x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Blestemul românesc: Schengen se destramă înainte să intrăm și noi

Blestemul românesc: Schengen se destramă înainte să intrăm și noi

de Diana Scarlat    |    20 Oct 2023   •   07:20
Blestemul românesc: Schengen se destramă înainte să intrăm și noi

Pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu și de frica migranților din țările arabe, primele 9 țări au renunțat deja la Spațiul Schengen. Italia și-a anunțat decizia chiar ieri, în prima zi a reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), când România aștepta să fie primită în Spațiul Schengen.

Această convenție includea până acum 23 dintre cele 27 de state ale Uniunii Europene. România și Bulgaria așteptau ziua de ieri cu speranța că ar putea deveni membre, dar nici măcar nu a existat această propunere pe ordinea de zi a JAI. MAI a explicat că nu este momentul oportun pentru țara noastră să intre în Schengen. Până acum nu au fost afectate de blocaje activitățile firmelor românești care au legătură cu transporturile sau cu turismul în țările care au reintrodus controalele la graniță

Spațiul Schengen eliminase frontierele de orice fel între statele membre. Reintroducerea unor astfel de controale în spaţiul Schengen este autorizată numai în circumstanţe excepţionale şi este condiționată de notificarea Comisiei Europene înainte de intra în vigoare. 

După atacurile teroriste din ultimele zile, Italia a anunțat reintroducerea controalelor la granița cu Slovenia, ca parte a strategiei sale de îmbunătăţire a securităţii interne. Este a noua țară care ia astfel de măsuri, după ce amenințase inițial că va da în judecată Austria, țară care a luat o astfel de măsură împotriva Italiei, încă din luna septembrie.

 

Reacții în lanț, în toată Europa

 

Austria a introdus controale la granița cu Italia, la punctul de frontieră Brenner, încă din 22 septembrie, pentru blocarea migrației ilegale. Pentru această decizie, Italia a transmis că dă în judecată Austria, pentru încălcarea prevederilor Schengen, dar ieri, Italia a luat o măsură similară. Polonia și Cehia au introdus controale temporare la frontiera cu Slovacia, încă din 3 octombrie, tot pentru limitarea migrației ilegale. Germania a anunțat că va introduce controale la granița cu Polonia și Cehia, încă din 16 octombrie, pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu. Austria a introdus controale la frontiera cu Cehia și Slovacia, din 18 octombrie, motivând prin nevoia de a descuraja traficul de migranţi care vor să schimbe itinerariul, după ce Germania a decis să-şi consolideze supravegherea.

Austria a informat Comisia Europeană (CE) cu privire la această măsură, motivând prin faptul că vrea astfel „să împiedice mafia trecătorilor să-şi modifice itinerariile”, conform ministrului de Interne Gerhard Karner. 

 

Aderarea a devenit imposibilă

 

Astfel de decizii ale statelor membre Schengen ar putea continua, în următoarele zile, până la desființarea acestui spațiu de liberă circulație, chiar în momentul în care țara noastră și Bulgaria așteptau să devină membre. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, anunțase chiar la începutul săptămânii că ar putea fi pe ordinea de zi a reuniunii JAI acceptarea țării noastre ca membră, dar ieri, MAI a venit cu noi explicații: o astfel de aderare ar fi oportună doar în momentul în care este securizat sprijinul tuturor statelor membre UE – dar nu este cazul acum.

„Toate instituţiile cu atribuţii în domeniu desfăşoară intens demersuri diplomatice pentru consolidarea sprijinului statelor membre UE şi al Comisiei, simultan cu menţinerea unei performanţe ridicate în protecţia frontierelor şi combaterea migraţiei ilegale, în vederea obţinerii deciziei de aderare a României la Spaţiul Schengen. După cum este cunoscut, această decizie este una de ordin politic care aparţine Consiliului, implicit tuturor statelor membre UE, România bucurându-se în acest moment de sprijinul larg al acestora, precum şi al Comisiei. Conducerea MAI consideră că punerea pe ordinea de zi a Consiliului JAI sau a unui alt Consiliu a subiectului extinderii spaţiului Schengen este oportună doar în momentul în care este securizat sprijinul tuturor statelor membre UE”, se arată într-un comunicat al MAI. 

 

Ar putea fi în favoarea României

 

Afacerile românești nu sunt afectate, cel puțin deocamdată, de reintroducerea controalelor la granițele țărilor care renunță la libera circulație. Agențiile de turism din România nu au semnalat probleme legate de autocarele care traversează Europa în această perioadă. Nici transportatorii de mărfuri nu au avut probleme, până în acest moment.

„Deocamdată e liniște. Schengen nu va dispărea decât dacă eventual UE va dispărea. Lumea merge înainte, chiar dacă sunt sincope. Au mai fost suspendări temporare, punctuale, ale acordului Schengen. Pe noi, românii, ne afectează mai mult faptul că România nu e parte din Schengen decât aceste suspendări. Efectiv afectate sunt acum agențiile de turism care lucrează pe relația Israel, mai ales pe incoming. Au scăzut vânzările și pe destinații limitrofe, de exemplu Iordania, Egipt, dar mai degrabă din cauza unor temeri de moment. Lumea stă în expectativă”, a declarat, pentru Jurnalul, Dumitru Luca, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

În legătură cu intrarea României în Schengen, alți reprezentanți ai agențiilor de turism spun că situația poate fi în favoarea României. „Am fost mirat să aflu, la târgurile internaționale, că atunci când vom intra în Schengen le-ar fi mult mai greu să vină în România. N-am înțeles exact de ce, dar probabil pentru că există restricții mult mai dure în Spațiul Schengen pentru anumite țări. S-ar putea ca turismul românesc să aibă de câștigat din această situație”, a explicat, pentru Jurnalul, Adrian Voican, CEO Bibi Touring

 

Se renunță la libera circulație, din cauza atacurilor teroriste și a migrației ilegale.

×
Subiecte în articol: schengen tensiuni Orientul Mijlociu