x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special UDMR + D.A. = guvern minoritar

UDMR + D.A. = guvern minoritar

19 Dec 2004   •   00:00

In urma alegerilor din 28 noiembrie, din cele 451 de mandate parlamentare, 159 au revenit PSD, 30 PUR, 161 Aliantei D.A., 69 PRM si 32 UDMR.

GABRIELA ANTONIU

Astfel, din totalul de 314 mandate la Camera Deputatilor, 113 i-au revenit PSD, PUR - 19; Alianta D.A. - 112 mandate; PRM - 48; iar UDMR - 22. Acestora li se adauga cele 18 mandate de deputati atribuite minoritatilor nationale. Din totalul de 137 mandate de la Senat, 46 i-au revenit PSD, PUR - 11, 49 - Aliantei DA, 21 - PRM si UDMR - 10. In aceste conditii, calculele arata ca Alianta D.A. impreuna cu UDMR au 193 de mandate parlamentare. Daca grupul minoritatilor nationale va decide sa se alature Aliantei D.A. si UDMR, atunci cele trei grupuri vor avea impreuna 211 mandate parlamentare. Potrivit Constitutiei, Parlamentul acorda increderea Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. In aceste conditii, noul Executiv va trebui sa intruneasca 235 de voturi, adica jumatate plus unu din 469 - numarul total al senatorilor si deputatilor. Pentru Alianta D.A si UDMR, numarul este insuficient, si ca atare un Guvern condus de Calin Popescu-Tariceanu nu va primi votul de incredere. Daca Alianta D.A. si UDMR vor veni cu acelasi guvern si premier si nu vor exista migratii de voturi, atunci si cel de-al doilea Executiv va pica. In aceasta situatie, Constitutia prevede ca, "dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura". Ceea ce inseamna declansarea alegerilor legislative anticipate. In acest caz, Traian Basescu, ca presedinte al Romaniei, nu mai poate fi locomotiva PD pentru a putea recurge la o formula de genul "Dati-mi si guvernul!", ca in cazul Primariei Capitalei.

STRUCTURA PARLAMENTULUI

GUVERN ALIANTA D.A. + UDMR

GUVERN D.A. + UDMR + MINORITATI

CALENDAR PENTRU ANTICIPATE
Luand in calcul termenele prevazute in Constitutie pentru declansarea alegerilor legislative anticipate, precum si faptul ca Traian Basescu a anuntat ca noul guvern va fi gata pana la 31 decembrie, ar rezulta urmatorul calendar: © sfarsitul lui februarie 2005 - anuntarea alegerilor anticipate care vor fi organizate tot de actualul Guvern © martie 2005 - campania electorala care dureaza potrivit noii legislatii electorale 30 de zile © 1 aprilie 2005 - Romania va parafa tratatul de aderare la UE, iar Adrian Nastase are toate sansele sa-si puna semnatura pe acest document ca prim-ministru al Romaniei © aprilie 2005 - alegeri, constituirea noului Parlament, negocieri pentru guvern

UDMR merge cu Alianta D.A.

Membrii Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) ai UDMR, cel mai inalt for de decizie din cadrul Uniunii, a decis sambata, la Targu-Mures, sa continue negocierile in vederea formarii noului guvern cu Alianta D.A.

STEFAN ORMENISAN, ANIELA NINE

SCHIMBARE. Marko Bela a fost cel care a propus membrilor CRU sa mearga cu Alianta D.A.
Presedintele UDMR, Marko Bela, s-a adresat reprezentantilor din CRU, afirmand ca "un guvern minoritar ar fi posibil, dar ar fi unul extrem de fragil. De aceea, dorim sa participam intr-o coalitie guvernamentala adecvata, daca aceasta va avea un program concret, dar nu si in colaborare cu PRM. Nu dorim sa participam la guvernare cu orice pret, ci doar daca se va tine cont si de obiectivele noastre. Am decis sa deschidem UDMR catre cealalta directie, catre Alianta D.A., pentru ca am considerat ca acest lucru este benefic atat Romaniei, cat si maghiarilor".

Marko Bela a mai spus de la tribuna consiliului ca a avut o colaborare buna cu premierul Adrian Nastase si nu se va dezice niciodata de politica reformista a acestuia. Presedintele UDMR a declarat ca exista multe voci care acuza formatiunea sa de lipsa de loialitate, dar el a precizat: "Noi suntem loiali comunitatii noastre, programului nostru, intereselor Romaniei si intereselor maghiarilor. Suntem loiali programului nostru, ideii de colaborare si obiectivelor autonomiste". Presedintele UDMR a incercat mai apoi sa explice in fata membrilor CRU propunerea sa de a forma un guvern cu PNL si PD, spunand ca s-a creat o situatie in care PSD nu mai poate fi urmat. "Alegerile nu le-am pierdut sau castigat noi. Alegerile au fost decise de romani", a incheiat Marko. Liderii UDMR care au cuvantat sambata de la tribuna CRU au dezaprobat in totalitate decretul de gratiere a lui Miron Cozma si a unui judecator condamnat pentru luare de mita.

MAJORITATE. In finalul sedintei CRU, reprezentantii maghiarilor au aprobat cu majoritate de voturi o declaratie de principiu privind purtarea unor negocieri cu Alianta D.A. in vederea participarii la guvernare. De asemenea, membrii CRU l-au mandatat pe presedintele Marko Bela sa poarte negocieri cu Alianta. Trebuie spus ca in declaratia adoptata sambata se arata ca obiectivul UDMR pentru urmatorii patru ani este accelerarea procesului de integrare a Romaniei, bunastarea intregii societati, continuarea relatiilor romano-maghiare fara tensiuni si continuarea rezolvarii problemelor maghiarilor din Transilvania.

CONDITII. Presedintele UDMR, Marko Bela, a afirmat, intr-o interventie telefonica la Antena 1, ca in negocierile cu Alianta PNL-PD, UDMR va conditiona sustinerea parlamentara de indeplinirea unor conditii, care includ "un program coerent, acceptabil si pentru UDMR, si care sa garanteze continuarea integrarii", dar si anumite forme de autonomie. "In ceea ce priveste autonomia, da, solutii importante pentru comunitatea maghiara din Romania si, in general, pentru minoritati, o lege a minoritatilor, alte forme de autonomie, descentralizare in acest moment, problema regiunilor de dezvoltare economica", a enumerat Marko cateva dintre dezideratele Uniunii. La acestea, liderul UDMR a precizat ca se adauga si "cateva probleme sociale: pensii, pensiile agricultorilor sau alte probleme legate de starea sociala extrem de precara".

PUR
Biroul de presa al PUR a precizat sambata ca "Partidul Umanist nu a luat o decizie definitiva cu privire la sustinerea unei anumite formule a majoritatii parlamentare. Biroul Politic al partidului l-a mandatat pe presedintele Dan Voiculescu sa poarte discutii cu reprezentantii partidelor parlamentare, in vederea constituirii unui guvern de larga concentrare nationala proeuropeana. Concluziile acestor discutii urmeaza a fi analizate astazi in Biroul Politic al PUR. Precizam ca Partidul Umanist a intrat in Parlament pe listele Uniunii Nationale PSD+PUR si ca, cel putin din punct de vedere al moralitatii politice, PUR se va afla alaturi de PSD in formarea majoritatii parlamentare". (Dana Piciu)

PSD
PSD a salutat sambata pozitia PUR de a ramane "consecvent politic" si a anuntat ca va continua cu umanistii negocierile politice pentru formarea unei majoritati parlamentare, care sa duca in cele din urma la formarea unui guvern stabil. PSD a precizat totodata ca "discutiile pe marginea decretului de gratiere in cazul Cozma nu pot constitui decat un pretext pentru repozitionarea politica a UDMR, in conditiile in care PSD a exprimat o pozitie oficiala ferma si fara echivoc, prin care si-a exprimat dezacordul cu decretul de gratiere mentionat si a solicitat revocarea acestuia". Potrivit PSD, o majoritate parlamentara "nu se va putea contura in jurul Aliantei PNL-PD." (Silviu Sergiu)

AUTONOMIE
Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a precizat intr-un comunicat dat publicitatii ca partidul din care face parte "nu a fost de acord cu solicitarea privind autonomia Tinutului Secuiesc, in cadrul negocierilor purtate cu reprezentantii UDMR, in maniera in care acestia vad realizarea acestui lucru". "PSD a respins doua proiecte de lege care prevedeau autonomia teritoriala pe criterii entice", mai mentioneaza Hrebenciuc in acelasi document. Miercurea trecuta, Viorel Hrebenciuc a fost cel care a mers si a discutat cu conducerea UDMR, imediat dupa ce Marko Bela a anuntat ca nu va merge la semnarea protocolului cu PSD, PUR si minoritatile nationale. (Dana Piciu)

ALIANTA D.A.
Presedintele ales al Romaniei Traian Basescu i-a multumit liderului UDMR Marko Bela pentru decizia de a se alatura Aliantei D.A. la formarea guvernului. El a spus ca PUR trebuie sa se alature Aliantei D.A., intrucat tara are nevoie de un guvern sustinut de o majoritate parlamentara. Basescu a precizat insa ca, indiferent care va fi decizia PUR, Alianta va propune un guvern pana la sfarsitul anului. Copresedintele Aliantei D.A. PNL-PD, Calin Popescu Tariceanu, s-a ferit in schimb sa comenteze decizia PUR de a ramane alaturi de PSD. In schimb, Tariceanu a apreciat ca "extrem de importanta" decizia UDMR de a continua negocierile cu PNL-PD. (Oana Stancu)
×