x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Traficantii romani sufoca UE cu tigari de contrabanda

Traficantii romani sufoca UE cu tigari de contrabanda

07 Sep 2004   •   00:00

SPECIAL

Contrabandistii romani inunda piata neagra a tigarilor din tarile Uniunii Europene, acolo unde un pachet de tigari costa 4-5 euro. Profitul ilegal este mare si asta pentru ca, in Romania, un pachet costa cel mult un euro. Autoritatile au identificat cateva cazuri de contrabanda cu produse din tutun dinspre Romania spre tarile occidentale.

Contrabandistii romani "afuma" tarile din UE

La punctele vamale si de trecere a frontierelor din partea de vest a tarii, un nou fenomen ilegal sta sa explodeze. Contrabanda cu tigari romanesti care trec ilegal granita spre tarile Uniunii Europene a devenit, in ultimele luni, noua preocupare a celor ce detin inca fraiele parghiilor economiei subterane.
GABRIEL BURLACU, EUGEN CIUFU

Daca la mijlocul anilor ’90 Romania isi traia din plin era de tara consumatoare de tigari straine, care se vindeau ca painea calda la negru pe la toate colturile, in prezent, cand piata interna este suprasaturata de oferta produselor din tutun, contrabandistii autohtoni s-au reorientat spre alte zari, tinta fiind tarile din Uniunea Europeana. Motivul este cat se poate de simplu. Profitul ilegal de pe urma unui transport scos in Occident este de 4-5 ori mai mare. Si asta pentru ca, in ultimii doi ani, un pachet de tigari a ajuns in UE pana la un nivel de aproape cinci euro, pe cand in tara noastra preturile cu tot, cu accize, au ramas la un nivel de cel mult un euro. Potrivit specialistilor din cadrul Departamentelor de lupta impotriva coruptiei transfrontaliere, in ultimele luni, cazurile de contrabanda cu tigari romanesti pentru UE depistate la granitele tarii s-au inmultit. Astfel, sustin acestia, frecventa transporturilor ar putea constitui premisa unui posibil fenomen care, odata scapat de sub control, ar putea duce la dezechilibre majore pe piata de desfacere a produselor din tutun. "Este adevarat ca in ultimul timp la granita noastra din vest lucratorii nostri au depistat o serie de cazuri de contrabanda cu produse din tutun care erau destinate comercializarii pe piata tarilor din spatiul Uniunii Europene. Asta poate si din cauza faptului ca la nivel administrativ am ordonat unele schimbari si cei care au venit la comanda vamilor din partea de vest au aratat o mai mare putere de organizare a activitatii de control vamal", ne-a declarat seful Autoritatii Nationale a Vamilor, Tudor Tanasescu. Totodata, acesta ne-a precizat ca ideea prezentei unui fenomen de acest gen la punctele vamale nu poate fi inca de luat in calcul chiar, daca primele semene au aparut deja. "Pe langa micul trafic am avut intr-adevar si cazuri de trafic de calibru cu tigari. Primele indicii ca ar fi vorba despre actiuni bine dirijate au fost si ele prezente. Si amintesc aici cazuri in care TIR-uri intregi au transportat tigari de productie interna folosindu-se celebra metoda de mascare cu diverse alte produse. In transporturile de contrabanda pe care le-am descoperit noi, au fost folosite paravane precum detergenti sau baloti de tesatura, care aveau in interior cantitati mari de tigari", a adaugat Tanasescu.

MASINA CAPITONATA CU TUTUN. Chiar la inceputul acestei luni, lucratorii vamali din cadrul Biroului vamal Bors, impreuna cu politistii de frontiera de la PTF Bors, au descoperit, ascunse in locasuri special amenajate dintr-un microbuz marca Ford, peste 3.000 de pachete de tigari superioare. In urma verificarilor efectuate la fata locului, autoritatile au stabilit faptul ca intreaga cantitate era transportata de catre cetateanul roman Valer B, in varsta de 23 ani, domiciliat pe raza judetului Cluj. Acesta intentiona sa le scoata ilegal din tara, in vederea comercializarii pe piata neagra din Italia. Daca tinem cont ca pretul unui pachet de tigari in tarile din Spatiul Schengen este de 5 ori mai mare decat in Romania, anchetatorii au stabilit ca posibilul profit ilicit incasat de cel in cauza s-ar fi ridicat la suma de peste jumatate de miliard de lei, si asta doar la un singur drum. Potrivit documentelor de constatare intocmite de lucratorii vamali, romanul nu a declarat nici o marfa si a precizat ca se deplaseaza in Italia in scop turistic. Controlul amanuntit asupra mijlocului de transport a scos la iveala ca declaratiile tanarului nu corespundeau cu realitatea. Vamesii si politistii de frontiera au gasit in portierele microbuzului si in toti peretii laterali, precum si intr-un sac de dormit aflat in masina la vedere, un numar total de 3.210 de pachete de tigari timbrate, marca Marlboro. In timpul cercetarilor, Valer a declarat ca tigarile le-a achizitionat dintr-un angro din localitatea de domiciliu cu 130 milioane de lei, cu intentia de a le vinde pe piata neagra din Italia.

MOBILA CU MIROS DE TIGARETE. Politistii de frontiera si vamesii aradeni au reusit, la sfarsitul lunii aprilie, o captura-record de tigari de contrabanda, transport destinat pietei negre din Olanda. Contrabanda urma sa se faca cu un autotren, ce trebuia sa se imbarce in Vama Vladimirescu pe o platforma de tren. Soferul a declarat faptul ca transporta, in Olanda, mobila pe care o incarcase din Portul Constanta. Valoarea declarata era de 7.013 euro. Primele semne ca transportul era unul cu schepsis au venit in urma analizei de risc al transportului, care nu isi justifica cheltuielile cu trenul pana la destinatie in raport cu valoarea produselor de transportat. Controlul a descoperit ca aproximativ trei sferturi din volumul compartimentului de marfa era plin ochi cu tigari netimbrate, ceea ce a dus la ideea ca marfa nu fusese preluata de pe piata interna a tarii. De jur imprejurul lor erau cutii cu mobilier pentru export. Soferul a precizat ca este prima cursa pe care o face in strainatate si ca nu a participat la incarcarea marfii. Vamesii si politistii de frontiera au descoperit 191.160 de pachete de tigari netimbrate, din care 137.160 de pachete tigari marca Sovereign Classic, 32.400 de pachete marca Dorchester si 21.600 de pachete marca Sovereign Classic Lights. Valoarea totala a marfii se ridica la 7.722.864.000 lei. Suma investita este mult mai mica decat posibilul castig rezultat in urma comercializarii pe piata vestica a tigarilor. In Olanda, contrabandistii ar fi obtinut peste investitie un profit de aproximativ 29 miliarde de lei.

MAFIA BASARABEANA NU LIPSESTE. Pentru ca piata Uniunii Europene a dat semne de o cerere mare de tigari la negru, pe langa contrabandistii romani in schema si-au facut aparitia si alte centre de interese, cum ar fi si mafia basarabeana. Surse avizate din cadrul specialistilor romani in crima organizata transfrontaliera sustin faptul ca, daca in Romania nu poate fi deocamdata vorba despre retele bine organizate in domeniul traficului cu tigari, mafia de dincolo de Prut a pus ochii pe aceasta noua activitate si incearca sa foloseasca drumurile din Romania pentru a arunca pe piata vestica marcile din Republica Moldova. Deja autoritatile romane au inregistrat primele capuri. Metodele sunt si mai ingenioase in comparatie cu "aventurierii" din Romania. Autoritatile de frontiera din Nicolina, judetul Iasi, au descoperit o noua cale prin care se incearca introducerea ilegala in Romania a tigarilor ce provin din Republica Moldova. Este vorba despre ascunderea "marfii" deasupra bazinelor cu apa, aflate in partea superioara a vagoanelor de tren. In trenul international ce circula pe ruta Chisinau - Bucuresti, politistii de frontiera au depistat in partea superioara a vagoanelor din componenta garniturii, deasupra bazinelor cu apa, 1.670 pachete tigari (1.500 pachete tigari marca BT si 170 pachete tigari marca Lucky Strike), in valoare de aproape 100 de milioane lei. Marfa bineinteles ca nu a fost revendicata de nici un calator, autoritatile romane confiscand inteaga cantitate de tigari.

STATISTICA

Intr-o clasificare a bunurilor confiscate de Autoritatea Nationala a Vamilor de la persoane fizice in primele sase luni ale anului 2004, contrabanda cu tutun si produse din tutun ocupa un onorant loc doi, dupa transporturile ilegale cu bijuterii din aur.

Astfel, valoarea transporturilor cu tutun destinate pietei negre din UE confiscate a ajuns in aceasta perioada de timp sa atinga pragul de 16 miliarde lei. Potrivit specialistilor din cadrul ANV, valoarea confiscarilor din prima jumatate a acestui an este cu mult mai mare fata de valoarea bunurilor confiscate in primul semestru al anului trecut. La capitolul "contrabanda tigari", diferenta in plus in acest an este de 13 miliarde de lei si de 300.000 pachete tigari fata de primele sase luni ale anului 2003. In schimb, in ceea ce priveste confiscarile de la firmele pe numele carora se efectuau transporturile ilegale, in aceeasi perioada de raportare, ANV a confiscat tigari in valoare de peste 12 miliarde lei.
×