x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tupeu’ duce greu’! - Cine o tine in brate pe judecatoarea Simona Lungu?

Tupeu’ duce greu’! - Cine o tine in brate pe judecatoarea Simona Lungu?

01 Noi 2004   •   00:00

SPECIAL/ANCHETA

Ca sa-si protejeze afacerea cu CD-uri pirat, Simona Lungu s-a luptat pe viata si pe moarte cu politistii nemteni. Ea a dat din coate, s-a folosit de pile, si-a infrant adversarii si a promovat. Tupeul, cheia succesului. Cariera Simonei Lungu, ca procuror si judecator, s-a desfasurat sub semnul suspiciunii ca ea ar fi beneficiat de protectie inalta din partea unor persoane sus-puse din ierarhia aparatului judiciar si nu numai. Altminteri, apare ca inexplicabila activitatea ei timp de un an la Judecatoria Piatra-Neamt, perioada in care s-a remarcat prin toate tipurile de concedii prevazute in legislatia muncii, urmata de promovarea unui examen ce i-a adus numirea imediata in Bucuresti. Si acest examen este bizar pentru ca, initial, a fost scos un singur post la concurs, pentru a fi suplimentat un loc ulterior sustinerii examenului, dupa cum sustin surse judiciare bine informate.
ANDREEA TUDORICA, VALENTIN ZASCHIEVICI

Click pentru a mari imaginea
INAINTE DE VERDICT. Judecatoarea Simona Lungu asteapta raportul Institutului de Criminalistica ce va fi finalizat la inceputul acestei saptamani
Daca pe plan profesional, in Piatra-Neamt, Simona Lungu nu era cunoscuta, numele sau este, de prin 1999 si pana azi, pe buzele mai tuturor politistilor. Explicatia interesului politienesc porneste de la desele nereguli constatate la firma Sinergic SRL, patronata de Simona Lungu si de mama sa. Aceste nereguli au purtat numele penal de infractiuni si au fost sanctionate de lege. In incercarea de a intimida autoritatile pentru a asigura derularea nestingherita a activitatilor firmei, actuala judecatoare a folosit toate retetele ce i-au stat la indemana.

Scormonind prin arhive si audiind persoane care au stiinta de cearta Simonei Lungu cu oamenii legii, suntem in masura sa va prezentam o fata ascunsa a "judecatoarei porno", una care n-are de-a face cu practicile sexuale ori cu cele ale miscarii patronate de Gregorian Bivolaru, dar care, in egala masura, nu-i face cinste.

AMENINTARI. La data de 2 mai 1999, un colectiv de ofiteri de la Politia Municipiului Piatra-Neamt, compus din maiorul Viorel Ciurcanu si sublocotenentul Liviu Tamba, face un control la standul firmei Sinergic SRL, situat la parterul complexului comercial Petrodava din centrul orasului. La control, politistii gasesc 202 CD-uri cu muzica si programe software fara acte de provenienta. Documentele firmei si actele gasite au fost luate la sediul politiei. Ulterior, se prezinta la Politie Simona Lungu, ce s-a recomandat "procuror de instanta la Parchetul Judecatoriei Sectorului 2", ce-l insotea pe tatal sau, Gheorghe Lungu, care adusese facturi justificative pentru marfa.

In dosar se da "neinceperea urmaririi penale", iar politistul Tamba este sunat de Simona Lungu, care ii cere sa duca personal la firma actele si marfa confiscate, adresand amenintari suculente la adresa organelor de politie locale.

SESIZARE. Trec cateva luni. In august 1999, detinatorii exclusivi pe tara ai licentelor Sony Music, Media Service SRL sesizeaza Politia Piatra-Neamt ca firma Sinergic SRL vinde casete si CD-uri contrafacute in incinta magazinului Petrodava si la intersectia Miorita. Politia da curs sesizarii si, in 14 septembrie 1999, capitanul Ioan Dobria si locotenentul Lucian Andronic verifica firma in cauza, alaturi de alte societati impotriva carora s-au depus sesizari similare privind incalcarea Legii drepturilor de autor. Atunci au fost gasite 159 de CD-uri fara documente, contrafacute. Gestionarul, un anume Iulian Frant, i-a informat pe politisti ca firma apartine unei doamne procuror din Bucuresti si ca ar fi mai bine sa nu se continue controlul. Gestionarul a refuzat sa semneze documentele de ridicare a bunurilor. In timp ce politistii inventariau marfa, Frant e sunat de o domna care a insistat sa discute cu unul dintre politisti. Capitanul Dobria poarta o convorbire cu doamna, care se recomanda a fi Simona Lungu, procuror la Parchetul Sectorului 2 Bucuresti, si il ameninta ca acest control este un abuz in serviciu si, in cazul in care nu se va sista cercetarea, va face plangere la Parchetul Militar. Politistii ignora amenintarile, iau marfa si actele gasite si le duc la sediu.

A doua zi, Simona Lungu revine cu un telefon, in acelasi ton. Se pare ca nu intimideaza pe nimeni, intrucat dosarul penal este inregistrat cu nr. 1339/ 16.09.1999, iar marfa este predata Oficiului Roman pentru Drepturi de Autor, pentru expertiza. Totodata, sub semnatura sefului IJP Neamt, Mihai Fluerasu, si a sefului serviciului economic, maior Ioan Panzariu, conducerea Inspectoratului General al Politiei este sesizata pentru a "analiza oportunitatea intervenirii pe langa conducerea Parchetului Sectorului 2 in vederea determinarii doamnei procuror Lungu Simona-Florina de a-si reconsidera atitudinea fata de institutia noastra si lege". In Raportul cu nr. 1010338/24 septembrie 1999, IJP Neamt mai face referire la alte doua incidente cu doamna Lungu, din lunile ianuarie si mai ale aceluiasi an.

RAPORTUL ORDA. Apare surpriza. IGP ia act de raportul de la Neamt si se adreseaza Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 2, pentru a cere relatii despre procurorul Simona Lungu. Raspunsul cu numarul 1350/16.11.1999 suna astfel: "Urmare adresei dvs. nr. 227792/26.10.1999, va informam ca domnisoara Lungu Simona-Florina a activat in calitate de procuror in perioada 1994-1996, in prezent nemaiavand aceasta functie in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti". Politistii, care nu au auzit de notiunea de "procuror sub acoperire" pentru ca aceasta notiune nici nu exista, s-au burzuluit, fiindu-le de-acum clar ca o anumita domnisoara uzurpa o calitate oficiala. Din verificarile noastre reiese ca, la data la care au fost emise documentele sus-mentionate, Simona Lungu era avocat.

Va prezentam mai departe corespondenta dintre Politie si Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, institutie care deja se scandalizase ca, in pofida controalelor de pana atunci, firma Sinergic SRL continua sa vanda fara jena marfa contrafacuta:

"Catre Inspectoratul Judetean de Politie Neamt,

(…) Produsele supuse examinarii de catre ORDA, respectiv 150 CD-uri simple si 9 CD-uri duble (n.n. confiscate in data de 14 septembrie 1999), sunt contrafacute, caracterul de contrafaceri fiind dovedit de urmatoarele:

CD-urile nu sunt prevazute cu codurile producatorului si cu celelalte coduri ale fabricii, deci sistemul de codare este incomplet; jachetele produselor sunt copii realizate prin fotocopierea partiala a jachetelor produsului original sau sunt realizate artizanal si nu contin inscriptiile obisnuite privind continutul, numele producatorului original, numele distribuitorului etc; fata activa a CD-urilor prezinta pete si defecte mecanice.

In concluzie, produsele in cauza, ridicate in vederea cercetarii, sunt produse contrafacute, deci ilegale". Pe langa acestea, ORDA recomanda Politiei "sa inaintati catre organele Parchetului sesizarea impotriva faptuitorului mentionat". In octombrie 1999, Politia Piatra-Neamt a primit o noua sesizare din partea reprezentantului Uniunii Producatorilor de Fonograme din Romania, Sorin Lupascu, venit de la Bucuresti. Acesta reclama ca in standul firmei Sinergic SRL se vand din nou CD-uri pirat. In ziua de 08.10.1999, ne povesteste acum comisarul Mihai Iliescu, seful Serviciului Economic de la Neamt, in baza planului de actiune aprobat de conducerea Inspectoratului, au fost trimisi la standul firmei respective cpt. Dan Florea si lt. Liviu Tamba. Ei au fost insotiti de reprezentantul UPFR, institutie abilitata de lege sa verifice autenticitatea fonogramelor. Controlul a fost intrerupt din pricina unui scandal de care nu a fost straina doamna Simona Lungu. Raportul privind aceasta actiune, cu nr. 6209/29.10.1999, precizeaza si care a fost implicarea Simonei Lungu:

CONTROL INTRERUPT. "In timp ce efectuau controlul (…), ofiterii au fost intrerupti de doua persoane din care una s-a recomandat a fi Lungu Simona, administratorul firmei, iar cealalta, prietenul ei, pe nume Dragos. Conform rapoartelor prezentate de cei doi politisti, urmare a amenintarilor verbale facute de Lungu Simona, au fost nevoiti sa intrerupa controlul si sa paraseasca incaperea". Unul dintre politisti avea sa ne spuna ca nu neaparat amenintarile, cat alt fel de gesturi aveau sa-i determine sa "spele putina": "Simona Lungu mai ca nu si-a pus poalele-n cap, a inceput sa vocifereze ca o violam, exista riscul sa se produca o situatie din cale afara de penibila intr-un magazin plin de lume". Esecul operatiunii de control avea sa determine Politia sa claseze cazul: nu fusesera confiscate produsele contrafacute si nici nu fusesera ridicate documentele firmei. Putem puncta la capitolul "reusite" actiunea Simonei Lungu de intimidare a autoritatilor. Se pare ca autoritatile au fost binisor intimidate, pentru ca vreme de mai multe luni, nimeni n-a avut curajul sa-si bage nasul in afacerile sale si-ale prietenului Dragos Erceanu.

Se cuvine sa precizam ca mama Simonei, ce figura administrator al firmei, este o blajina si nevinovata profesoara pensionara; Simona insasi, avocat pe atunci, era prezenta la treburile firmei ori de cate ori situatia o impunea; iubitul Simonei, Erceanu, care avea doar calitatea de angajat al firmei, era cel ce conducea de fapt afacerea. El aducea din Bucuresti marfa contrafacuta, el gospodarea actele si probabil stia ce sa faca si cu profitul. Mai observam ca nici Politia nu daduse dovada de fermitate in aplicarea legii, ofiterii fiind probabil milostivi atat fata de profesoara pensionara Romica Lungu, cat si fata de o infractiune socotita minora la acea vreme.

Simona Lungu a facut o victima: un olitist

Unul dintre nenumaratele controale ale politiei nemtene la standul firmei Sinergic SRL avea sa se incheie cu un adevarat scandal. La 12 decembrie 2000, la firma "piratilor" din familia Lungu s-au dus lt. Liviu Tamba si lt. Horatiu Vaida, insotiti de reprezentantul UPFR, Sorin Lupascu. Politistii au "picat" exact cand se aducea marfa proaspata de la Bucuresti. La stand erau Dragos Erceanu si vanzatorul Marin Constantin, care inventariau CD-urile primite. Erceanu il impiedica pe locotenentul Tamba sa puna mana pe marfa si pe actele firmei, acesta il da la o parte pentru a intra in stand, cei doi se imbrancesc, se aduna lume ca la urs, in cele din urma vine inca un echipaj de politie care il salta pe Erceanu si-l duce la sediu, impreuna cu marfa confiscata. Pentru ca in urma altercatiei politistul Liviu Tamba a fost taiat intr-o vitrina (ori s-a taiat, dezechilibrandu-se), dar si pentru impotrivirea fata de control, Dragos Erceanu a fost arestat pentru ultraj. Dosarul sau a fost ulterior judecat la Piatra-Neamt si el a primit o condamnare de sase luni cu suspendare pentru incalcarea Legii drepturilor de autor. Locotenentul Liviu Tamba avea sa plateasca insa mult mai scump indrazneala de a verifica o firma de care politia nu avea voie sa se lege.

"CINE MUNCESTE RISCA". Deunazi, inspectorul sef-adjunct al Politiei Judetului Neamt, Stelica Bezim, avea sa ni se confeseze: "La acea data, actuala judecatoare Lungu era, intr-adevar, implicata in firma. Am auzit ca, la ceva vreme, avea sa se transfere aici, la Piatra-Neamt. Nu pot sa va spun de ce, cercetati si veti afla. Eu stiu un lucru: politistii nostri au actionat sub acoperirea legii. Dar stiti cum este in munca noastra: ca sa nu gresesti, trebuie sa nu faci nimic. Cine munceste risca sa deranjeze. In cazul de fata, cred ca a fost un deranj". Seful economicului, Iliescu, a confirmat: "Fusesem sesizati legal, s-a procedat regulamentar, in baza unui plan aprobat. Nu s-au dus politistii de capul lor. Cand Erceanu a fost arestat, doamna Lungu suna aproape zilnic sa ne ameninte ca o sa faca sesizari si plangeri impotriva noastra".

Revenind la "neinspiratul" locotenent Tamba, avem sa aflam ca impotriva lui a fost formulata o plangere penala pentru purtare abuziva, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice. Parchetul Militar Bacau l-a trimis in judecata, in anul 2001. Tribunalul Militar Iasi l-a judecat si l-a achitat. A doua instanta, a Tribunalului Militar Teritorial Bucuresti, a mentinut sentinta initiala, considerandu-l nevinovat. In recurs, Curtea Militara de Apel Bucuresti a constatat, prin sentinta din 8 mai 2003, ca locotenentul de politie este vinovat de purtare abuziva, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice. L-a condamnat la un an de inchisoare, pedeapsa ce avea sa fie gratiata. Acesta a fost epilogul ultimei actiuni politienesti indreptate impotriva pirateriei comise de firma Sinergic SRL.

FAXUL BUCLUCAS. Am cautat sa aflam de la conducerea Parchetului Militar Bacau care au fost dedesubturile trimiterii in judecata a unui politist care a deranjat interesele financiare ale Simonei Lungu. Cu politete, prim-procurorul Gheorghe Finica a invocat confidentialitatea. S-ar fi cuvenit, poate, ca prim-procurorul sa explice cum ar putea fi vinovat de ultraj contra bunelor moravuri un ofiter aflat in misiune, afara doar daca el ar fi fost beat-cui si si-ar fi expus genitalele in public. Din pacate, n-am primit lamuririle cerute.

Surse politienesti din judetul Neamt ne-au sugerat insa sub protectia anonimatului, ca in sprijinul afacerilor Simonei Lungu au intervenit deopotriva persoane din Justitie si din Politie, de la Bucuresti. In dosarul lui Liviu Tamba am gasit chiar o cerere ce fusese trimisa chiar de pe faxul Sectiei Parchetelor Militare. La acest numar de fax (unicul de care dispune sectia) au acces multe persoane. Vineri dupa amiaza, la Sectia Parchetelor Militare l-am gasit doar pe generalul magistrat Dan Voinea. El si-a adus aminte ca, la acea vreme, Simona Lungu era avocat si obisnuia sa vina in acel birou. Ca avocat, asigura uneori aparari din oficiu pentru diversi inculpati.

Generalul Voinea ne mai spune ca isi aduce aminte vag de acel dosar, in care un anume Erceanu tot facea plangeri impotriva procurorilor militari care tergiversau un dosar in care el era parte vatamata, iar inculpat era un ofiter de politie care s-ar fi comportat abuziv cu ocazia unui control. "Nici un magistrat militar n-ar putea afirma vreodata insa ca eu am facut presiuni privind solutionarea unui dosar", spune generalul Voinea care se arata mirat ca politistul a fost condamnat cand s-ar fi cuvenit, mai curand, sa primeasca o amenda.

DOSARE TRIMISE LA BUCURESTI. Surse politienesti din Piatra-Neamt ne-au informat ca Simona Lungu a cerut si a primit post de judecator in acel oras dupa ce iubitul sau a fost trimis in judecata. Politistii spun ca ea a cautat sa il salveze si sa apere astfel, prin influenta sa, si afacerile "familiei". Pe de alta parte, judecatorii nemteni sustin ca, si daca ar fi existat o asemenea intentie din partea fostei lor colege, rezultatul a fost egal cu zero: ea nu si-a putut exercita influenta pentru ca in perioada in care a functionat la Judecatoria Piatra-Neamt a avut cu totul alte preocupari decat slujba. In mai bine de un an, a fost la serviciu doar vreo trei saptamani.

In meserie, dar si in afaceri, Simona Lungu a fost, insa, tinuta in brate. Asta e limpede ca lumina zilei. Probabil ca si altii au sesizat acest lucru. Acum patru zile, Parchetul de pe langa Inalta Curte a cerut toate dosarele in care ea este implicata. Astfel, au luat drumul Bucurestiului si dosarul iubitului Erceanu, de la Judecatoria Piatra-Neamt, si cel al locotenentului Tamba, de la Tribunalul Militar Iasi.
VERSIUNE
Intr-un interviu aparut in cotidianul Realitatea din Piatra-Neamt, sub semnatura Mihai Sava, mama Simonei Lungu precizeaza de cand crede ca ar fi pornit acest scandal in care este implicata fiica sa. "Acum ceva ani, cand l-a cunoscut pe Dragos (n.n. - Erceanu), lucrurile s-au complicat. Dragos avea o firma la parterul magazinului Petrodava, unde vindea casete si CD-uri. La etajul al III-lea al aceluiasi magazin, un prieten al unui politist, Liviu Tamba, avea un alt stand, care facea concurenta. Intr-o zi a navalit Politia, in frunte cu Tamba asta, si a incercat sa-i gaseasca nod in papura lui Dragos. L-au acuzat ca vindea CD-uri piratate, dar s-a dovedit apoi, in justitie, ca nu este adevarat. Apoi, Dumnezeu a facut dreptate, iar politistul Tamba a fost dat afara. El era asociatul din umbra al patronului de stand de la etajul al III-lea. Nu era trecut in acte pentru ca nu avea voie, dar el conducea toata afacerea. Controlul impotriva lui Dragos a avut drept scop eliminarea concurentei. Nu trebuia sa se procedeze asa!(…)"
LA SERVICIU CA-N VACANTA
Activitatea Simonei Lungu de la Judecatoria Piatra-Neamt nu mai are nevoie de nici un comentariu:

21.01.2002 Simona Lungu a fost numita, prin decret prezidential, magistrat la Piatra-Neamt.

21.01.2002 - 31.01.2002, concediu medical

01.02.2002 - 15.02.2002, concediu medical

15.02.2002 - 28.02.2002, concediu fara plata

01.03.2002 - 17.03.2002, concediu fara plata

18.03.2002 - 31.03.2002, prezenta la serviciu

01.04.2002 - 15.04.2002, concediu medical

15.04.2002 - 24.04.2002, prezenta la serviciu

25.04.2002 - 30.04.2002, concediu de odihna

01.05.2002 - 15.05.2002, concediu de odihna

15.05.2002 - 15-07.2002, delegata la Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti

15.07.2002 - 15.09.2002, delegata la Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti

15.09.2002 - 15.11.2002, delegata la Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti

15.11.2002 - 15.05.2003, detasata la Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti

16.05.2003 - 20.05.2003, concediu fara plata

21.05.2003 - 30.05.2003, concediu de odihna

02.06.2003 - 13.06.2003, concediu medical

16.06.2003 - 31.06.2003, concediu fara plata

01.07.2003 - 21.07.2003, prezenta la serviciu

21.07.2003 - inceteaza activitatea la Judecatoria Piatra-Neamt.

In perioada in care a activat la Judecatoria Piatra-Neamt, Simona Lungu nu a avut in lucru nici un dosar, nu a participat la nici o sedinta de judecata.
×