x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Taxa pe gaina gazata la Ceamurlia de Jos

Taxa pe gaina gazata la Ceamurlia de Jos

de Alex Nedea    |    13 Oct 2005   •   00:00
Taxa pe gaina gazata la Ceamurlia de Jos
  • Marin Raica (foto) - Ceamurlia de Jos, Tulcea
  • Primii 21 de sateni din Ceamurlia de Jos au primit astazi banii pentru gainile care le-au fost luate din curte si intoxicate cu dioxid de carbon. Vazandu-se cu banii in mana, unii s-au gandit sa le dea dracu’ de gaini si sa-si cumpere vaca. Ieri s-a impartit si zahar.

    "Dar de ce nu au luat-o in linie dreapta? De ce au sarit de la mine taman la dom’ doctor, in cealalta parte?", se rasteste Costica la consateni, suparat ca vecinii de pe ulita lui au scapat si acum fara sa li se ia orataniile din curte. Capra vecinului nu a fost gazata. "Lasa ca o sa cumperi tu de la noi. Iti dam noi cate o gaina", zice vecinul. "N-am nevoie, mancati-o voi!" Costica este cel caruia i-au murit ratele acelea, cica de gripa aviara, bagand boala in tot satul si in tot statul. Asteapta acum, alaturi de alti 20 de oameni, in fata Primariei pentru a primi banii pe cele 180 de pasari gazate. De la Directia Agricola a judetului Tulcea au sosit 208 milioane de lei, din cele zece miliarde promise de Guvern pagubitilor. Costica, un ins supt la fata, este printre primii care intra in Primarie, iar inginerii care impart banii sub supravegherea primarului ii baga in buzunar un teanc de bancnote. Abia incap in ditamai pumnul taranului. Costica iese multumit din Primarie si porneste tinta spre casa. Trece pe langa carciuma fara sa intre la o cinstire cu satenii. A primit 23 de mi-lioane de lei pe gainile, gastele, ratele si curcanii ce le-a avut in batatura. "O sa ma duc sa-mi iau vaca", zice Costica si azvarle palma in semn de "da-le dracului de pasari".

    VICTORIA CELOR TREI GAINI. La Primarie asteapta cumintica Victoria Sima, o alta sateanca mititica, imbracata cu ce a avut ea mai frumos: un sacou in patratele maro si pantaloni din stofa, galben-fosforescenti. Trei gaini amarate a avut in curte si pe toate trei i le-au luat. Trei gaini, sa-si creasca singurul baiat care locuieste cu ea. Ii erau de folos, asa putine cum erau, caci pamant nu are, porci n-are, vaca n-are, cal n-are. N-are nici barbat sa o ajute. Dar are acum serviciu la decapitat pesti la o fabrica de langa Ceamurlia si e foarte multumita. Ea nu a primit decat noua hartii de 50.000 de lei vechi, nu cat a luat mai inainte femeia aceea, asa de multe hartii de 10.000 si 100 si de 500 de nu mai putea sa le indese in buzunarul de la piept, sa le fereasca de privirile pofticioase ale satenilor de afara.

    Cei de la Directia Agricola Tulcea au impartit banii in functie de pretul pe kilogramul de carne de pasare practicat in oboarele din zona. Greutatea pasarilor a apreciat-o veterinarul, in ziua in care au fost luate orataniile din curte. In general, oamenii au primit 140.000 de lei pe gaina, 150.000 pe rata, 300.000 pe gasca si cam 360.000 pe curcanul gazat.

    ZAHAR PENTRU PASARI. Imediat ce se termina de dat banii, sapte pompieri de la Tulcea intra in Ceamurlia de Jos cu un camion incarcat cu cinci tone de zahar de la rezerva de stat.

    Pornesc din poarta in poarta si impart egal, si celui cu cinci gaini moarte, si celuilalt, cu 100 de pasari grase. Soldatii dau cate doua kilograme de zahar pentru fiecare membru al familiei. Un flacau acuza statul ca se dau alimente si celor care nu au pasari in curte. "De ce sa dea la toti?", intreaba el cu ciuda. Nane Iordan a primit 12 kilograme, ca are patru copii si o nevasta acasa, dar pasari nu mai are, ca "mi-au murit mai demult". Omul cara zaharul in doua pungi prafuite. "Merge pentru tuica!", ii zice unu’ care inca nu a primit indulcitorul. "Ei, nu-i pentru tuica. Pentru ceai la copii!" "Maine (azi - n.r.) vom aduce si paste fainoase, si conserve de carne de porc si de vita, si pate. Din aceste produse vom da cate doua kilograme pentru fiecare satean. Iar faina vom da cate 50 de kilograme", spune reprezentantul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Tulcea, colonelul Gheorghe Milian. Imbracat la costum, Milian imparte zahar si mai aminteste din cand in cand satenilor: "Din partea Guvernului Romaniei".

    La sfarsitul zilei, cativa sateni la carciuma fac bilantul unei zile de carantina in Ceamurlia de Jos si ajung la concluzia ca satul se goleste de pasari, dar se umple repede cu bani.

    Iar spaima lor e ca fostii gainari, care furau pasarile cu zecile in fiecare seara pana mai ieri, o sa intre in casa dupa cele zece miliarde care trebuie sa ajunga in gospodariile oamenilor.

    DESPAGUBIRE
    "Maine (azi - n.r.) vom aduce si paste fainoase, si conserve de carne de porc si de vita, si pate. Din aceste produse vom da cate doua kilograme pentru fiecare satean" - colonelul, Gheorghe Milian

    INCA SAPTE
    Marti seara, in curtea unui satean au mai fost gasite sapte gaini moarte, spune primarul din Ceamurlia de Jos, Mihai Carciumaru. El este linistit si zice ca pasarile acelea oricum piereau, pentru ca, in aceasta perioada, mor zburatoarele de cand e satul. Sesizati, veterinarii au recoltat insa probe.

    PROVIZII
    Oamenii vorbesc si despre alti sateni care au taiat si au mancat pasari fara sa se gandeasca la riscul imbolnavirii. "Duminica seara mirosea a gratar in tot satul de te usturau ochii", glumeste un localnic. Un tanar, care nu-si da numele, dar zice ca e "bolnav cu capul", spune ca imediat ce a auzit ca o sa i se ia pasarile din curte s-a apucat sa-si faca provizii. "Am taiat tot ce a fost mai mare si am umplut ligheanul cu gaini." Tanarul e sarac si nu si-a permis nici acum sa-si cumpere frigider, asa ca pastreaza carnea pasarilor in fantana, la rece. Si mai ia de acolo, din cand in cand, cate o pasare de fript.

    In Delta Dunarii se vaneaza

  • de Alexandru Nastase (text), Dan Marinescu (foto)
  • INTERZIS PE HARTIE. Pentru ca ordinul nu a aparut inca in Monitorul Oficial, vanatoarea de pasari salbatice in Delta Dunarii e interzisa doar... teoretic

    Masura de interzicere a vanatorii, pe care ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat-o public vinerea trecuta, nu se aplica inca in Rezervatia Deltei Dunarii.

    A-LEGE. Astfel, mai multe grupuri de vanatori au fost descoperite atat in week-end-ul trecut, cat si la inceputul saptamanii in mai multe zone din Delta. Ultimele grupuri au fost gasite in zona localitatii Uzlina, de pe Bratul Sfantu Gheorghe. Vanatorii nu au putut fi opriti legal, pentru ca ordinul de interzicere a vanatorii nu a fost inca publicat in Monitorul Oficial... Guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Paul Cononov, cel care a semnat deschiderea sezonului la vanatoare, sustine ca impuscarea pasarilor migratoare nu are nici o legatura cu raspandirea gripei aviare. Logica guvernatorului este urmatoarea: atingerea pasarilor impuscate de catre vanatori nu constituie un pericol!

    SI ALGE. In legatura cu lebedele gasite moarte in localitatea Maliuc de pe Canalul Sulina, specialistii Institutului National de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunarii" au o teorie (neluata in seama, pana acum, de autoritati) conform careia decesul pasarilor este cauzat de alge albastre. Aceasta specie de alge creste in lacul Fortuna, situat langa Maliuc, si, spun cei de la Institut, este deosebit de toxica pentru animale. Specialistii sustin ca nu este primul an cand se inregistreaza mortalitate la lebede din aceasta cauza. Rezultatul analizelor va fi aflat peste cateva zile.
    ×