiit să o regrete amarnic, in nenumărate rănduri.

Ex-miniştrii Szolt Nagy şi Tudor Chiuariu au căzut in laba şefului DNA, Daniel Morar, recte a lui Traian Băsescu, nu in baza unor denunţuri, aşa cum se intămplă de obicei, ci, chipurile, ca urmare a unor articole apărute in mass-media.


PRESA, BAT-O VINA! De altfel, Daniel Morar işi incepe scrisoarea transmisă Comisiei speciale de la Cotroceni, prin care solicită aprobarea de a incepe urmărirea penală impotriva celor doi miniştri exact aşa: "La 25 aprilie 2007 a apărut o ştire pe postul de televiziune The Money Channel, legată de afilierea Companiei Naţionale Poşta Romănă la două societăţi pe acţiuni. La 10.05.2007, in ziarul Cotidianul a apărut articolul: "Incă o demisie la vărf in Ministerul Justiţiei", din conţinutul căruia rezultă că Alina Vrabie - director al Direcţiei de avizare din Ministerul Justiţiei şi-a dat demisia, intrucăt i s-ar fi cerut să avizeze legalitatea unei hotărări de guvern deja adoptate. La 27.04.2007 (cătă operativitate!? - n.r.), prin adresa DNA - Secţia II, s-a cerut Companiei Poşta Romănă dosarul de achiziţie privind parteneriatul cu SC Comnord SA". Şi oamenii lui Morar au inceput cercetările. Intrebare: In căte alte cazuri semnalate de presă, cazuri mult mai grave şi mai consistente, cu pagube imense aduse statului, DNA s-a autosesizat cu atăta operativitate?


Â
 ISCUSINŢÃ.... Procurorii stabilesc "prejudicii" pe net (click pentru a mari imaginea)
ACUZAŢII FANTASMAGORICE. Dar ce li se impută foştilor miniştri Nagy şi Chiuariu? Potrivit dosarului transmis de şeful DNA, Daniel Morar, Comisiei de la Cotroceni, principala acuzaţie adusă celor doi este formulată in felul următor: "La sfărşitul lunii aprilie 2007, ca urmare a unei note de fundamentare nedatate şi semnate de ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor, Nagy Szolt, ministrul de Justiţie, Tudor Chiuariu, a avizat pentru legalitate proiectul Hotărării Guvernului Romăniei 377/2007, ce avea ca obiect clarificarea situaţiei juridice a imobilului (teren + clădire) din Bucureşti, Calea Victoriei nr. 133-135, Sector 1, aflat in administrarea Companiei Naţionale Poşta Romănă". Pe scurt, este vorba de o clădire veche, construită in anii ’30, cu care, in 2005, Poşta Romănă a intrat in asociere cu firmele private Procema şi Comnord din Bucureşti, infiinţănd firma Imopost Developments. Scopul asocierii era demolarea clădirii şi construirea unui nou imobil, cu o investiţie de circa 35 de milioane de dolari.


EVALUARE À LA DNA. Odată "prins firul", procurorii lui Morar incep să studieze asiduu presa pe această temă şi află că, la asocierea cu pricina, făcută cu doi ani inainte, s-ar fi produs o subevaluare a clădirii şi terenului cu care Poşta intra in combinaţie, astfel că statul romăn ar fi fost păgubit cu milioane de dolari.

Departe de noi găndul de a lua apărarea celor doi miniştri incriminaţi, dar este de răsul curcilor "evaluarea" terenului in cauză făcută de procurori, evaluare pe care se bazează calculul aşa-zisei pagube aduse statului in această afacere: "In urma consultărilor unor anunţuri imobiliare postate pe site-ul «imobilul net» in perioada 24.08.2006-8.03.2007, preţul unui metru pătrat in imediata apropiere se ridică la valoarea de 2.900 de euro, in prezent, valoarea metrului pătrat in zonă se ridică la 5.700 de euro". Aşadar, procurorii de la DNA stabilesc valoarea unui teren consultănd anunţurile postate pe internet (unde de regulă speculatorii cer preţuri astronomice), după care, hodoronc-tronc, dublează şi această sumă, in loc să se bazeze pe o expertiză de specialitate, care le-ar furniza, evident, cu o anumită aproximaţie, un preţ căt mai aproape de cel real. Dar, se vede treaba că Daniel Morar nu are incredere in experţi. Iată ce spune acesta in aceeaşi scrisoare trimisă la Cotroceni despre expertul angajat de Poşta Romănă: "In ceea ce-l priveşte pe expertul evaluator - ing. Adrian Tăbăcaru - acesta este expert autorizat al Ministerului Justiţiei, dar nu se regăseşte in lista experţilor ANEVAR, existănd indicii că acesta nu putea efectua o evaluare a unui imobil tip construcţie, aşa cum este cazul de faţă".


POŞTA REACŢIONEAZÃ.... Compania Naţională Poşta Romănă precizează intr-un comunicat că este proprietara de drept a terenului situat in Calea Victoriei nr. 133-135: "Terenul şi clădirea au intrat in administrarea Regiei Autonome Poşta Romănă in baza HG nr. 550 din 17 iulie 1996, modificată prin HG 1034 din 18 octombrie 2001. O dată cu transformarea Regiei Autonome Poşta Romănă in Compania Naţională Poşta Romănă SA, prevăzută de HG 371 din 3 iulie 1998, toate bunurile administrate pănă atunci de regie au trecut in proprietatea nou-infiinţatei companii. In aceeaşi hotărăre de guvern, se menţionează explicit, la articolul 3, alineatul 1, faptul că CNPR "nu are in administrare bunuri din domeniul public al statului". Şi atunci, care mai este obiectul acuzaţiilor aduse de procurorii DNA? In plus, CNPR precizează că "titlul de proprietate asupra terenului din Calea Victoriei 133-135 il reprezintă certificatul emis de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, la data de 1 martie 2002, in baza prevederilor HG 371 din 3 iulie 1998" şi că "intabularea terenului a fost făcută de Poşta Romănă, in luna aprilie 2002". Aşadar, manevra cu terenul in cauză, dacă a existat o astfel de manevră, a fost incepută in anul 1998, in timpul guvernării CDR şi a fost finalizată in anul 2002, pe vremea guvernării PSD.


Â
 DEVOALARE. Morar trage vărtos in Tăriceanu (click pentru a mari imaginea)
LICITAŢIE LEGALÃ.... In ceea ce priveşte asocierea CNPR cu persoane juridice in vederea valorificării terenului din Calea Victoriei, Compania Naţională Poşta Romănă SA a organizat o licitaţie publică. Aceasta s-a desfăşurat in două etape: etapa 1 la 19 aprilie 2005 şi etapa a 2-a la 23 iunie 2005. Comisia de licitaţie a hotărăt la 28 iunie 2005 că oferta inaintată de SC Procema in consorţiu cu SC Comnord a fost cea mai avantajoasă pentru Poştă, care urmează să beneficieze de un venit anual de 7 milioane de euro in urma acestei asocieri.


ADEVÃ...RATA ŢINTÃ... - PREMIERUL. Citind cu atenţie documentul intocmit de procurorii lui Daniel Morar, descoperim că adevărata ţintă a acestui dosar este, de fapt, premierul Tăriceanu. Iată o frază strecurată la un moment dat: "SC Comnord SA construise in anul 2005 sediul reprezentanţei Citroen (ATS) - conform documentelor ridicate de la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale Sector 1. De asemenea, există semnale in presă (iarăşi presa! - n.r.) cu privire la legături intre patronii SC Comnord SA şi primul-ministru CaLIN POPESCU TaRICEANU (aşa este consemnat de Daniel Morar, cu majuscule, să se vadă de la o poştă - n.r.), şi anume, articolul cu titlul "Legături primejdioase Tăriceanu - Creţeanu" (patronul firmei in cauză - n.r.). Ce caută o astfel de inserţie in acest dosar? Care este scopul ei? Simplu: la momentul potrivit, procurorii vor putea disjunge "implicarea" lui Tăriceanu şi vor crea un nou dosar, cel pe care, de fapt, il "coc" de multă vreme.


SCENARIU
"In ce context s-a făcut această sesizare cu privire la mine de către DNA? Exact a doua zi, după ce s-a finalizat raportul de inspecţie judiciară a CSM, care constata grave abuzuri, in special la secţia a doua şi in condiţiile in care, in baza acelui raport de inspecţie, am cerut excluderea din magistratură a doi procurori şi le-am făcut plăngere penală pentru abuz in serviciu. Aşadar, şmecheria e simplă. «Dumneavoastră sunteţi urmărit penal, sunteţi cercetat penal, cum veniţi dumneavoastră să ne atacaţi pe noi?». Cam ăsta-i scenariul. E simplu".
Tudor Chiuariu
 ex-ministru al Justiţiei, "Vorbe grele", Antena 2
Â
Â

Â

×