x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tragedia din Egipt: rechinii, atrași de mii de oi înecate în mare

Tragedia din Egipt: rechinii, atrași de mii de oi înecate în mare

de Diana Scarlat    |    05 Iul 2022   •   07:20
Tragedia din Egipt: rechinii, atrași de mii de oi înecate în mare

Egiptul a fost una dintre destinațiile turistice sigure din ultimii ani, la nivel mondial, dar și numărul unu în topul preferințelor tuturor.

Vizitatorii au fost păziți permanent, pentru a nu exista incidente. Dar investiția enormă în securitate pe uscat nu a fost suficientă, când pericolul a venit de pe mare. Rechinii ucigași care au făcut două victime la sfârșitul săptămânii trecute au fost „invitați la masă” de un vas plin cu oi care s-a răsturnat în apropierea zonei turistice. Dacă s-ar fi interzis la timp scăldatul în mare, tragedia nu s-ar fi produs. Rechinii fac victime frecvent în SUA și Australia, în zonele de surfing, unde cei care intră în apă știu că se expun la pericole, însă zonele litorale ale Egiptului nu s-au mai confruntat cu o astfel de situație, până acum. Eroarea de calcul poate fi din cauza analizei riscurilor pe baze statistice.

Una dintre cel mai bine apărate țări ale lumii, Egiptul riscă să piardă turiști, pe termen scurt, mediu și lung, din cauza unei erori de management al riscurilor care a dus la o tragedie fără precedent în această destinație. Două femei au fost sfâșiate de rechini, într-o zonă considerată până acum sigură, pe pontonul unui hotel celebru. Rechinii nu obișnuiesc să se apropie atât de mult de țărm, însă un incident care s-a petrecut la începutul săptămânii trecute nu a fost analizat corespunzător, astfel încât să se poată evita tragedia: o navă plină cu mii de oi s-a scufundat, astfel încât rechinii au fost atrași, în număr foarte mare, în acea zonă, atacând partea litorală imediat. 

Prima știre din presa internațională a apărut sâmbătă, despre o femeie din Austria, în vârstă de 68 de ani, care a fost sfâșiată. A doua știre, care a apărut și în presa din România, duminică, a fost despre încă o victimă, o româncă în vârstă de 44 de ani, ucisă de rechini în aceeași zonă, cam în același timp. Ceea ce nu s-a menționat în mass-media, dar s-a aflat abia duminică, după ce Guvernul Egiptului a comunicat primele rezultate ale anchetei, este cauza care a provocat tragedia: o navă care venea din Sudan spre Egipt, încărcată cu oi, s-a scufundat în zona Safaga. Leșurile animalelor au atras rechinii în acea zonă, apoi au urmat atacurile asupra femeilor din zona Sahl Hasheesh. În această perioadă, în lumea arabă se sărbătorește, pe 10 iulie, Eid-ul, iar mesele tradiționale sunt pe bază de carne de oaie. 

Poate fi un accident sau sabotaj

Analiștii de intelligence știu cel mai bine cum se procedează în astfel de situații. „Din punctul de vedere al analizei statistice a unei astfel de situații, probabilitatea producerii unei tragedii este foarte mică, la fel cum se spune și despre accidentele aviatice sau despre cele de pe calea ferată. Însă calculele făcute pe baze numerice nu se potrivesc niciodată cu pericolele reale. În acest caz, cei care monitorizează situația, din punctul de vedere al vulnerabilităților și al securității, ar fi trebuit să calculeze riscul pornind de la comportamentul rechinilor și apropierea de zona litorală, nu de la analiza statistică, pentru că din cifre reiese că pericolul nu există, dacă nu s-a mai întâmplat acolo așa ceva niciodată. Dar o astfel de eroare de analiză este inadmisibilă, din moment ce în lumea biologică există date certe despre comportamentul rechinilor în situația răsturnării unui vas cu mii de ovine, lucruri pe care cei din securitatea egipteană ar fi trebuit să le știe și să ia măsuri imediat. Este inexplicabil de ce Guvernul Egiptului nu a luat imediat măsura interzicerii scăldatului în Marea Roșie, în zona unde s-a răsturnat acel vas. E o eroare la care nu se aștepta nimeni, într-o țară atât de securizată. Dar în analiza de intelligence, eroarea se poate întâlni frecvent. Se poate întâmpla oriunde și în orice situație”, explică un analist de intelligence. 

Acesta mai spune că se poate lua în calcul inclusiv un sabotaj, nu doar un accident prost gestionat de autoritățile egiptene, pentru că întotdeauna se speculează punctele vulnerabile ale unui stat, iar ele există, oricât de securizat ar fi statul respectiv. „Dacă cineva a vrut să atace Egiptul, întotdeauna există o astfel de posibilitate. Acum depinde și cine se ocupă de analiză. Dacă se și bazează pe oameni care pot fi folosiți de concurență – e ca în business – atunci eroarea de analiză putea fi premeditată, pentru a le afecta turismul, Egiptul fiind imbatabil, în ultimii trei ani. Poate fi un accident urmat de o eroare de analiză și de gestionare a situației sau poate fi o acțiune premeditată care a exploatat vulnerabilitățile de securitate ale țării”, mai spune analistul. 

Cert este că dacă nu se scufunda nava cu oi, rechinii nu atacau. Este primul atac de acest fel în acea zonă de coastă considerată sigură, iar egiptenii sunt foarte atenți la siguranța turiștilor.

Turismul ar putea să nu fie afectat

Specialiștii spun că probabil se vor înregistra mici scăderi în privința numărului de doritori de vacanțe în Egipt, însă nesemnificativ. „Noi așteptăm trei-patru avioane pe zi, numai din România, de la o singură agenție, iar până acum nu și-a anulat nimeni vacanța. Egiptul înseamnă mai ales experiența vizitării monumentelor istorice unice în lume, înseamnă resorturi de patru și cinci stele, în regim all inclusive, la prețuri foarte mici comparativ cu alte destinații similare, aproape toate hotelurile au piscine și zone de SPA, deci nu toată lumea înoată în mare. Mulți doar stau pe plajă, unde sunt servicii all inclusive. Mulți chiar preferă să înoate în piscină și nu se aventurează în Marea Roșie. Este îngrozitor ce s-a întâmplat, însă nu cred că va exista o prăbușire a turismului sau că vor fi vacanțe anulate”, explică o româncă stabilită de mai mulți ani în Egipt, care lucrează la o agenție de turism.

Aceasta mai spune că din studiile făcute de agenție pentru a afla dorințele propriilor clienți reiese că interesul pentru scăldatul în apele mării, cel puțin al românilor care vizitează Egiptul, reprezintă mai puțin de 6%, restul vizitând țara pentru monumente, excursii opționale, ofertele foarte bune ale resorturilor, raportul calitate/preț și serviciile de bună calitate. „În alte zone litorale celebre din lume au fost zeci de victime ale rechinilor în ultimii ani, dar nu a fost afectat turismul. Pot muri și alpiniștii cei mai experimentați, pe munte, în toată lumea, dar nu înseamnă că se oprește turismul montan. Nu se va mai face snorkeling și scuba diving, dar sunt de nișă, chiar dacă au atras destul de mulți turiști în ultimii ani”, mai spune reprezentanta agenției de turism.

Plajele din Hawaii și Sydney, atacate frecvent de rechini

Anul acesta, în luna februarie, un înotător a fost ucis de un rechin alb de 4,5 metri, pe plaja Little Bay din Sydney, Australia. Martorii au auzit țipetele îngrozite ale înotătorului, dar nu au putut face nimic pentru a salva viața bărbatului de 35 de ani din Wolli Creek. În ultimii ani, rechinii au făcut multe victime și printre surferi, mai ales în SUA. În 2020, un bărbat din Hawaii a murit după ce a fost muşcat de un rechin în timp ce făcea surfing, la Honolua Bay, pe insula Maui. Tragedia a dus la  amânarea pe termen nedeterminat a evenimentului World Surf League care se desfășura acolo.
Potrivit dosarului internațional privind atacurile rechinilor, întocmit de Universitatea din Florida, doar în 2019 au fost confirmate 64 de atacuri ale rechinilor asupra oamenilor, inclusiv 41 în Statele Unite. Afirmând că riscul unor astfel de atacuri este extrem de scăzut, organizația a publicat cifre compilate din 1959 până în 2010, care au indicat că americanii din statele de coastă ar fi fost în pericol de cel puțin două ori mai mare de a fi uciși de un fulger decât răniți în vreun fel de un rechin

Dacă ar fi fost interzis din prima zi scăldatul în apa Mării Roșii, în apropierea locului în care s-a răsturnat vaporul cu ovine, tragedia nu ar fi avut loc. Guvernul Egiptului a luat această decizie imediat după atacul rechinilor.

×