x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special TVR – obiectiv strategic

TVR – obiectiv strategic

de Ilarion Tiu    |    24 Aug 2008   •   00:00
TVR – obiectiv strategic

EXCLUSIV, DIN ARHIVA CNSAS•În anii comunismului, Televiziunea Română era considerată principala "armă" de propagandă a regimului. Activitatea personalului instituţiei era atent monitorizată atît pe plan intern, cît şi în timpul deplasărilor în străinătate. Orice "deviere" de la linia oficială era considerată un "act de sabotaj".



EXCLUSIV, DIN ARHIVA CNSAS
În anii comunismului, Televiziunea Română era considerată principala "armă" de propagandă a regimului. Activitatea personalului instituţiei era atent monitorizată atît pe plan intern, cît şi în timpul deplasărilor în străinătate. Orice "deviere" de la linia oficială era considerată un "act de sabotaj".


Periodic, Securitatea formula note generale de urmărire a TVR, în care se specificau motivele pentru care acest "obiectiv" trebuia atent monitorizat, precum şi metodele "specifice" utilizate în "munca informativă". Prezentăm în continuare o notă din luna martie 1986, emisă de "centru" către securiştii care efectuau urmărirea personalului televiziunii.


"OBIECTIV DEOSEBIT". "Radioteleviziunea Română, împreună cu unităţile subordonate – Studiourile centrale de televiziune şi de radio – în cadrul cărora îşi desfăşoară activitatea peste 4.000 de oameni ai muncii, este un obiectiv de importanţă, sensibilitate şi vulnerabilitate deosebite.
În organizarea activităţii specifice s-au avut în vedere următoarele:
– sub influenţa propagandei externe ostile ţării şi ca urmare a unor concepţii retrograde sau a unor nemulţumiri de ordin personal, anumite elemente se situează pe poziţii necorespunzătoare;
– personalul obiectivului, în special redactorii cunoscuţi ca deţinători de date şi informaţii nedestinate publicităţii sau chiar cu caracter secret, se află în atenţia serviciilor de spionaj şi a organizaţiilor anticomuniste din Occident, care încearcă să acţioneze asupra lor, pentru a-i racola, exploata informativ, influenţa să se angreneze în activităţile ostile RS România;
– prin natura îndatoririlor de serviciu, mulţi redactori, ingineri, tehnicieni şi alte categorii de persoane participă la acţiuni în prezenţa conducerii superioare de partid şi de stat, cu prilejul diverselor manifestări naţionale sau internaţionale;
– există pericolul ca sistemul de pază şi apărare să fie penetrat de elemente cu intenţii duşmănoase, în vederea comiterii unor fapte care ar putea afecta desfăşurarea emisiei sau a altor activităţi ce concură cu realizarea ei;
– atît în virtutea sarcinilor profesionale, cît şi neoficiale, un număr relativ mare de persoane vizitează reprezentanţele diplomatice din ţara noastră şi vin în contact cu diplomaţi, ziarişti sau alţi stăini, unii cunoscuţi cu activităţi duşmănoase ţării noastre;
– posibilităţile unor persoane de a introduce, subtil, în emisiunile ce le realizează idei interpretabile sau chiar tendenţioase.


"INFLUENŢA CERCURILOR REACŢIONARE". "Din datele şi informaţiile obţinute rezultă că în cadrul Radiotelevizunii Române ne confruntăm cu o problematică complexă, caracterizată îndeosebi prin:
Influenţa negativă, tot mai insistentă, exercitată de cercurile şi elementele reacţionare din străinătate, precum şi de rudele stabilite în exterior ale unor persoane care îşi desfăşoară activitatea în cadrul obiectivului.
Astfel, în perioada analizată, un număr de 21 persoane au solicitat plecare definitivă din ţară (dintre aceştia trei au lucrat în sectoarele redacţionale şi 18 în sectoarele tehnice şi artistice), iar 11 au rămas ilegal în străinătate (trei personal redacţional şi opt personal tehnic şi artistic).
Există indicii că unele dintre cele care au refuzat înapoierea în ţară au luat această hotărîre ca urmare a influenţei cercurilor şi elementelor reacţionare din exterior. Avem în vedere, în primul rînd, pe Aristide Buhoiu, fost realizator de eimisiuni, şi Verzeanu Valentin, redactor de rubrică.
Un rol activ în incitarea unor persoane din cadrul obiectivului de a pleca din ţară l-a avut, şi îl are în continuare, postul de radio «Europa Liberă». Menţionăm că sînt verificări pentu suspiciuni de evaziune ori rămînere ilegală în străinătate 21 de persoane, majoritatea din sectoarele tehnice şi artistice.
În scopul racolării, influenţării negative şi exploatării informative sînt folosite şi contactele pe care le realizează, cu persoane din cadrul obiectivului, diverşi diplomaţi străini, între care şi agenţi ai serviciilor de spionaj, îndeosebi cu prilejul manifestărilor protocolare organizate de reprezentanţele acreditate în ţara noastră.
În prezent deţinem semnalări şi se află în verificări pentru relaţii neoficiale cu diplomaţi şi alţi străini un număr de 59 de persoane, dintre care 22 personal redacţional sau asimilat acestuia; 37 personal tehnic şi artistic.
Mai semnificative sînt cazurile privind pe Iosif Sava, realizator de emisiuni, Caramzulescu Doina şi Tolcsvai Vasile, redactori."


ZIARIŞTII STRĂINI – SPIONI. "Unii membri ai echipelor străine de radio şi televiziune care ne vizitează ţara (şase echipe de radio şi 17 de televiziune în 1985) se antrenează în acţiuni necorespunzătoare, respectiv se ocupă să obţină informaţii sau să realizeze imagini pe care ulterior să le folosească în propaganda ostilă ţării noastre. Menţionăm, cu titlul de exemplu, echipele televiziunilor din Wales – Marea Britanie, ORF – Austria; ARD – RF Germania, precum şi echipa radiodifuziunii din Norvegia, venite în 1985.
Conducătorii acestor echipe, printre care Bogdan Szaikowski şi Tweli Griffits – Anglia, Sendvai Paul – Asutria, Karl Otto Lisberg şi Oystein Haggen – Norvegia, în cadru oficial, în discuţiile purtate cu reprezentanţii instituţiilor avizate, au adoptat atitudini necorespunzătoare ori au formulat întrebări tendenţioase, provocatoare sau chiar privind aspecte ale vieţii economice-sociale şi ale politicii culturale din viaţa noastră. Astfel, Bogdan Szaikowski s-a interesat insistent despre "ecourile" pe care mişcarea "Solidaritatea" din Polonia le-ar fi avut în România, precum şi poziţia ţării noastre în cadrul CAER şi a Tratatului de la Varşovia, de rolul sindicatelor în condiţiile existenţei unui singur partid, de libertatea cultelor şi alte aspecte ale democraţiei în România.


Plan de măsuri şi monitorizare

Pentru a "contracara" influenţa "negativă" a "agenturilor străine", Securitatea dispune următorul plan de măsuri pentru supravegherea activităţii personalului TVR: "Avînd în vedere elementele situaţiei operative, importanţa şi vulnerabilitatea obiectivului, precum şi neajunsurile pe planul cunoaşterii şi prevenirii, după elaborarea programului special de măsuri în problemă, activitatea specifică a fost orientată prioritar pentru realizarea următoarelor  obiective:
1. Dezvoltarea capacităţii de cunoaştere şi stăpînire a situaţiei operative, prin recrutarea unor surse cu largi posibilităţi informative şi de influenţă şi crearea unei baze de sprijin în obiectiv;
2. Delimitarea mai exactă a bazei de lucru, selecţionarea şi luarea în atenţie a tuturor elementelor potenţial periculoase, concomitent cu diversificarea măsurilor de prevenire a faptelor deosebite sub raport operativ ori a celor cu tendinţe de evoluţie negativă;
3. Verificarea prin toate mijloacele muncii de securitate a persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în punctele şi în sectoarele vulnerabile sau compun echipe care realizează transmisiile în direct de importanţă excepţională;
4. Îmbunătăţirea conlucrării şi antrenării factorilor de conducere în activitatea de exploatare şi valorificare a informaţiilor, de prevenire a unor fapte şi fenomene negative;
5. Cunoaşterea stărilor de spirit mai deosebite din cadrul obiectivului, a cauzelor şi tendinţelor de evoluţie negativă, şi informare operativă pentru prevenirea degenerării în activităţile ostile".

×
Subiecte în articol: special persoane cadrul