x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Ucigaşul handbalistului Marian Cozma cere să fie eliberat!

Ucigaşul handbalistului Marian Cozma cere să fie eliberat!

de Istvan Deak    |    13 Mar 2012   •   08:46
Ucigaşul handbalistului Marian Cozma cere să fie eliberat!

Tupeu incredibil pentru Raffael Sandor, cel care l-a injunghiat mortal pe handbalistul roman Marian Cozma in dimineata zilei de 8 februarie 2009 in localul Patriota din orasul ungar Veszprem.

Condamnat la inchisoare pe viata, cu drept de eliberare nu mai devreme de 30 de ani, acesta solicita printr-un recurs adresat Curtii de Apel Gyor sa fie achitat pe motiv ca este nevinovat si a actionat doar in legitima aparare. "In cazul celor sapte inculpati din dosarul Cozma au sosit 10 solicitari de recurs pe adresa Curtii de Apel Gyor. Acestea vor fi discutate in sedintele de recurs programate in zilele de 29 si 30 martie. Sedintele vor fi publice si vor fi prezidate de judecatorul Nagy Zoltan', a declarat Ferency Tamas, purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Gyor.

Desi si-a recunoscut fapta in cadrul procesului care a avut loc la Veszprem, Raffael Sandor a depus doua cereri de recurs: una in care solicita sa fie achitat si alta pentru diminuarea pedepsei. Nemeth Gyozo, condamnat la inchisoare pe viata cu drept de eliberare nu mai devreme de 30 de ani, solicita diminuarea pedepsei. Ivan Sztojka, condamnat la 20 de ani de inchisoare, a depus de asemenea doua cereri de recurs: una in care solicita sa fie achitat si a doua pentru diminuarea pedepsei. Inculpatii Pal Gabor si Bihari Csaba, condamnati la cinci, respectiv patru ani de inchisoare, solicita diminuarea pedepselor. Pal Gabor risca insa ani in plus de inchisoare, fiindca in luna septembrie a anului trecut s-a sustras arestarii si a fost prins abia dupa 24 de ore. Procurorul de caz a acceptat sentintele dictate pentru principalii patru inculpati, insa a depus trei cereri de recurs prin care solicita pedepse mai aspre pentru Bihari Csaba si cei doi complici din acest caz, Antalik Laszlo si concubina lui R.Sandor, condamnati la trei, respectiv doi ani si opt luni de inchisoare. Purtatorul de cuvant al Curtii de Apel Gyor a subliniat faptul ca trebuie gasita o modalitate ca toti cei sapte inculpati sa achite cheltuielile de judecata care se ridica la 74 de milioane de forinti: cate15 milioane sunt obligati sa achite Pal Gabor si R.Sandor, cate 14,5 milioane - Nemeth Gyozo si Sztojka Ivan, alte 15 milioane vor fi achitate de ceilalti trei inculpati.

Carte despre Marian Cozma, lansata la Bucuresti

Centrul Cultural al Ungariei si Ambasada Ungariei la Bucuresti au lansat la inceputul lunii martie cartea intitulata "Nimic fara Dumnezeu', un volum de interviuri despre Marian Cozma, in limba romana. La eveniment au participat printre altii si Füzes Oszkár, ambasador al Ungariei la Bucuresti si Baróti Judit, unul dintre autori. "Cartea este un omagiu adus unui mare sportiv si transmite un mesaj clar legat de tragediile la care se poate ajunge prin violenta. In calitate de coautor, am vrut sa imi exprim respectul fata de tatal lui Marian Cozma', a spus Baroti Judit. "Vreau sa evidentiez marinimia parintilor lui Marian Cozma dupa aceasta tragedie, un exemplu pentru noi toti', a completat ambasadorul Füzes Oszkár.

In incheierea evenimentului a fost citita o scrisoare redactata de primarul orasului Veszprem, Porga Gyula, din care citam:'Marian Cozma a dus o viata exemplara… iar prin disparitia sa cutremuratoare, el ne transmite si astazi un mesaj deosebit de puternic. Un mesaj care sta deasupra tuturor natiunilor si ne vorbeste despre valorile universale ale vietii'. Petre Cozma a refuzat sa participe la eveniment. "Daca iau bani pe carte cum sa nu-i dau in judecata? Pai, ce, ei fac bani pe spatele baiatului meu?', a amenintat tatal lui Marian Cozma, care sustine ca nu si-a dat acordul pentru tiparirea si lansarea acestei carti. (deak.istvan@jurnalul.ro)

×