Daca veti avea suficient de mult curaj sau ghinion sa ajungeti prin centrul Bucurestiului saptamana aceasta, veti gasi cateva exemple de tehnologie francofona. Evenimentele sunt publice si se anunta destul de spectaculoase. De altfel, tehnologia informatiei este tema centrala a sommet-ului.
COVORUL DIGITAL. Covorul digital este un proiect de scenografie urbana ce va fi instalat pe esplanada Teatrului National. In timp ce va merge pe covorul digital instalat pe esplanada Teatrului National trecatorul va interactiona cu imaginile altor persoane de pe strazile unei capitale francofone. Dispozitivul a fost pus la punct in 2005 pentru Pavilionul Frantei la Expozitia Universala din Japonia. Covorul propriu-zis este de 18 m/8 m, iar ecranul pe care se vor face proiectiile, amplasat pe fatada TNB, are 250 de metri patrati. Covorul va sta intins intre orele 20:00 si 00:00, de miercuri (27 septembrie) pana vineri (29 septembrie). De asemenea, in perioada 25-30 septembrie, TNB va gazdui patru expozitii stiintifice, urmate de dezbateri publice. CARTILE NUMERICE. Vom asista si la lansarea unui nou proiect: biblioteca numerica. Asta ar fi replica francofona la ideea celor de la Google de a pune pe internet cartile celor mai importante biblioteci americane. Initiativa americanilor a starnit un imens scandal in urma cu aproape doi ani, fiind caracterizata de francezi drept imperialism cultural. Prin urmare, una din bataliile culturale franco-americane se va da chiar pe pamant romanesc. Biblioteca numerica francofona va contine un ansamblu de opere scanate sau convertite in format digital si puse pe internet. 45 de biblioteci din 25 de tari au pus la dispozitie operele convertite deja in format digital. Pana la sfarsitul anului viitor, aproape 120.000 de opere vor trece prin procesul de recunoastere optica a caracterelor.
PORTALUL UNIVERSITATILOR
|
La 28 septembrie va fi lansat portalul universitatilor francofone, realizat de Siveco Romania, in urma unei licitatii organizate de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei. Printre altele, va contine informatii despre universitatile din spatiul francofon, trimiteri catre paginile de internet ale bibliotecilor, centrelor de cercetare si institutiilor francofone, o rubrica dedicata noutatilor universitare (ateliere, conferinte, burse etc.) si un forum pentru studenti si profesori. Va fi disponibil la adresa
www.univ-francophonie.org.
Site-ul va facilita desfasurarea seminariilor online si va furniza informatii complete despre bursele de studiu in limba franceza.
|
Citește pe Antena3.ro