Scalpul lui Emil Boc este doar ultima victorie pentru protestatari, care nu sunt dispusi sa tolereze bufoneriile presedintelui lor jucator, scrie marti The Guardian intr-un comentariu privind situatia din Romania.
Protestele impotriva masurilor de austeritate impuse de liderii romani – si a comportamentului de ansamblu al clasei politice – au revendicat primul scalp in urma cu doua saptamani, cand ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a fost demis. Inlaturarea sa din post, dupa ce s-a referit la protestatari in termenii 'mahala inepta si violenta', ar fi trebuit sa-i potoleasca pe demonstranti, dar se pare ca nu a fost de ajuns.
Presedintele este la fel de nepopular
Luni dimineata, premierul roman Emil Boc si-a anuntat demisia. Mai multe nume ale unor potentiali inlocuitori au fost vehiculate, dar pana seara, presedintele Basescu a anuntat ca nominalizarea sa pentru acest post este Mihai-Razvan Ungureanu, un istoric care a fost ministru de Externe intre decembrie 2004 si martie 2007, iar apoi a fost numit sef al Serviciului de Informatii Externe.
Inlaturarea unui prim-ministru nepopular ar putea calma spiritele pe termen scurt, dar presedintele este la fel de nepopular si la fel sunt si unii ministri din fostul Cabinet. Asa ca rezolvarea imediata a crizei de guvern nu inseamna ca problemele si criticile indreptate impotriva clasei politice din Romania au disparut, comenteaza The Guardian.
Cand si-a inceput primul sau mandat prezidential, in 2004, Basescu s-a prezentat ca un 'presedinte-jucator'. Fost comandant de nava, el este atasat de imaginea Romaniei ca un vas cu el la timona. In 2009, pe un fundal similar de criza politica, exista o majoritate parlamentara de facto care il sustinea pe popularul primar din Sibiu, Klaus Johannis, pentru functia de prim-ministru. Totusi, Basescu si-a facut propriul joc, nominalizand in loc alti doi candidati, dintre care nici unul nu a obtinut votul Parlamentului. Atunci a castigat alegerile prezidentiale cu o diferenta foarte redusa si s-a folosit de moment pentru a-l reinstala pe Boc, un politician acuzat ca ar fi marioneta lui Basescu.
Pentru a asigura sprijin parlamentar pentru Guvern, Basescu a facut presiuni pentru crearea unui nou partid parlamentar – Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei – ai carui membri au fost parlamentari ai opozitiei – un exemplu graitor de manipulare a regulilor democratiei, apreciaza cotidianul britanic.
Basescu este cunoscut pentru faptul ca se asigura ca lucrurile se fac asa cum vrea – nu a optat pentru o solutie care sa-i usureze relatia cu opozitia, precum un guvern de uniune nationala sau unul de tehnocrati, ci a continuat cu un guvern de coalitie fragil. Nominalizarea lui Ungureanu este o tentativa de ultim moment a lui Basescu de a diminua pierderile politice atat ale sale, cat si ale democrat-liberalilor, principalul partid din coalitia aflata la guvernare. Noul premier desemnat, care trebuie mai intai sa fie votat de catre Parlament, se bucura de o buna relatie cu presedintele si este perceput de multi drept un profesionist independent.
Cel de-al doilea si ultimul mandat al lui Basescu ar trebui sa se termine in 2014, daca nu cumva Parlamentul va decide sa-l suspende, asa cum a facut in 2007. Asta ar presupune un referendum, care in prezent ar duce probabil la pierderea functiei, in contextul in care cota sa de popularitate este de numai 10%, potrivit ultimelor sondaje. Totusi, cu compozitia politica actuala a Parlamentului, un astfel de scenariu este improbabil. Ceea ce inseamna ca in joc este nu numai formarea unui nou Guvern, ci si viitorul prezidential al lui Basescu, care depinde de rezultatul alegerilor parlamentare din acest an si de componenta politica a Legislativului.
Intrebarea e: Cine urmeaza?
Nu ar trebui sa se uite ca protestele din Romania au fost declansate atunci cand presedintele a intervenit in direct la o emisiune de televiziune si i-a facut morala lui Raed Arafat, un oficial popular din sistemul sanitar, ceea ce a dus la demisia publica a acestuia (ulterior Arafat a fost reinstalat, o umilinta si o infrangere simbolica pentru presedinte). Insa unul dintre sloganurile cele mai frecvente ale protestatarilor a fost 'Jos Basescu!', impreuna cu 'Jos Boc!', bineinteles, observa The Guardian.
Aruncarea lui Boc in cusca cu lei ar putea pur si simplu sa nu fie suficienta pentru a risipi nemultumirea multor romani, care au invatat din reinstalarea lui Arafat, demiterea lui Baconschi si acum demisia lui Boc ca protestele lor politice pot determina schimbarea. Intrebarea este: cine urmeaza? (Agerpres)