El a dat în judecată, pe lângă SPP, și Administrația Prezidențială, și Regia Autonomă - Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS). Mai mult, Curtea de Apel București, care a respins cererea de suspendare a notificării SPP din luna martie, a sesizat CCR în legătură cu legea care nu permite acordarea privilegiilor aferente foștilor șefi de stat persoanelor care au colaborat cu Securitatea.
Știrea care a făcut, ieri, înconjurul redacțiilor vine de la Curtea de Apel București, în dosarul 2798/2/2022 al Secției de Contencios Administrativ și Fiscal, în care Traian Băsescu a cerut suspendarea executării notificării nr. 1029 din 28 martie 2022 a Serviciului de Protecție și Pază. SPP a luat act de decizia ÎCCJ și, în baza Legii nr. 554/2004, modificată și completată anul trecut, i-a retras fostului președinte paza de la vila de protocol din Gogol, garda de corp, aghiotantul, mașina și șoferul.
Alaltăieri, pe 29 iunie, Curtea de Apel a decis să respingă această cerere de suspendare, ca neîntemeiată. În schimb, judecătorul a admis cererea lui Băsescu și a sesizat Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a articolului 2, alineat 1, litera „t” și a articolului 14 alineat 1 din Legea nr. 554/2004, „în măsura în care se interpretează în sensul că instanța de contencios administrativ nu poate dispune suspendarea executării unui act administrativ, atunci când există o îndoială serioasă în privința constituționalității actului cu putere de lege în baza căruia a fost emis actul administrativ – Legea 243/2021 -, în privința sintagmei «și nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia»”.
Administrația Prezidențială și Guvernul, pârâți
Cu alte cuvinte, judecătorul de la Curtea de Apel București are îndoieli cu privire la constituționalitatea legii Parlamentului României prin care nu se acordă privilegii – locuință pe viață, salariu egal cu 75% din indemnizația președintelui în funcție, pază a locuinței, gardă de corp și mașină de la SPP, un sediu de birou și angajați plătiți de președinție – unui fost președinte descoperit că a turnat la Securitate și care a făcut poliție politică.
Însă știrea și mai „fierbinte” este că, doar cu o zi înaintea pronunțării, pe fond, a acestei hotărâri judecătorești, Traian Băsescu a mai deschis două acțiuni, tot la Curtea de Apel București, informație pe care „Jurnalul” o prezintă în premieră.
Mai exact, în dosarul 4765/2/2022, „Petrov” a dat în judecată Administrația Prezidențială și cere anularea Ordinului nr. 55/2022, prin care i-au fost retrase plata indemnizației de fost președinte, dar și plata salariului asistentului de la biroul de lucru. Iar, în dosarul 4767/2/2022, Băsescu a acționat în judecată RA-APPS, cerând anularea Notificării nr. 2237 din 28 martie 2022, prin care a fost înștiințat că trebuie să părăsească, în termen de 60 de zile, locuința de protocol din strada Gogol, cu riscul de a fi evacuat dacă nu se conformează.
În niciunul dintre dosare, instanța nu a acordat, încă, un prim termen de judecată.
Curtea Constituțională are timp, până la toamnă, să decidă. Până atunci, mai există un proces
În acest fel, Traian Băsescu își revendică absolut toate privilegiile pe care le-a pierdut, după ce a fost declarant, de către Înalta Curte de Casație și Justiție, în mod definitiv, turnător la Securitate, pe vremea lui Ceaușescu.
În ipoteza în care Curtea Constituțională ar admite sesizarea făcută, pe 29 iunie, de către Curtea de Apel București, atunci paragraful din Legea nr. 554/2022 care l-a lăsat fără aceste gratuități din partea statului ar deveni inaplicabil, iar Băsescu și-ar recupera atât vila de protocol din cartierul Primăverii, cât și biroul de la parterul unui bloc din Strada Mihai Eminescu, cu asistentul aferent plătit de Administrația Prezidențială, garda de corp și mașina SPP. Rămâne de văzut, însă, dacă instanța de contencios administrativ va găsi de cuviință să îi dea dreptate lui „Petrov”.
Până atunci, însă, Curtea de Apel București mai are de judecat încă o acțiune intentată de Traian Băsescu. Este vorba despre dosarul 3570/2/2022, prin care cere nu doar suspendarea notificării SPP prin care i-au fost ridicate paza, garda de corp, agiotantul, șoferul și mașina, ci și anularea acestei notificări. Instanța a stabilit ca termenul de judecată în acest proces să aibă loc în 13 octombrie 2022.