x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tudor Chiuariu, seful DLAF, avertizeaza: "Pui mana pe euro, punem mana pe tine!"

Tudor Chiuariu, seful DLAF, avertizeaza: "Pui mana pe euro, punem mana pe tine!"

de Eugen Ciufu    |    00 0000   •   00:00
Tudor Chiuariu, seful DLAF, avertizeaza: "Pui mana pe euro, punem mana pe tine!"

Fondurile europene devin din ce in ce mai atractive pentru "afaceristii" care vor sa se imbogateasca peste noapte. Deja exista specialisti versati in astfel de tunuri. Seful Departamentului pentru Lupta Antifrauda, tanarul secretar de stat Tudor Chiuariu, pare convins ca va reusi sa tempereze acest fenomen. Cum si in ce context ne explica in interviul de mai jos.

Jurnalul National: Sunteti cam pe aceeasi functie pe care a avut-o Victor Ponta, dar mai tanar decat el. Este o ambitie liberala?
Tudor Chiuariu: Este o ambitie personala si o abordare liberala. Am vrut sa dovedesc ca tanara generatie in politica inseamna profesionalism si eficienta. Noi avem in perioada scurta de la infiintarea Departamentului pentru Lupta Antifrauda, adica iulie 2005, mai multe rezultate comparativ cu mandatul domnului Ponta. Lucrurile acestea au fost observate de oficialii europeni, de OLAF si subliniate in Raportul Comisiei Europene din mai 2006. Pot spune ca la nivelul nostru de activitate am contribuit la schimbarea perceptiei statelor membre despre lupta antifrauda din Romania, lucru foarte important in integrarea tarii noastre in UE. Domnul Ponta era mai preocupat sa apara la talk-show-uri, la televiziunile aservite de PSD prin publicitatea de stat sau prin santajul cu reesalonarea datoriilor, decat sa-si indeplineasca indatoririle guvernamentale. Iar aparatul sau de lucru era gradinita Tineretului Social Democrat.

Fiind moldovean poate puteti explica mai bine de ce in partea de est a tarii exista cele mai multe cazuri de fraudare a programelor finantate de Uniunea Europeana...
Exista o explicatie simpla, matematica. Tipul acesta de programe se adreseaza in special zonelor mai putin dezvoltate din punct de vedere economic. In consecinta, mai multi bani s-au indreptat catre judetele Moldovei. In mod logic, si noi ne-am concentrat controalele acolo unde s-au acordat mai multi bani. De aceea, avand mai multe controale in aceste zone, si numarul cazurilor de posibile fraude descoperite e mai mare.

"Ingaduitorul Ponta"

Exista o alta "politica" a luptei antifrauda fata de mandatul precedent?
Inainte de 2005 exista doar politica "furati, baieti, cat puteti", sub privirile ingaduitoare ale fostului Departament condus de dl Ponta. Ceea ce am facut noi se poate rezuma in cateva cuvinte: abordarea sistematica a fenomenului prin masurile din Strategia Nationala Antifrauda, cresterea numarului controalelor, intarirea tuturor structurilor de control, imbunatatirea cooperarii cu acestea si cu DNA, intensificarea pregatirii profesionale a personalului implicat, de la functionarii publici care gestioneaza fondurile pana la procurorii si judecatorii care solutioneaza cauzele de frauda.

Faceti-ne un bilant...
Cifrele spun totul: de trei ori mai multe controale in 2005 fata de 2004, iar in prima jumatate a lui 2006 tot atatea controale finalizate cat in intreg anul 2005. Totodata, daca in 2005 am trimis procurorilor 26 de dosare, in 2006 am inaintat 36 de dosare privind posibile fraude. Iar aspectul calitativ al actelor noastre de control a crescut semnificativ.

Cum colaborati cu Directia Nationala Anticoruptie, mai ales ca exista un protocol intre dvs. si DNA? Sunteti multumit de solutionarea care se da in justitie asupra cazurilor sesizate de dvs.?
Colaborarea cu DNA s-a imbunatatit continuu, mai ales dupa schimbarea conducerii acesteia, in vara anului trecut. Actele noastre de constatare, declaratiile luate si inscrisurile ridicate vin in sprijinul cercetarilor ulterioare ale procurorilor. In 70% dintre cazuri, procurorii au confirmat concluziile controalelor noastre. Am observat in ultima vreme o accelerare a ritmului in care dosarele trimise de noi sunt solutionate de procurorii anticoruptie, cei vinovati fiind trimisi in judecata. E un semn ca intreg sistemul a inceput sa functioneze. Iar apoi, cauzele trebuie judecate intr-un termen rezonabil de catre instante.

S-a intamplat sa va ganditi ca unele dosare sunt tergiversate din motive politice?
Pana acum nu am indicii in acest sens. Nu voi ezita, insa, sa iau pozitie publica ori de cate ori voi avea indicii asupra unor asemenea tentative!

Competente

Pana unde puteti merge cu investigatiile?
DLAF are competente foarte largi. In primul rand, putem face controale la fata locului, la beneficiarii fondurilor, avand acces neconditionat in toate spatiile economice si la toate documentele. Suntem un organism independent de orice alta autoritate sau persoana. Putem face control oriunde si oricand, atat timp cat e vorba de bani europeni. Daca intampinam rezistenta, organele de ordine publica sunt obligate sa ne acorde sprijin pentru a ne putea indeplini atributiile. Daca descoperim elementele unei infractiuni, procesele-verbale pe care noi le incheiem pot fi folosite ca probe in procesul penal. De asemenea, putem lua declaratii de la martori si faptuitori si putem ridica corpurile delicte.

Recuperatorii

Infractiunile cu bani comunitari se pedepsesc cu inchisoarea de pana la 20 de ani. Cu toate acestea, nu pare ca cei care deruleaza astfel de "afaceri" s-ar teme foarte mult...
Aici eu sunt de o cu totul alta parere. Am transmis un mesaj clar catre mediul de afaceri, ca nu vom tolera astfel de practici. Faptul ca tot mai multe dosare ajung in fata instantelor de judecata va avea un efect descurajant. Unii oameni de afaceri au vazut deja ca nu glumim si au returnat banii folositi incorect. Asa am recuperat deja 1,8 milioane de euro, si ma refer la bani recuperati exclusiv in urma controalelor DLAF, fara alte proceduri administrative, civile sau judiciare.

Aveti un plan pentru a proteja fondurile europene care vor intra in Romania din 2007?
Avem un program extins de pregatire profesionala a functionarilor implicati in gestionarea si controlul fondurilor din mai multe institutii, care s-a derulat in ultimii 2 ani si va continua si in 2007. Vom organiza sesiuni de comunicare cu comunitatile locale de afaceri, in care sa le explicam ca banii europeni reprezinta o imensa sansa pentru dezvoltare, dar, in acelasi timp, in cazul in care fraudeaza aceste fonduri, risca o pedeapsa de 20 de ani de inchisoare.

Ziarul nostru a semnalat numeroase cazuri de fraudare a fondurilor europene...
Inainte de toate vreau sa va spun ca suntem foarte atenti la semnalele din presa, atat cea centrala, cat si cea locala, si ca incercam sa reactionam rapid. In cazul la care va referiti la Ceahlau exista deja o ancheta in curs, derulata in comun de OLAF si DLAF, si vom informa publicul si prin intermediul ziarului dvs. cu privire la rezultatele acestei anchete si masurile legale care se vor lua. Cooperam foarte bine cu partenerul nostru, OLAF. Cel mai evident rezultat al acestei cooperari este faptul ca Romania este primul dintre statele membre, in curs de aderare si candidate, care a facut un control la fata locului in comun cu OLAF. De asemenea, asistenta tehnica a Oficiului - furnizarea de date, luarea de declaratii in statele UE, controale incrucisate - ne-a fost de mare ajutor atat noua, cat si partenerilor nostri interni, ca de exemplu Inspectoratului General al Politiei, in cauze ce aveau legatura cu fondurile comunitare.

Care este deviza DLAF sub mandatul dvs.?
Avem un mesaj pentru cei care se gandesc sa fraudeze: "Pui mana pe euro, punem mana pe tine!".
×
Subiecte în articol: special