x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Turul Romaniei dupa alegerile locale

Turul Romaniei dupa alegerile locale

08 Iun 2004   •   00:00

EVENIMENT

Dupa cum aratau ieri ultimele estimari, in majoritatea oraselor mari ale tarii se va organiza un al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarilor. Exista insa si localitati precum Timisoara, Constanta, Alba-Iulia, Tg.-Mures, Vaslui, Tg.-Jiu, Miercurea-Ciuc, Deva, Sibiu, Giurgiu si Mangalia unde sondajele sau numaratorile paralele arata ca primarii au fost alesi din primul tur. In cel de-al doilea tur, batalia pe marile orase se va da in principal intre candidatii PSD, PD si PNL. BAIA MARE. Primarul municipiului Baia Mare, Cristian Anghel (PNL), a castigat, in urma scrutinului de duminica, un nou mandat. Potrivit rezultatelor partiale, Cristian Anghel a obtinut 52% din voturi, in timp ce candidatul PSD, Dumitru Matei, a obtinut 15%. Cristian Anghel se afla la cel de-al patrulea mandat.

BACAU. Actualul primar al Bacaului Dumitru Sechelariu (PSD) a fost devansat de candidatul PUR la Primaria municipiului, Romeo Stavarache. Conform datelor partiale furnizate de Biroul Electoral Municipal, Romeo Stavarache a obtinut 39,21% din voturi, in timp ce Sechelariu 34,01%. In Consiliul Local Bacau, PUR a obtinut 30,50% din voturi, fiind urmat de PSD cu 30,26%, PNL - 16,04%, PD - 9,39% si PRM cu 5,11%. La Consiliul Judetean PSD a obtinut 40,8% din voturile valabil exprimate, PNL - 17%, PD - 14,7%, PUR - 7,9% si PRM - 6,3%. La consiliile locale din comunele din judet, PSD a obtinut 5.106 voturi, urmat de PNL, PD, PUR si PRM.

CRAIOVA. Aurica Solomon (PSD) a ratat, "la mustata ", fotoliul de edil-sef al urbei, din primul tur, obtinand doar 48,8% din voturile craiovenilor. El va intra in turul al doilea cu Marian Jean Marinescu (PD), fost prefect de Dolj, care a obtinut putin peste 16%. Actualul primar, Vasile Bulucea (FD), a strans doar 6% din voturi. Pentru alegerile la Consiliul Local Craiova, PSD a obtinut 40,8%, PNL 12,32%. PD si PRM au obtinut 16,11% si respectiv 9,44%.

ARAD. Candidatii PSD si PD pentru Primaria Arad au intrat in turul doi al alegerilor locale, acestia obtinand cele mai multe voturi din partea populatiei, potrivit rezultatelor partiale facute publice de Biroul Electoral Municipal. Candidatul PSD Dorel Popa, primar in functie, l-a devansat pe principalul contracandidat, Gheorghe Falca (PD), cu 9%, obtinand 29,1% din voturi, in timp de Falca a obtinut 20%. In privinta voturilor acordate pentru Consilul Local Municipal, potrivit partialelor BEM, PSD a obtinut 20,8% din sufragii, urmat de PNL - 17,4%, PD - 16,7%, UDMR - 8,8%, PRM - 8,1%, PNTCD - 6,3% si FDGR - 6,6%.

PIATRA-NEAMT. Actualul primar al municipiului Piatra- Neamt, Ioan Rotaru (PSD), si candidatul PNL, Gheorghe Stefan, se vor confrunta in cel de-al doilea tur de scrutin, conform numaratorii paralele facute de partidele politice. Cei doi candidati ar fi obtinut cate aproximativ 43% din voturi, diferenta fiind de cateva zeci de voturi. Pentru Consiliul Local Piatra-Neamt PNL a obtinut 42,9%, PSD 34,9%, PRM - 5,2%, iar PD - 4,7%, inaintea centralizarii ultimelor sase sectii de votare.

BOTOSANI. In municipiul Botosani va fi organizat al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarului, dupa ce au ramas in cursa actualul primar, Florin Egner (PSD), si candidatul PNL, Catalin Flutur. Potrivit datelor furnizate de BEM Botosani, Egner a obtinut 39% din voturi, in timp ce Catalin Flutur a fost votat de 28% dintre botosaneni. In Consiliul Local Botos ani au intrat patru partide - PSD cu noua consilieri, PNL cu sapte consilieri, PRM cu cinci consilieri, iar PD va avea doi consilieri.

ALBA-IULIA. PD a castigat, la Alba-Iulia, atat Primaria municipiului, cat si majoritatea mandatelor de consilieri locali, potrivit datelor furnizate de presedintele Biroului Electoral Municipal Alba-Iulia, judecatorul Aurelian Mocan. Primaria municipiului Alba-Iulia a fost castigata din primul tur de candidatul PD Mircea Hava, cu 71,57% din optiuni, urmat de candidatul PSD Ioan Florea - 10,78%, Simion Cretu, PNL - 7,3% si Nicolae Popa, PUR - 4,35%. In Consiliul Local al municipiului Alba-Iulia PD a obtinut 11 mandate, PSD - 4, PNL - 4, PUR - 1 si PRM - 1.

VASLUI. Primarul municipiului Vaslui, Victor Cristea (PSD), a fost reales, cu 54% din voturi, pentru un nou mandat, al patrulea consecutiv, conform numaratorii paralele a partidelor politice. PSD ar fi obtinut, in municipiul Vaslui, un numar de 10 locuri in Consiliul Local, PNL va avea 6 consilieri locali, PD si PRM cate 2 consilieri locali, iar PUR un consilier local.

TARGU-JIU. PSD Gorj sustine ca a castigat din primul tur Primaria municipiului Targu-Jiu si alte aproape 20 de primarii din judet, conform reprezentantilor filialei, participanti la numaratoarea paralela a voturilor. Primarul din Targu-Jiu, Florin Carciumaru, ar fi fost reales de 74% dintre votanti, urmatorul clasat fiind liderul PD Gorj, Pantelimon Manta, care ar fi obtinut 8%, conform cifrelor centralizate la Biroul Electoral Municipal de la toate sectiile de votare din oras. PSD a castigat 11 mandate din cele 21 la Consiliul Municipal Targu- Jiu, fiind urmat de PRM cu patru mandate si PNL si PD, fiecare cu cate trei mandate. In privinta votului pentru Consiliul Judetean, exprimat la nivelul municipiului, PSD ar fi fost votat de 43% dintre alegatori, in timp ce PRM ar fi obtinut 16%, PD - 12% si PNL - 10%, restul partidelor nedepasind pragul de 5%.

SUCEAVA. In municipiile Suceava, Campulung Moldovenesc, Falticeni si orasul Gura Humorului va fi organizat un al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarului, potrivit numaratorilor paralele efectuate atat de PSD, cat si de PNL. In municipiul Suceava au ramas in cursa candidatul PNL, Ion Lungu, si cel al PSD, Marian Ionescu.

BISTRITA. Actualul primar al municipiului Bistrita, candidatul PD Vasile Moldovan, si candidatul PSD, Adrian Muresan, se vor confrunta, peste doua saptamani, in al doilea tur de scrutin, a declarat presedintele Circumscriptiei electorale nr. 1 Bistrita, judecatorul Ovidiu Putura. Potrivit rezultatelor finale, la Bistrita au fost exprimate 27.553 voturi valabile. Majoritatea voturilor, respectiv 35%, au fost acordate actualului primar, democratul Vasile Moldovan. Candidatul PSD, Adrian Muresan, a fost preferat de 21% din electorat. In Consiliul Local Bistrita, PD conduce cu 7 mandate obtinute, urmat de PNL si PSD cu cate 5 si UDMR si PRM cu cate 2 reprezentanti.

TARGU-MURES. Rezultatele finale centralizate de Directia de Statistica Mures, date publicitatii ieri dupa- amiaza, confirma victoria independentului Dorin Florea la Primaria municipiului Targu- Mures, acesta reusind sa obtina 56,53%. Principalul sau contracandidat, Kelemen Attila (UDMR), a obtinut 40,34%.

MIERCUREA-CIUC. Deputatul UDMR Raduly Robert a fost ales primar al municipiului Miercurea-Ciuc, el invinga ndu-i detasat pe cei trei contracandidati ai sai. Potrivit datelor provizorii, Raduly Robert a obtinut 73,5% din voturile alegatorilor. Consiliul Local Miercurea-Ciuc va fi alcatuit din 2 reprezentanti ai PSD, 2 din partea PNL, 13 din partea UDMR si 2 independenti.

SF. GHEORGHE. Candidatii UDMR si PSD Covasna se vor confrunta in al doilea tur de scrutin pentru Primaria Sfintu Gheorghe. Candidatul UDMR, Albert Almos, a intrunit 43,80%, in timp de candidatul PSD, Retyi Odon, a obtinut 23,12%. In Consiliul Local Sfintu Gheorghe, UDMR va avea majoritate, obtinand 15 din cele 21 de locuri de consilieri, cu 56,13% din voturi. PSD Covasna a obtinut 3 locuri in Consiliul Local, iar PNL doua. Fostul consilier local Konya Adam, membru al Uniunii Civice Maghiare din judetul Covasna, care a candidat ca independent a reusit de asemenea sa intruneasca un numar suficient de voturi pentru a accede in forul local, aproape 6% din sufragii.

DEVA. Actualul primar al Devei, Mircia Muntean, candidat al PNL pentru un nou mandat, a fost reales, cu 57% din voturi, arata rezultatele finale. Muntean este urmat de candidatul PSD, Nelu Ardelean, cu 23% din voturi. In municipiul Hunedoara va fi organizat al doilea tur al alegerilor, ramanand in cursa actualul primar, Remus Maris (PNL), cu 20,89%, si Nicolae Scheau (PD), cu 19,12%.

BRASOV. Potrivit rezultatelor partiale, George Scripcaru (PD) a obtinut 41,8% din voturi, iar Ioan Ghise (PNL) - 19% din voturi. Pentru Consiliul Local al municipiului Brasov, PD a obtinut 32,8% din voturi, PNL - 20,6%, PSD - 16,3%, UDMR - 6,34% si PRM - 5,5% din voturi. Pentru Consiliul Judetean Brasov, PD ar fi obtinut 23,5% din voturi, PNL - 23,3% din voturi, PSD - 20,5%, UDMR - 7,3% si PRM - 5,4%.

BRAILA. Rezultatele partiale comunicate Biroului Electoral Judetean Braila ieri, la ora 11:00, aratau ca va exista turul al doilea pentru Primaria Braila, in care se vor intalni candidatii PSD si PNL. Aurel Simionescu (PSD) a obtinut 29,7% din voturi, iar Constantin Cibu (PNL), 29,2%. Pentru Consiliul Local Braila, situatia incheiata in 74 sectii din cele 116 arata ca PSD a obtinut 27,7%, PNL - 24,5%, PD - 20,2%, PRM - 5,6%, iar PUR - 5,6%. La Consiliul Judetean, in 118 sectii din 243, PSD are 32,8%, PNL - 21,1%, PD - 19,3%, iar PUR - 9,8%.

RM.-VALCEA. Potrivit rezultatelor finale, la Ramnicu- Valcea va fi necesar un al doilea tur de scrutin, la care vor concura candidatii PD - Mircia Gutau, 34,4% si PNL - Sorin Zamfirescu, 32,6%. Cele 23 de mandate de consilier local sunt distribuite la patru partide, dupa cum urmeaza: PNL - 8 mandate, PD - 8 mandate, PSD - 5 mandate si PRM - 2 mandate.

BUZAU. Actualul primar al municipiului Buzau, Constantin Boscodeala (PSD), si Cezar Preda, candidatul PD la Primarie, ar putea intra in turul al doilea, ei obtinind, conform rezultatelor partiale, 40,9%, respectiv 31% din voturi. In ceea ce priveste alegerile pentru Consiliul Judetean, PSD a obtinut 48,5%, urmat de PD - 14,5%, PNL - 11,4%, PUR - 8,5%, PRM - 8,1%, PNTCD - 2,8%.

RAMNICU SARAT. Din primul tur au fost realesi si primarii municipiului Ramnicu Sarat, respectiv Constantin Ghinoiu, PSD, si cel al orasului Nehoiu, Alexandru Corcodel, PSD.

SIBIU. Candidatul Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR) pentru Primaria Sibiului, Klaus Johannis, a castigat cursa cu o majoritate zdrobitoare, el fiind votat de peste 88% dintre sibieni. FDGR a obtinut 60,43% din voturile exprimate in Consiliul Local al municipiului Sibiu, urmat de PSD, cu 9,44%, PNL - 8,85% si PD 6%.

IASI. Potrivit rezultatelor finale, la Iasi va avea loc un al doilea tur de scrutin. Candidatul PSD, Gheorghe Nichita, a obtinut 47,72% dintre voturile electoratului iesean, iar Dan Carlan, candidatul PD, 18,63% dintre voturi. La Consiliul Local Iasi, PSD a obtinut 38,81% dintre voturi, ceea ce inseamna 12 mandate de consilieri municipali. PNL a obtinut 6 mandate de consilieri (20,43%), PD - 5 mandate (17,63%), iar PRM - 6,66% si PUR - 5,4%, cate doua mandate.

CARAS-SEVERIN. In urma validarilor partiale la birourile electorale municipale si orasenesti din Caras-Severin se prefigureaza doi primari din primul tur: Iancu Simion, PD, la Otelul Rosu, si Gheorghe Neicu, PSD, la Anina. In cele doua municipii, Resita si Caransebes, cele mai multe optiuni le-au intrunit pina la aceasta ora candidatii PNL Liviu Spataru si Marcel Vela.

CLUJ. Sondajele il claseaza pe primul loc pe candidatul PSD, Ioan Rus, urmat de cel al Aliantei PNL-PD, Emil Boc, si de al PRM, Gheorghe Funar, actualul primar. Pana acum, la Biroul Electoral Municipal Cluj au fost centralizate datele din peste 34% din sectiile de votare. Ioan Rus, PSD, are 40.1% din voturi, Emil Boc, membru al Aliantei PD-PNL, 33,1%, si Gheorghe Funar, PRM, 22,1%. Pentru Consiliul Local, Alianta PNL-PD a obtinut 29,4%, PRM - 21,7%, PSD - 20,2% si UDMR - 18,8%. Celelalte formatiuni politice neatingand pragul, voturile care le revin lor le vor fi distribuite.

GALATI. O prima evaluare paralela a Biroul Electoral Municipal si a Pro Democratia arata ca pe primele 3 locuri dintre cei 14 candidati la fotoliul de primar al Galatiului ordinea candidatilor este: Dumitru Nicolae (PSD), Eugen Durbaca(PUR) si Andrei Lisinschi (candidat independent).

GIURGIU. In municipiul Giurgiu a fost ales, pentru al treilea mandat, cu o majoritate de aproximativ 70% din voturi, Lucian Iliescu, din partea PNL.

SLOBOZIA. Cursa electorala pentru ocuparea functiei de primar al municipiului Slobozia a ramas nedecisa. In cel de-al doilea tur de scrutin vor participa Maria Petre, candidatul PD, si Gabi Ionascu, reprezentantul PSD.

MANGALIA. Primarul municipiului Mangalia, Zamfir Iorgus (PSD), sustine ca ar fi fost reales pentru al treilea mandat consecutiv de primar al municipiului Mangalia, cu 61%. De asemenea, la Harsova, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral de Circumscriptie, Ionel Chirita (PNL) ar fi castigat al doilea mandat consecutiv de primar cu 51,1%, fiind urmat de Sorin Bulancea (PSD), cu 32%.

CONSTANTA. Primarul Constantei, Radu Mazare, a obtinut 56,5% din voturile exprimate in 182 din totalul de 186 de sectii de votare. El este urmat de candidatul PNL, Puiu Hasotti, cu 14,7% si Stelian Dutu (PD), actualul presedinte al Consiliului Judetean, cu 10,9% din voturi. La Consiliul Local Constanta, PSD este urmat de PNL cu 19,1%, PD - 9,6%, PRM - 8,3% si PUR - 4,5%.

TIMISOARA. Primarul in functie, Gheorghe Ciuhandu (PNTCD), obtine un al treilea mandat, reales din primul tur cu 66,8%. El este urmat de Horia Ciocarlie din partea PSD, cu 5,8%, si de candidatul PNL, Viorel Coifan, cu 5,5%. La Consiliul Local Municipal Timisoara, PNTCD a obtinut aproape 30%, iar PSD-17%.

PLOIESTI. Candidatul PSD, Emil Calota, actual primar al Ploiestiului, si candidatul PNL, Horia Toma, se vor infrunta in turul al doilea de scrutin pentru postul de primar al municipiului. Potrivit Biroului Electoral Municipal, Emil Calota a obtinut 47%, iar Horia Toma, 29,5%. In Consiliul Municipal, PSD va avea 10 reprezentanti in acest organism in urmatorii patru ani, PNL - 9, PD si PRM cate 3 si PUR - 2.

BUSTENI. PUR a castigat, prin candidatul sau, Emanoil Savin, Primaria orasului Busteni, obtinand si majoritatea mandatelor de consilieri locali (9), urmat de PSD, cu 5 mandate. In turul al doilea, PUR isi disputa primariile a 21 de localitati prahovene.

FOCSANI. Candidatul PSD la Primaria municipiului Focsani, Decebal Gabriel Bacinschi, a obtinut 49,3% din voturi, fiind urmat de candidatul PNL, Nicolae Latcan, cu 18,7% din voturi, conform unor rezultate partiale. In Consiliul Local al municipiului Focsani, PSD a obtinut 43,5% din voturi, PNL - 22,7%, PD - 10,2%, PUR - 10,2%, PRM - 6,7% si PNG - 1,2%. PSD a obtinut pentru Consiliul Judetean Vrancea aproximativ 60% din voturi.

TARGOVISTE. Actualul primar PSD, Iulian Furcoiu, a obtinut aproximativ 46% din voturile electoratului, in timp ce contracanditatul sau, Teodor Vasiliu (PD), a obtinut putin peste 22%. In Consiliul Local al municipiului Targoviste, PSD va avea 9 posturi de consilieri locali, PNL - 5, PD - 4, PUR -2 si PRM - 1.

Grupaj realizat cu sprijinul corespondentilor Jurnalului National si al agentiilor Rompres si Mediafax

Tribuna invinsilor si a invingatorilor

Bucurie, deceptie, resemnare, noi promisiuni, multumiri, gasirea unui tap ispasitor. Cam asa s-ar putea caracteriza reactiile candidatilor invingatori si invinsi la primariile marilor orase, dupa anuntarea primelor rezultate la alegerile locale de duminica.

ASTEPTARE

"Eu astept cu incredere alte cateva ceasuri si s-ar putea sa aveti surpriza sa constatati ca intru in turul doi"
Gheorghe Funar, candidatul PRM la Primaria Cluj-Napoca, invins

FAIR-PLAY

"Desi nu e o seara buna pentru noi, momentul il luam cu sportivitate. Asta e politica. (...) Traian Basescu a castigat pe merit. Cariera mea politica este de-abia la inceput. Un politician trebuie sa treaca printr-o campanie electorala. A fost cea mai frumoasa perioada din viata mea. Veti vedea ca viitoarea mea pozitie politica va fi mai buna, mai promitatoare"
Mircea Geoana, candidatul PSD la Primaria Bucuresti, invins

MULTUMIRI

"Le multumesc bucurestenilor ca mi-au dat si Consiliul, asa cum i-am rugat! Le multumesc ca dupa un mandat in care nu am avut toate realizarile mi-au mai dat un mandat! Le multumesc ca si-au luat Bucurestiul din mana unui partid care a facut din el doar un mijloc de a drena banii catre PSD!"
Traian Basescu, invingator din primul tur la Primaria Bucuresti

BUCURIE

"Traiesc o mare bucurie sa descopar solidaritatea manifestata de concetatenii mei intr-un procent atat de covarsitor, cu proiectele urbanistice si comunitare puse in opera pana acum, ca si sustinerea pentru planurile de viitor"
Radu Mazare, candidatul PSD la Primaria Constantei

SEMNIFICATIE

"Cred ca s-a realizat mult in mandatul anterior si, chiar daca nu sunt toti multumiti, oricum o mare parte a timisorenilor sunt multumiti si au incredere in ceea ce s-a facut. Cred ca aceasta este semnificatia votului, un vot de solidaritate si de incredere in primar si in echipa lui"
Gheorghe Ciuhandu, candidatul PNTCD la Primaria Timisoara, invingator din primul tur

BUCURIE

"Ma bucur, dar nu ma mira acest rezultat, pentru ca noi, echipa PD, am muncit mult pentru oras in ultimii opt ani. Toti am muncit pentru Alba-Iulia si rezultatele se vad. Trebuie sa recunosc ca au fost cateva momente de indoiala, mai ales dupa campania furibunda a PSD impotriva mea "
Mircea Hava, candidatul PD la Primaria Alba-Iulia, invingator din primul tur

NORMALITATE

"Aceasta victorie consider ca romanii o dedica maghiarilor din Targu-Mures. Este primul pas spre normalitate la Targu-Mures. Ne-am dorit o campanie dominata de sinceritate, in care romanii si maghiarii sa se poata privi in ochi. Nu relatii bazate pe etnic, ci de incredere"
Dorin Florea, candidat independent sustinut de PSD la Primaria Targu-Mures, invingator din primul tur

Grafic - rezultate alegeri 6 iunie 2004 - Situatia pe taraSursa: BEC, ieri, ora 17:00

×