x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Trăim în România, nu în Ungaria!"

"Trăim în România, nu în Ungaria!"

de Luminita Ciobanu    |    Carmen Anghel-Dobre    |    26 Mai 2010   •   00:00
"Trăim în România, nu în Ungaria!"
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

În Arcul Intracarpatic, în inima României, sunt sate în care românii mai vorbesc în graiul strămoşilor doar cu Dumnezeu, când îşi înalţă ruga către cer. V-am prezentat zi de zi, aproape o săptămână, durerea românilor din Harghita şi Covasna. Am cunoscut-o pe Ana Vereş, de 87 de ani, din Micfalău, care, nemaiavând în preajmă prea mulţi români, a uitat sensul cuvintelor româneşti. I-am cunoscut pe inimoşii livezeni care-şi duc mai departe tradiţiile strămoşeşti, iar duminica şi de sărbători ajung cu greu la biserică urcând un deal pieptiş...

Am întâlnit cazuri în care etnicii români sunt nevoiţi să plece din zonă, deoarece nu cunosc limba maghiară şi nu-şi pot găsi un loc de muncă. Iar exemplele pot continua. "Amintiţi-vă că suntem aici!" a fost mesajul tuturor românilor care şi-au deschis sufletele şi ne-au povestit o părticică din traiul lor de zi cu zi.

Le mulţumim tuturor cititorilor care ne-au trimis mesaje. Unii au recunoscut situaţiile prezentate, alţii au considerat articolele tendenţioase. Unii ne-au considerat curajoşi, alţii ne-au adresat injurii pe care, din respect pentru dumneavoastră, nu le putem reda. Iată câteva comentarii:

katrim 18/05/2010, 21:52:40
Eu sunt româncă şi locuiesc în Covasna, dar sunt studentă în Bucureşti. Nu ştiu limba maghiară şi nu ştiu de ce m-aş întoarce să lucrez în oraş, pentru că nu m-ar angaja aproape nimeni cu această "deficienţă". Românii trebuie să ştie maghiară (în general), maghiarii nu ştiu română (sau nu vor s-o ştie).

Alina 19/05/2010, 23:04:38
Mă bucur să citesc asemenea articole. Ne-au înrăit atât de mult vremurile, încât am ajuns să coborâm în derizoriu sentimentul sfânt al patriotismului. Să tratăm chiar şi cele mai serioase PROBLEME cu acel "mişto" *** care, iată, nu se mulţumeşte să servească doar departamentul de divertisment, îşi permite să muşte din absolut orice. Să nu ne jucăm! Sunt lucruri cu care nu e de glumit şi trebuie tratate cu toată responsabilitatea. Din păcate, cei care ar trebui să ne reprezinte interesele mă tem că se cam lasă călcaţi în picioare de unii şi de alţii. Trebuie să continuaţi cu acest demers!!! Suntem români şi nu avem voie să uităm de românii din aceste judeţe, care aparţin pe bună dreptate României. Ştim cu toţii (sau ar trebui să ştim) că se fac presiuni mari pentru a dezbina acest popor. Adesea atenţia ne este distrasă de la problemele reale, uneori prin simpla ignorare a lor de către media, în favoarea unor nimicuri care ne jignesc intelectul şi credinţa în Dumnezeu. Cine are ochi să vadă. Cine are urechi să audă. Aici trebuie să se vadă solidaritatea, nu în acceptarea unor salarii/pensii măcelărite de nişte incredibili maeştri ai minciunii.

Covăsnean 19/05/2010, 14:03:39
Plină e presa de "Ţinutul Secuiesc", ţinut care nu există. Nimeni nu spune nimic de ce face UDMR şi PCM unde poate. Noi, la Întorsura, nu avem aşa probleme, fiind români 99,99%, dar judeţul dă banii la plăcuţe bilingve, şcoli în ungureşte, festivaluri de mustăţi. Ultima dată au dat invitaţii la toate şcolile importante din judeţ, mai puţin ÎNTORSURA, căci acolo sunt ROMĂNII. Voi, la Bucureşti, dacă nu ştiţi, mai bine tăceţi. Nu ascultaţi propaganda coadelor de topoare! Nu mai evitaţi zona noastră, nu mai puneţi botul la propaganda ungurească, ei sunt ca pocăiţii. Aparent inofensivi, dar lucrează şi distrug tot ce nu le place. Mulţumesc!

bobo 19/05/2010, 10:18:59
Şi la Tg. Mureş există aceeaşi problemă şi nu înţeleg de ce se trece aşa uşor cu vederea. Încerc de două luni să mă angajez, şi prima condiţie ce mi se cere este cunoaşterea limbii maghiare. Mi se pare ilogic şi imoral acest lucru, deoarece locuim şi trăim în România, şi nu în Ungaria.

florin 24/05/2010, 12:32:26
Am fost ieri în excursie la "Lacul Roşu" - M-am simţit de parcă aş
fi fost într-o ţară străină, nu se mai vorbeşte româneşte. La Praid, dacă intri într-un magazin şi ceri un produs în limba română, ai atras atenţia tuturor. Suntem în România şi limba oficială e româna, în Italia se vorbeşte italiana, nu româna... Germanii din România de ce nu vor autonomie?, turcii de ce nu vor autonomie? Sau
de ce nu ar cere românii din alte ţări autonomie? DECI, EŞTI ÎN ROMĂNIA, VORBEŞTE ROMĂNEŞTE!

dan 19/05/2010, 16:13:14
Dacă nu le convine, de ce nu se întorc înapoi în sud? Ce caută între unguri? Minciună!

Zsolt 19/05/2010, 11:07:30
Vă spun una simplă! Mergeţi în cimitirele din Covasna şi Harghita şi căutaţi-vă strămoşii dacă îi găsiţi... he he. Să vedem care e cel mai vechi mormânt român sau ungur de acolo şi după aia să vorbiţi!!

Traiască Ungaria Mare
de Bubu 19/05/2010, 08:24:27
... până la Marea cea Mare!

Burebista 21/05/2010, 09:07:11
Mare curaj aveţi să scrieţi acest adevăr! Secuii îşi doresc un stat al lor, că nu au avut niciodată aşa ceva! Cât va mai trăi un român adevărat nu se va împlini! Comentariile maliţioase sunt postate de agenţii secui, nu de români! Nimeni nu vrea să vadă adevărata situaţie a românilor din aceste judeţe!

×
Subiecte în articol: special noi suntem romani?