x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tăriceanu la Summit-ul Tinerilor Atlantişti - NATO, democraţie, rock’n roll

Tăriceanu la Summit-ul Tinerilor Atlantişti - NATO, democraţie, rock’n roll

de Violeta Fotache    |    02 Apr 2008   •   00:00

Primul ministru al României a participat ieri la ceremonia de deschidere a Summit-ului Tinerilor Atlantişti, eveniment organizat în marja summit-ului NATO de către Consiliul Atlantic al SUA, Consiliul Euro-Atlantic din România-Casa NATO şi Serviciul Român de Informaţii (SRI).

Primul ministru al României a participat ieri la ceremonia de deschidere a Summit-ului Tinerilor Atlantişti, eveniment organizat în marja summit-ului NATO de către Consiliul Atlantic al SUA, Consiliul Euro-Atlantic din România-Casa NATO şi Serviciul Român de Informaţii (SRI).

În speech-ul ţinut în faţa tinerilor atlantişti provocaţi să găsească şi ei soluţii la problemele cu care se confruntă NATO, primul-ministru a recunoscut momentul crucial în care se află Alianţa Nord-Atlantică în ceea ce priveşte adoptarea unei decizii privind operaţiunile din Afganistan, dar şi rolul său în promovarea stabilităţii şi a valorilor euro-atlantice în Balcani şi în regiunea Mării Negre. “România este un susţinător al creşterii rolului NATO în est, cu accent pe regiunea Mării Negre, a cărei relevanţă pentru securitatea euro-atlantică este în creştere (...) Democraţia este ca rock'n roll, e mereu bine când vocile democraţiei sunt puternice”, a spus Tăriceanu în faţa participanţilor la “Summitul Tinerilor Atlantişti”, tineri din ţările membre NATO şi nu numai.

Premierul a subliniat că este o mândrie ca tinerii români să stea “umăr lângă umăr” cu europeni şi nord-atlantici, invitându-i să găseasca soluţii şi să vină cu noi idei pentru punerea în practică a viziunii de asigurare a securităţii strategice. Călin Popescu Tăriceanu a continuat cu expunerea aşteptărilor României de la summitul de la Bucureşti. El a afirmat că speră ca partenerii din Balcanii de Vest să fie invitaţi pentru a deveni membri ai Alianţei, iar Ucrainei şi Georgiei să li se ofere perspectiva unei relaţii cât mai apropiate cu NATO. Premierul a arătat de asemenea că speră ca Bosnia-Herţegovina, Muntenegru şi Serbia să primească un semnal pozitiv pentru asigurarea unor legături mai strânse cu Alianţa Nord-Atlantică.

EXTINDERE şI REDEFINIRE NATO. În opinia şefului Executivului de la Bucureşti, extinderea NATO nu reprezintă doar un instrument de apărare şi de promovare a valorilor sale, fiind necesar ca Alianţa să treacă la următorul nivel prin transmiterea unui mesaj mai puternic privind responsabilitatea sa de promotor şi apărător al valorilor pe care se bazează.

Citând din Kafka, premierul a vorbit despre importanţa valorilor democraţiei, arătând că românii nu şi-au pierdut niciodată speranţa de-a lungul anilor în care au cunoscut opresiunea şi tirania în cele mai rele forme, continuând, ca şi alte state din fostul bloc comunist, să susţină principiul libertăţii.

“Alianţa trebuie să îşi redefinească rolul, iar cuvintele cheie sunt adaptare, flexibilitatea şi viziune. Cea mai mare ameninţare la adresa securităţii este terorismul, în special a celui fundamentalist. NATO are trupe în Afganistan luptând în fiecare zi împotriva Al-Qaeda şi insurgenţilor. Fundamentalismul şi terorismul se hrănesc din sărăcie, nerespectarea drepturilor omului, lipsa legii şi a democraţiei”, a arătat Tăriceanu.

MULŢUMIRI. Şeful Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior, a ţinut să mulţumească generalului Joseph Ralston, fost comandant al SACEUR, şi ambasadorului Robert Hunter,fost reprezentant permanent al SUA la NATO. Maior i-a numit pe aceştia ca “doi dintre cei mai influenţi oameni care au contribuit la transformarea NATO şi la accederea României în Alianţă”.Şeful SRI a mulţumit călduros şi domnului Frederick Kempe, preşedintele Consiliului Atlantic al SUA, ca şi domnului Alexandru Şerban, şeful Consiliului Atlantic din România. Maior a subliniat importanţa “Summit-ului Tinerilor Atlantişti”, arătând că Alianţa are nevoie de energia şi angajamentul tinerilor lideri, care trebuie combinate cu experienţa, dezbaterile acestui summit fiind bazate pe principiul dialogului între generaţii. Evenimentul de diplomaţie publică, la care participa 120 de viitori lideri, inclusiv jurnalişti şi studenţi, se desfăşoară în perioada 1-5 aprilie 2008, având şi rol de pregătire şi formare a viitorilor specialişti în domeniul securităţii internaţionale.

×