x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special UDMR, la guvernare

UDMR, la guvernare

29 Noi 2004   •   00:00

ALEGERI GENERAL 2004
Conducerea UDMR se va intruni astazi pentru a decide cu ce formatiune politica va incheia o alianta postelectorala. Surse din Uniune dau ca sigura parafarea unei intelegeri cu PSD. Ba mai mult, este foarte posibil ca UDMR sa fie cooptata efectiv la guvernare.
SILVIU SERGIU

Click pentru a mari imaginea
STRUCTURA. Mircea Geoana spune ca noua configuratie a Parlamentului este asemanatoare celei din 2000, cand a fost suficient doar sprijinul UDMR

FARA NEGOCIERI
"Uniunea PSD+PUR nu va face negocieri cu alte partide pentru sustinerea lui Adrian Nastase la turul al doilea al alegerilor prezidentiale, ci va face, la fel ca si pana acum, o campanie electorala dinamica si va merge inainte cu echipa Nastase-Geoana"
Mircea Geoana, candidatul Uniunii Nationale PSD+PUR pentru functia de premier

.

.

UDMR va decide astazi, in cadrul sedintei Consiliului Operativ, cu cine se va alia postelectoral. Anuntul a fost facut duminica seara de catre presedintele Uniunii, Marko Bela, imediat dupa anuntarea rezultatelor exit-poll-urilor. Surse din cadrul formatiunii maghiare dau ca sigura parafarea unei intelegeri cu PSD, partid clasat pe primul loc in alegerile parlamentare. Conditia este ca diferenta dintre Uniunea PSD+PUR si Alianta PNL-PD sa fie de cel putin doua procente. Formula de colaborare s-ar putea schimba insa, UDMR urmand sa renunte la protocolul de sustinere parlamentara a Guvernului Nastase in favoarea intrarii propriu-zise la guvernare. In acest caz, formatiunea lui Marko Bela ar urma sa-si desemneze reprezentanti in fruntea unor ministere, stabilite in urma negocierilor cu PSD.

FARA PRM. Duminica seara, presedintele UDMR, Marko Bela, a respins din nou orice formula guvernamentala in care sa intre si PRM. "Cu PRM nu este posibila nici o formula, nici direct, nici indirect. Cine se aliaza cu PRM nu va avea posibilitatea sa se alieze cu UDMR. Aceasta a fost clar de la inceput", a spus Marko. El a adaugat ca formatiunea sa a primit oferte pentru formarea noului Guvern atat de la Uniunea Nationala PSD+PUR, cat si de la Alianta PNL-PD. Conducerea Uniunii va trebui sa decida si pe cine va sustine in turul doi al alegerilor prezidentiale. La randul sau, senatorul UDMR de Cluj, Eckstein Kovacs Peter, a declarat ca principalul scop al Uniunii este ca Romania sa fie guvernabila. "Dorim sa nu fie nevoie de implicarea PRM, pentru ca procentele obtinute de PRM sunt ca un fruct otravit", considera senatorul. In opinia lui Eckstein, va urma o perioada dificila, mai ales daca intre principalele formatiuni intrate in cursa electorala va exista o diferenta de un procent sau doua. "Noi, fie vom face o alianta cu Uniunea, fie o uniune cu Alianta", a conchis senatorul. Pe de alta parte, colegul sau de partid, senatorul UDMR Puskas Zoltan Balint, a precizat ca Uniunea va avea "mai putini parlamentari in urmatorii patru ani decat in mandatul trecut, insa nu din cauza prezentei UCM la alegeri, ci a faptului ca o parte a electoratului maghiar nu a votat". "Nu pot decat sa evaluez estimativ rezultatele alegerilor, insa din aceasta evaluare reiese ca UCM a obtinut pe listele AP intre 3% si 4% din voturile populatiei, ceea ce nu influenteaza rezultatele UDMR", a mai spus Puskas.

REFUZ. Candidatul Uniunii Nationale PSD+PUR pentru functia de premier, Mircea Geoana, a admis ieri ca formatiunea sa nu va negocia formarea viitorului Guvern cu PRM. "Nu facem nimic cu PRM. Nu facem nici o consultare cu PRM" a spus Geoana, la insistentele presei. El a precizat ca noua configuratie a Parlamentului este asemanatoare celei din 2000, cand a fost suficient doar sprijinul UDMR. Geoana a adaugat ca viitorul Guvern va fi "suplu, cu maximum 15 ministere", iar acesta va fi functional catre finele lunii decembrie.

FUNAR. Pe de alta parte, secretarul general al PRM, Gheorghe Funar, a spus ca formatiunea condusa de C.V. Tudor va fi arbitru in vederea formarii unei majoritati parlamentare care sa sustina viitorul Guvern. "S-ar putea ca UDMR sa nu aiba procentele necesare pentru formarea unei majoritati parlamentare, si atunci PRM va fi formatiunea care va arbitra in vederea formarii noului Guvern", a spus secretarul general al PRM. "Vom discuta la Bucuresti daca in baza Legii 370, articolul 24, vom solicita Curtii Constitutionale sa verifice fraudele care s-au produs la aceste alegeri si sa cerem anularea alegerilor", a mai spus Funar.

.

PSD: "ALIANTA D.A. NU STIE SA PIARDA"
Uniunea Nationala PSD+PUR considera ca Alianta PNL-PD este lipsita de fair-play si a dovedit ca nu stie sa piarda. Liderul PSD+PUR Mircea Geoana a apreciat ieri ca formatiunea sa a castigat alegerile parlamentare si este extrem de multumita de acest rezultat. "Suntem bucurosi ca suntem victoriosi. Suntem uimiti de maniera in care liderii PNL-PD pun la indoiala rezultatele sondajelor efectuate, care au demonstrat o acuratete deosebita. Alianta PNL-PD nu stie sa piarda cu fair-play si se agata de mici giumbuslucuri", a spus Geoana, referindu-se la acuzatiile de frauda lansate de Alianta D.A. El a precizat ca nu exista nici un fel de opinie internationala ca in Romania s-ar fi fraudat alegerile. "Majoritatea comentariilor din presa straina se refera mai curand la pitorescul alegerilor, decit la corectitudinea lor" a spus Geoana, adaugand ca "exista o tentatie de a se face o asociere intre situatia din Ucraina si cea din Romania, dar acest lucru a fost indus din interiorul tarii".

.

IMPOSIBIL
"Cu PRM nu este posibila nici o formula, nici direct, nici indirect. Cine se aliaza cu PRM nu va avea posibilitatea sa se alieze cu UDMR. Aceasta a fost clar de la inceput"
Marko Bela, presedintele UDMR
VARIANTA
"S-ar putea ca UDMR sa nu aiba procentele necesare pentru formarea unei majoritati parlamentare, si atunci PRM va fi formatiunea care va arbitra in vederea formarii noului Guvern"
Gheorghe Funar, secretarul general al PRM
×