x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Traditie - In iulie, viata juridica romaneasca sarbatoreste legea

Traditie - In iulie, viata juridica romaneasca sarbatoreste legea

de Mihai Stirbu    |    Violeta Cristea    |    02 Iul 2006   •   00:00
Traditie - In iulie, viata juridica romaneasca sarbatoreste legea

Astazi, de Ziua Justitiei, dr. Gavril Iosif Chiuzbaian, presedintele Uniunii Juristilor din Romania, ne aminteste cat de important este peronul pe care nu sta o justitie oarba.

Jurnalul National: 2 iulie este Ziua Justitiei. Ce semnificatie are aceasta sarbatoare?
Dr. Gavril Iosif Ciuzbaian: Ziua Justitiei a fost inscrisa in calendarul sarbatorilor oficiale incepand cu anul 1994 chiar din initiativa mea, cand eram ministru al Justitiei (6 martie 1994-3 septembrie 1996). Ideea ce se nastea atunci a devenit, iata, una dintre frumoasele traditii ale vietii juridice romanesti. Instituirea acestei sarbatori oficiale nu a avut doar menirea de a aduce profesiilor juridice o indreptatita reparatie morala, ci, mai ales, de a marca recunoasterea cuvenita a rolului si importantei puterii judecatoresti, a partenerilor justitiei, a tuturor oamenilor legii in sistemul unei democratii umaniste.

Uniunea Juristilor din Romania a sarbatorit inca de joi...
Joi a avut loc simpozionul national cu tema "Relatiile dintre mass-media si sistemul judiciar", organizat de Uniunea Juristilor din Romania, Consiliul Superior al Magistraturii si Asociatia Civic Media. Manifestarea a supus dezbaterii probleme legate de modul in care mass-media reflecta activitatea institutiilor din sistemul judiciar. S-a luat in discutie si felul in care instantele si parchetele actioneaza pentru corecta informare a opiniei publice. Mesajul reuniunii a fost acela ca o buna comunicare intre cele doua sisteme poate garanta o corecta si obiectiva reflectare in presa a activitatii din institutiile judiciare, in beneficiul cetateanului roman. Un moment special in cadrul reuniunii a fost consacrat sarbatoririi a 90 de ani de la aparitia primei serii a revistei Palatul de Justitie.

Ce misiune are Uniunea Juristilor din Romania, pe care o conduceti?
Uniunea Juristilor din Romania este organizatia profesionala reprezentativa a tuturor categoriilor de juristi din tara. Uniunea a stimulat creativitatea juristilor si contributia acestora la edificarea statului de drept si la accelerarea reformei sistemului judiciar. De asemenea, s-a preocupat in mod consecvent de promovarea si armonizarea intereselor tuturor profesiilor juridice, avand ca numitor comun solidaritatea prin drept. Uniunea Juristilor pledeaza cu consecventa pentru asezarea tuturor categoriilor de juristi pe locurile ce li se cuvin intr-o democratie umanista.

RECUNOASTERE. In 2001, lui G.I. Chiuzbaian i s-a conferit titlul de membru corespondent al Academiei Internationale de Drept si Economie din Brazilia, impreuna cu distinctia "LAURII ACADEMICI"

Ce inseamna pentru dumneavoastra cuvintele "Lege si ordine"?
Este o sintagma la care tin foarte mult. In alte cuvinte, as spune ca este vorba despre domnia efectiva a dreptului, ceea ce mai inseamna si ca nimeni nu trebuie sa se situeze mai presus de lege. Dar, pentru a pune in practica aceasta sintagma, avem nevoie de legi clare si coerente cunoscute si intelese de cetatenii Romaniei. Aici intra in ecuatie si educatia juridica. Sa mai adaugam si necesitatea ca institutiile abilitate ale statului sa-si faca datoria cu rigoare, asa cum se cuvine, iar conduita fiecarui cetatean sa fie luminata de spiritul civic. In aceste conditii, oamenii vor putea iesi pe strada in deplina siguranta.

"Exercitiul puterii" este o carte scrisa pe baza observatiei personale? Despre ce este vorba in acest volum semnat de dumneavoastra?
Aceasta carte a nazuit sa fie o pledoarie pentru adevar, incercand sa surprinda cu obiectivitate luminile si umbrele unei tranzitii prelungite cu mult peste asteptari. Comentand evenimente aflate la vedere, dar si altele tainuite "in spatele usilor inchise", paginile volumului tintesc mai ales acele zone care au o semnificatie aparte si pot fi considerate decisive pentru procesul de edificare a unei civilizatii moderne in Romania.

Ati fost autorul unor scenarii de film...
Intr-adevar, am fost inainte de toate coautorul filmului "Instanta amana pronuntarea", realizat in 1976 de regizorul Dinu Cocea. Filmul a avut o distributie de exceptie: Radu Beligan, Ion Caramitru, Tanti Cocea, Valeria Seciu, Gheorghe Cozorici, George Motoi, Octavian Cotescu, Jean Constantin. Pentru ca era vorba despre o pelicula curajoasa pentru acea vreme, filmul a avut mari dificultati pana a ajuns pe ecrane. In 1986, impreuna cu regizorul Aurel Miheles, am realizat filmul "Procurorul isi asuma riscurile", de asemenea, cu o distributie notabila (Mircea Albulescu, Claudiu Bleont, Silviu Stanculescu, Magda Catone, Serban Ionescu). Din pacate, dupa ce s-a realizat mai mult de jumatate, filmul a fost interzis, pe motiv ca nu era in consonanta cu ideologia vremii.

PESTE HOTARE. Tunisia, anul 1994, Gavril Iosif Chiuzbaian acordand un interviu unui important ziar tunisian de limba franceza

Credeti ca, la fel ca in filme, marii infractori scapa datorita chichitelor avocatesti?
In viata, marii infractori scapa nepedepsiti uneori, dar nu neaparat din cauza "chichitelor avocatesti". De altfel, avocatii - in calitatea lor de parteneri ai justitiei - trebuie sa-si faca datoria in apararea clientului lor, desigur, in limitele legii. Daca, la randul ei, justitia isi face datoria, infractorii dovediti isi vor primi pedeapsa cuvenita. Ingrijorator mi se pare insa altceva, si anume spectacolul mediatic, care - prin ignorarea prezumtiei de nevinovatie - incurajeaza opinia publica sa dea propriul sau verdict inaintea pronuntarii unei instante competente.

Asemenea pseudoprocese media pot conduce la pierderea respectului si increderii cetateanului in justitie. Aceasta a fost chiar una dintre temele dezbatute la simpozionul nostru consacrat Zilei Justitiei. Din pacate, nici Justitia - care ar trebui sa fie cea mai infailibila activitate umana - nu este mai presus de celelalte segmente ale realitatilor romanesti. Dar, cu toate dificultatile intampinate, Justitia Romana a inceput sa-si recupereze pas cu pas normalitatea, deci se afla intr-un proces de insanatosire.
×