x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Turismul balnear, atacat cu fake news

Turismul balnear, atacat cu fake news

de Diana Scarlat    |    21 Iun 2023   •   09:00
Turismul balnear, atacat cu fake news

Atacurile cu știri false s-au întețit în ultima perioadă, iar după ce a fost vizat litoralul, este „în bătaia puștii” turismul balneo-climateric.

O înregistrare audio a devenit virală, fiind transmisă pe WhatsApp, în ultimele zile, iar hotelierii din stațiunile cu ape termale deja au început să observe că li se anulează rezervările. Deși nu a apărut în mass-media, știrea falsă a produs deja pagube în timp foarte scurt. „Rețeta” a fost folosită și în pandemie, când se transmiteau astfel de mesaje înregistrate audio, nu doar în România, ci și în alte țări din întreaga lume. Deși nici măcar nu se cunosc persoanele care vorbesc în respectivele înregistrări, mulți au tendința să creadă ceea ce pare o mărturisire a unui specialist. Foarte puțini mai caută dovezi concludente sau cer explicații oficiale și buletine de analiză, preferând să considere adevărat orice se propagă prin mijloacele tehnice moderne.

Mesajul care a devenit viral, răspândindu-se pe WhatsApp, este o simplă înregistrare audio a unui individ care pare că vrea să-i transmită ceva unui prieten apropiat. Din descrierea pe care și-o face, în respectivul mesaj, reiese că este medic și că ar fi stat de vorbă cu alți medici, printre care și cu specialistul unui mare centru de tratament de la Băile Felix, care lucrează de foarte mult timp acolo și i-ar fi spus că apa este radioactivă și nocivă pentru cei care se scaldă în orice fel de apă termală.

Directorul Complexului President de la Băile Felix, Dumitru Fechete, a explicat, pentru Jurnalul, că primise și el pe WhatsApp respectiva înregistrare, dar inițial a considerat-o neimportantă, însă, în scurt timp, au început să apară anulări ale rezervărilor, din partea unor oameni care au crezut mesajul, fără a mai verifica dacă ceea ce spune necunoscutul este adevărat sau nu.

Medicul nu se regăsește în descrierea necunoscutului

Gheorghe Moraru, medicul centrului de tratament de la Complexul President, a cărui descriere corespunde cu cea făcută de individul care a transmis înregistrarea, a desființat, punct cu punct, afirmațiile făcute de cel care pretinde că a stat de vorbă cu el. Cel mai puternic argument care se poate aduce pentru a arăta că materialul care circulă pe internet și pe rețelele de socializare e din categoria fake news și e un atac intenționat la turismul balnear e faptul că se fac tratamente foarte eficiente, cu ape termale, de sute de ani, iar foarte mulți dintre cei care s-au tratat la Băile Felix, la Herculane sau în alte stațiuni cu ape termale nu au murit și s-au vindecat de mai multe afecțiuni. Unul este chiar medicul care explică de ce mesajul e un fals grosolan.

„Sunt niște falsuri apărute de la un domn care spune că a fost la Băile Felix. Eu sunt medic din 1981 în Băile Felix și cunosc foarte bine calitatea apelor termale de aici. Ne bazăm pe analiza fizico-chimică și bacteriologică. Nimeni nu-și poate permite să falsifice aceste date. Radioactivitate există, dar e exact așa cum există peste tot, în aer, în unele locuri mai mult, în altele mai puțin. Radioactivitatea corespunde unor norme foarte bine stabilite. Apa din unitatea noastră are valori de 15 ori mai mică decât cele maxim admise, la undele Alpha și la jumătate față de cele admise pentru undele Beta”, explică medicul.

Dr. Moraru Gheorghe medic specialist balneolog, despre fakenews balnear

Contraindicații au existat întotdeauna

Acesta mai spune că în unele afecțiuni, mai ales cancer, apa este contraindicată din cauza temperaturii, nicidecum din cauza radioactivității. Dar se știe dintotdeauna că apa termală este recomandată sau contraindicată, în urma analizelor medicale pe care le face fiecare persoană care merge la tratament.

„Nu am avut niciun caz care să fi avut la bază un deces cu neoplasm care să fi fost cauzat de apa termală de la Băile Felix. Eu sunt un exemplu concret, pentru că fac baie aici de peste 40 de ani. Domnul acela le recomandă oamenilor să se scalde în apă potabilă, încălzită, deși acea apă nu are nicio valoare terapeutică. Ceea ce are rezultate excepționale în curele interne și externe este compoziția chimică. Are extraordinar de multe avantaje. Toate acestea sunt indicate și recomandate, de zeci de ani, de Institutul Național de Balneoterapie. Avem acoperire științifică, medicală, și dovada sutelor de ani de tratamente care s-au făcut la Felix și la Herculane”, mai spune medicul Complexului President, de la Băile Felix.

Un adevăr folosit ca argument fals

Apele de la Băile Felix nu au o concentraţie foarte mare de minerale, fiind permis scăldatul pentru o perioadă mai îndelungată decât în alte staţiuni, precum Herculane, dar, chiar şi aşa, nu se poate face abuz de scăldatul în aceste ape cu efecte curative. Chiar şi fără afecţiuni, turiştii trebuie să ţină cont de indicaţiile medicului şi de faptul că nu trebuie să depășească trei ore de scăldat pe zi, pentru că apa nu este doar caldă, ci acţionează asupra organismului prin mineralele pe care le conţine. 

Pe acest lucru binecunoscut a mizat și persoana care a lansat fake news, știind că nu se recomandă scăldatul mai mult de 20 de minute, dar medicul explică despre ce este vorba: nu 20 de minute pe zi, ci o ședință, timpul de scăldat zilnic putând să fie până la două-trei ore, cu pauze, astfel încât organismul să se refacă. La fiecare bază de tratament, în funcție de conținutul apei și de analizele fiecărei persoane, medicii fac recomandări. 

Apele de la Herculane sudează oase

Nu este prima oară când stațiunile balneo-climaterice în care se fac tratamente cu apă termală au fost atacate, cu același subiect fals. Radioactivitatea apelor geotermale și termominerale este doar o „sperietoare” pentru cei care pot beneficia de tratamente miraculoase în țara noastră, iar specialiștii au demontat acest mit, de mai multe ori, cu exemple și explicații concrete. „Toate apele geotermale au o anumită radioactivitate pe care o dau stronțiul și radiul, motiv pentru care procesul de îmbăiere trebuie să fie supus unei anumite doze care nu trebuie să depășească 15-20 de minute. Radiul și stronțiul sunt în concentrație mică. Au efectul comparabil cu o chimioterapie, dar de aici până la a se spune că apele nu sunt benefice, e cale lungă. De aceea sunt indicații și contraindicații. Apele acestea ajută la refacerea ligamentelor și în multe alte afecțiuni”, a explicat, pentru Jurnalul, Florian Malancu, inginerul geolog care a descoperit cel mai nou izvor de apă termominerală de la Băile Herculane, folosit de hotelurile Afrodita și Diana, care au centre de tratament și SPA. 

Este de luat în considerare faptul că apele de la Herculane sunt recomandate pentru băi de până la 15-20 de minute pe zi, având o concentrație mult mai mare de minerale și alte elemente cu efect miraculos în tratarea afecțiunilor, comparativ cu cele de la Băile Felix sau din alte stațiuni balneare.

Necunoscutul care șterge 2.000 de ani de istorie

Mesajul devenit viral, lansat de un necunoscut, atacă toate centrele de tratament cu apă termală din România, Ungaria și oricare altă țară care are astfel de resurse. Principala stațiune atacată este Băile Felix, iar  următoarea menționată este Herculane – adică principalele două stațiuni ale României unde se fac cele mai bune tratamente cu apă termală.

La Herculane sunt mai multe izvoare, trei dintre ele fiind folosite încă de acum 2.000 de ani, când Imperiul Roman a făcut prima investiție în acest loc. Următoarea investiție a fost făcută de Imperiul Austro-Ungar, tocmai datorită efectelor benefice pe care le au apele termale din România. Aceste efecte sunt cunoscute de două milenii.

 

×
Subiecte în articol: turism balnear stiri fake news