Napastuitii din corturile de pe Dealul Boierului nu se plang ca masuratorile pentru satul-oglinda se taraganeaza. Prima lor grija este sa puna mana pe ajutoare. Multi dintre ei sunt sariti de pe liste si
se iau la harta cu "bogatii" din casele ramase in picioare, care ajung sa ia primii paturi, galeti si detergent.
Un tanar sinistrat, cu defect de vorbire, se revolta: "N-am patura in cort. M-am dus sa iau una de la oamenii de pe Soseaua Ghidiciului si mi-a dat un roman cu ligheanul in cap, ca de ce ma bag acolo? Am nevasta gravida, sta sa nasca. Cu ce ne acoperim noaptea?". "Tiganii si rudarii nu sunt pusi pe liste la bani si la ajutoare. Daca sunt vreo zece dintre noi care au primit ceva", se plange un rrom adapostit sub o folie de nailon.
Impartirea ajutoarelor pentru sinistratii rasteni a fost ordonata in doua puncte-cheie: in tabara cu corturi, unde oamenii stau la mana militarilor care vin cu camioanele incarcate, si in curtea Primariei din sat, unde intaietate au rastenii ramasi la casele lor. Tensiunile cresc insa intre sateni cum crestea pana nu demult nivelul Dunarii. O parte din oamenii de la corturi se plange ca nu prinde nimic din incarcatura camioanelor. Iar cand merg sa-si incerce norocul la Primarie, "romanii bogati, cu tractoare, combine" si cu casele abia atinse de ape, ii fugaresc imediat: "Ce mai vreti, nu ati luat destul la corturi?".
MASURATORI UITATE. Sambata dimineata era asteptata in tabara comisia judeteana responsabila cu trasarea strazilor pentru satul-oglinda. A sosit doar arhitectul-sef, cu harta cadastrala in geanta. Restul echipei s-a lasat asteptata pana azi.
|
IMPARTEALA. Oamenii primesc lighene, paturi si galeti |
|
DISTRACTIE. Copiii mai au inca pofta de joaca |
|
PROVIZII. Tocmai ce s-a primit un transport serios |
|
HEI-RUP! Gunoaiele dau mult de furca celor din tabara |
"Ne-a zis un baiat ca a vazut schita pentru noul sat pe masa la Sfatul Popular, spune timid un batran. E chiar si un rudar care ciopleste tarusii pentru delimitarea gospodariilor in spatele cortului cu Primaria. Daâ acu o fi in pauza de masa." Sinistratii de la corturi o tin una si buna ca vor ca satul de pe Dealul Boierului sa fie sosia celui inghitit de ape. N-au de ales. "Nu ca ne convine, daâ acolo jos vine apa. Mai da o data peste noi, ne-a terminat. Iar sa-ti faci de unul singur
casa e greu", considera un barbat batut de soarta. "E treaba buna cu aceiasi vecini. Decat sa sezi langa unul care nu stii ce om este...", isi da cu parerea un alt consatean. Totusi, grija pentru noul sat este ultima printre gandurile sinistratilor. Au ei alte pasuri. In fata cortului Primariei se striga prin portavoce numele norocosilor care vor primi sprijinul banesc promis de Guvern.
CU NERVII LA PAMANT. Fix 1.500.000 de lei s-au indurat guvernantii sa le dea rastenilor. "E putin, maica. Am fi vrut sa ne dea mai multi odata, sa ne facem
case. Cum o sa stam la iarna aici?", se gandeste o batrana sprijinita in toiag, rontaind o ceapa verde. Sunt insa oameni care nu vor vedea un sfant nici macar din cei un milion si jumatate scapati din tolba Guvernului. Cum ar fi rromii. "Eu cu familia mea, sase persoane, nici nu suntem trecuti pe liste. Si am inteles ca numai azi si maine ne dau bani. Suntem 160 de familii care nu aparem pe liste", izbucneste un rudar.
In plus, cei mai multi dintre napastuitii de la corturi sunt ingrijorati ca altii se infrupta din ajutoare mai mult decat trebuie. Stau tot timpul pe jar, poate-poate o mai aparea cineva cu o lista, sa primeasca si ei ce li se cuvine. Cand mai vad cate un reporter ca scoate caietul de notite, sar gramada pe el. "Auziti, domnuâ, nu ma treceti si pe mine acolo?" Apoi ii intorc spatele dezamagiti cand aud ca e de la ziar. Nervii rastenilor din tabara sunt la pamant. Au ajuns sa se certe intre ei in mijlocul corturilor. "Dumneata esti trecuta la bani. Ce tot vorbesti acolo?", se rasteste la o femeie rudarul care ciopleste tarusii pentru delimitarea satului-oglinda. Toti au boala pe vecinii din sat ramasi cu casele in picioare, care mai "au si pretentii la ajutoare". "Sunt oameni care nici nu le-a luat apa casa, nici in gradina nu a intrat. Si se incaiera pe un lighean si o cutie cu dero, se face auzita o rasteanca guraliva, cu mainile in solduri. Iau paturi, iau saltele de la Primarie. Eu mananc paine goala."
IN CURTEA PRIMARIEI. La circa un kilometru de tabara de pe Dealul Boierului, in sat, parca nici nu ar fi zabovit apa. Numai crucile din fostul cimitir si cateva case mai sunt inecate pe jumatate. Altele prind contur printre daramaturi, iar o buna parte sunt intacte. Aici, zarva a tabarat langa gardul Primariei. Lighene verzi cu prosoape, sampon si detergent, galeti din plastic, suluri de hartie igienica si bidoane cu apa plata au fost adunate in fata cladirii vechi. O femeie striga registrul de pe o foaie pusa pe saua unei biciclete. Satenii stau stransi buluc la portile de fier, cu fetele lipite de gard, sau se agata mierosi de primar in curte. "Noi n-avem lighean, dle primar." "Eu n-am nici o patura in casa." "Nu mai zice de pachet, ca ai luat destule", se rasteste primarul la o femeie. "Daca va iau la rand, va arat ca ati luat si de la corturi?", urla el prin portavoce. "Toti cei care ati luat de la cort plecati. Ca veniti de cinci-sase ori si altii nu apuca deloc." Apoi apuca o femeie de brat si o da afara din curte: "Asa, asa, ca a mai luat". Spiritele se linistesc insa cand Iulian Silisteanu incepe sa strige el numele. Oamenii se sasaie intre ei: "Taci odata, sa primim si noi".
COPIII INVATA LA ORAS
|
Daca prima grija a sinistratilor este acum supravietuirea de pe o zi pe alta, cineva se gandeste totusi si la viitorul indepartat. Mai precis, la cel al copiilor din tabara. Aristica Costencu, fosta directoare a scolii din Rast, s-a mutat la o ruda in Bailesti dupa ce i s-a scufundat casa. "Ca sa pot sa merg si eu la scoala, spune profesoara. Am alergat in ambele tabere, si la Rast, si la Ghidici, si am gasit 200 de elevi care sa invete aici, in Bailesti." Copiii adapostiti in corturi fac naveta cu doua microbuze la Scoala nr. 4 din oras, unde "ocupa toate salile de clasa de la parter, in doua schimburi: de la 8:00 la 12:00 clasele I-IV, iar de la 12:00 la 16:00 clasele
V-VIII". Fosta directoare spune ca a facut demersuri pentru ca o noua scoala sa se ridice acolo unde se va muta satul.
|
SPRIJIN MOLDOVENESC
|
De la Chisinau a plecat astazi spre Romania o coloana cu ajutor umanitar pentru sinistrati. "Venim cu un autocar plin cu ajutoare: 200 de corturi, medicamente, cizme de cauciuc, un generator electric, lapte pasteurizat. Vom escorta autocarul pana la vama Galati, de unde va fi preluat de partea romana", ne-a declarat Mihai Josanu, sef adjunct al Departamentului Situatii Exceptionale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova. (V.G.)
|