x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Udrea - Zambon, un chilipir ANL cu pierdere asumată

Udrea - Zambon, un chilipir ANL cu pierdere asumată

de Dorian Cobuz    |    Alexandru Boariu    |    12 Iun 2007   •   00:00
Udrea  -  Zambon, un chilipir ANL cu pierdere asumată

Chiar la inceputul mandatului său de consilier prezidenţial, Elena Udrea a văndut casa luată, cu tot cu subvenţie, de la ANL. Tănăra avocată milionară, improprietărită ieftin (62.900 de euro) de generosul stat, a văndut chilipirul şi mai ieftin (50.000 de euro). Cumpărător: italianul Claudio Zambon, prestidigitatorul de palmaresuri sportive ale Politehnicii Timişoara. Imobiliarele prezumtiv păguboase par a fi o modă la Palatul din Deal, unde ucenicii se comportă la fel ca idolul lor politic.Â

O afacere imobiliară cel puţin curioasă, ii are ca autori principali pe "blonda de la PD", Elena Udrea, şi pe omul de afaceri italian Claudio Zambon. Asemeni idolului său politic Traian Băsescu, fosta cancelară a Cotrocenilor vinde sub preţul pieţei.


Potrivit declaraţiei de avere, fostul consilier prezidenţial Elena Udrea ar fi văndut, in ianuarie 2005, o casă de locuit ridicată " la roşu", situată in Sectorul 1 din Bucureşti, cu doar 50.000 de euro. Pentru că suma este una nefiresc de mică pentru piaţa imobiliară din Capitală, ne-am pus mai multe intrebări şi am purces la oarece investigaţii, evident, cu mijloace gazetăreşti.


AMNEZIE. Cum, in declaraţia de avere semnată la data părăsirii postului de consilier al preşedintelui Traian Băsescu, Elena Udrea a menţionat şi numele cumpărătorului - Claudio Zambon, am indrăznit să-l sunăm pe acesta pentru a-i cere căteva detalii. Numai că domnul Claudio Zambon, aflat in Italia cu treburi, a fost destul de... vag in discuţia pe care am purtat-o la telefon, chiar neconcludent. Casa a cumpărat-o pe una dintre firmele sale, la "roşu" (adică fără finisaje), dar adresa nu şi-o mai aminteşte. "E pe undeva pe lăngă Teatrul Masca, dar nu ţin minte numele străzii, nici numărul casei" - ne-a spus domnul Claudio Zambon. La insistenţele noastre, omul de afaceri ne-a dat doar căteva indicii - "prima sau a doua stradă la dreapta, nu ştiu exact", zicăndu-ne să ne descurcăm dacă suntem ziarişti şi vrem să vedem casa.



Pentru că reperul dat de domnul Zambon a fost Teatrul Masca, ne-am suit in maşină şi ne-am indreptat spre zona indicată. Nu am găsit imediat casa, dar am aflat o informaţie care ne-a lăsat să inţelegem că suntem pe drumul cel bun. Zona este una la mare căutare pentru cei care visează să-şi construiască o casă intr-o oază liniştită, nu departe de Parcul Bazilescu, cu multă verdeaţă, dar, in acelaşi timp, la o distanţă acceptabilă de centrul oraşului. Astfel că, in zonă, terenurile ajung şi la 1.000 de euro/mp. Prin urmare, un calcul simplu ne spunea că cei 50.000 de euro pe care i-ar fi scos Claudio Zambon din buzunar nu acopereau nici măcar valoarea de piaţă a terenului.


TRĂIASCĂ ANL-UL! Ciudat, dar nici doamna Elena Udrea nu-şi mai aminteşte strada şi numărul casei. "Undeva prin Chitila, cred, nu-mi mai amintesc" - a spus la inceput doamna Udrea. "Nu doamnă, am replicat noi, e in Sectorul 1, in zona Parcului Bazilescu, adică o zonă foarte bună." "A, da, de fapt pe-acolo e, pe undeva, dar v-am spus că nu-mi mai amintesc exact strada şi numărul", a spus doamna Udrea. Aşa o fi, dar să confuzi Chitila cu Sectorul 1 din Bucureşti e cam ciudat!... In fine, după mai multe investigaţii, am reuşit in cele din urmă să aflăm şi ce casă a văndut Elena Udrea. Este vorba de un imobil achiziţionat de la Agenţia Naţională de Locuinţe (ANL) intr-unul dintre noile cartiere, celebre pentru tăcerea cu care au fost inconjurate. "Eram o avocată tănără, nu aveam bani să cumpăr o locuinţă mai veche, adică mai scumpă, aşa că am luat un credit şi m-am inscris pe listă la ANL" - ne-a mărturisit doamna Udrea. "Am primit această casă, pe care ulterior am văndut-o, cu acte in regulă, făcute la notariat, unei firme a unui italian pe care nu-l cunoşteam. Şi care-i problema? Am returnat tot creditul. Am făcut ceva ilegal?" - ne-a luat la rost doamna Elena Udrea.


Oare căţi tineri, fie ei şi avocaţi, primesc casă de la ANL? Şi, mai ales, căţi tineri reuşesc să returneze un credit de peste 60.000 de euro in doar doi ani? Pe de altă parte, la o casă in cartierul "Fabrica de cărămidă" nu ajungea oricine. De exemplu, acest cartier nu figurează nici azi măcar pe centralizatoarele de lucrări recepţionate sau in lucru publicate pe site-ul Agenţiei.


Ne-am informat insă şi am aflat că, intr-adevăr, imobilul care a făcut obiectul tranzacţiei de mai sus a fost cumpărat de către Elena Udrea printr-un credit in valoare de 62.900 de euro(!?!). Informaţia este una surprinzătoare. Pe lista de beneficiari ai acestui cartier de 90 de vile (cu trei nivele şi o suprafată de aproximativ 300 de metri construiţi fiecare) se află mai mulţi oameni deveniţi celebri pentru legăturile cu clasa politică sau pentru sumele in dolari şi euro pe care le deţin. Aşezat pe marginea Lacului Griviţa şi in imediata vecinătate a două baze de agrement, intr-o zonă unde nici angajaţii multinaţionalelor nu pot spera să-şi cumpere o proprietate - preţul minim pe piaţa liberă fiind 800 de euro/mp, cartierul s-a construit pe un teren pus la dispoziţie de către constructor şi ANL, care le-au permis apoi proprietarilor de vile să-şi răscumpere pămăntul de sub picioare la preţul de doar 100 de euro mp. Pe site-urile agenţiilor imobiliare, noi am găsit o astfel de casă - teren 250 mp, amprentă 117/mp, 5 camere, 3 grupuri sociale - la preţul de 380.000 de euro.

INTREBĂRI. Chiar dacă tranzacţia dintre consilierul lui Traian Băsescu şi omul de afaceri italian a avut loc cu mai bine de doi ani de zile in urmă, este evident că suma de achiziţie a acelei proprietăţi - chiar şi intr-o fază intermediară a construcţiei - nu putea fi atăt de mică. Ceea ce ne face să credem fie că Elena Udrea avea o datorie către Claudio Zambon, mai veche, pe care a stins-o prin această vănzare subevaluată, fie că cei doi au declarat la notariat o sumă cu mult mai mică de căt cea reală, pentru a plăti la stat impozite mai mici. Adică, nu cumva miroase a evaziune fiscală, sau şi mai rău, a spălare de bani? Noi doar intrebăm, nu dăm cu parul!

Vile ieftine pentru oameni bogaţi

Cei doi parteneri din această afacere nu sunt deloc nişte tineri cu nevoi speciale, pentru care trebuia să găsească statul soluţii să-i ajute să-şi asigure un acoperiş deasupra capului. Cartierul "Fabrica de cărămidă", construit fără prea multă vălvă, le-a oferit şansa unei case personale mai multor oameni cu bani, printre care şi ministrul (la acea dată) Miron Mitrea. Aceeaşi reţetă a funcţionat şi in cazul cartierului construit de ANL in spatele complexului expoziţional Romexpo - Ansamblul Parcului - , după cum v-a arătat Jurnalul Naţional in toamna tecută. Printre beneficiarii acestui cartier s-au numărat Robert Turcescu, Adela Surugiu (partenera omului de afaceri Viorel Cataramă), Ioan Vida, preşedintele Curţii Constituţionale, Cătălin Cotruţ, directorul general al Autorităţii Aeronautice Civile Romăne, Ingrid Zaarour, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor şi alţi "săraci".

×
Subiecte în articol: special casa udrea zambon elena claud