x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Uite cine sunt ciumpalacii şi viermii din Piaţa Universităţii (VI)

Uite cine sunt ciumpalacii şi viermii din Piaţa Universităţii (VI)

de Mara Raducanu    |    Cristian Ionescu    |    14 Feb 2012   •   17:55
Uite cine sunt ciumpalacii şi viermii din Piaţa Universităţii (VI)

O luna de zile de proteste. O luna in care oamenii si-au cerut cu stoicism drepturile. Au inghetat la temperaturi de minus 15 grade Celsius si au invins ninsoarea si rafalele de vant care nu de putine ori le-a brazdat fata. Insa au rezistat. Mai mult, nu au uitat sa fie oameni. In Piata Universitatii au fost depuse doua coroane de flori in memoria actorului Emil Hossu. Au avut ambitia sa nu lase goala Piata Universitatii, simbol al democratiei.

Din jilturile lor, guvernantii au privit detasati doleantele oamenilor, carora le promisesera candva ca "vor trai bine". Promisiuni de care au uitat imediat dupa ce le-au obtinut votul... Cu toate acestea, protestele au reprezentat inainte de toate o lectie data de cetateni autoritatilor. Pentru prima data, dupa multa vreme, Traian Basescu, presedintele-jucator al Romaniei, a dat inapoi. Glasul multimii a fost mai puternic decat dorintele "jucatorului", obisnuit sa monopolizeze intreaga situatie, sa aiba mereu un discurs pregatit si o lacrima in coltul ochiului. Asa, ca pentru impresie artistica! Astfel, rand pe rand, viermii si ciumpalacii – considerati astfel de reprezentantii pu­terii – au "bifat" mai multe victorii in fata guvernantilor. Mai intai de toate, revenirea lui Raed Arafat in functia de subsecretar de stat in Ministerul Sanatatii si mai apoi retragerea Legii sanatatii din dezbatere publica. Protestatarii au notat o alta victorie importanta.

In primul rand, Teodor Baconschi a fost revocat din functia de mi­nistru al Afacerilor Externe, pentru declaratiile sustinute de acesta la adresa manifestantilor. Cu toate acestea, protestele au continuat. La fel si reusitele manifestantilor. Astfel, Curtea Constitutionala a decis ca alegerile nu pot fi comasate. Pe 6 februarie, manifestantii obtin una dintre cele mai dorite victorii. Emil Boc a demisionat. Lucru care nu i-a multumit pe deplin. "Vrem si capul lui Traian Basescu", au sustinut cu indarjire acestia. "Demisia Cabinetului condus de Emil Boc este o schimbare necesara, dar nu suficienta. Stim cine este promotorul si responsabilul pentru derapajele institutionale antidemocratice si masurile economice iresponsabile: Traian Basescu. El trebuie sa isi anunte demisia sau termenul la care si-o va da. Pana atunci, protestele nu se vor opri, ci vor creste in intensitate. Sa nu se iluzioneze nimeni", a spus Claudiu Craciun, doctor in stiinte politice si cadru didactic la SNSPA, conside­rat portavocea manifestantilor din Piata Universitatii. Intre timp, s-a schimbat Guvernul. In locul lui Emil Boc il avem premier pe Mihai Razvan Ungureanu, fostul sef al SIE. Decizie care a nemultumit protestatarii. "Basescu nu e trist, a numit un securist!". Fericiti ca a fost demis Boc, ei sunt totusi dezmagiti ca presedintele l-a numit pe seful SIE in fruntea Guvernului. "Nu vom ceda... Vom ramane aici pana la primavara daca va fi cazul, dar vrem sa plece Basescu si sa se organizeze alegeri anticipate", a rasunat glasul multimii. Oamenii repeta mereu si mereu... "Sa plece Basescu, sa plece si Basescu..."


"Am venit in Piata in semn de solidaritate cu oamenii"
Am venit in Piata in semn de solidaritate cu oamenii, pentru ca nu am suportat sa vad oameni batrani care incearca efectiv sa reziste frigului asta si tineretul sa vad ca nu poate sa faca absolut nimic. Oamenii au un trai dificil... Eu cred ca saracia i-a determinat pe oameni sa faca lucrul acesta. Si am iesit in primul rand in semn de solidaritate cu ei si pentru ca imi respect tara in care am crescut. Eu nu am venit de foame, ii mul­tumesc lui Dumnezeu ca am niste parinti care ma ajuta. Astazi a fost o sedinta si ii vom sprijini pe cei de la ACTA si ii vom sprijini si vom fi solidari cu ei si sper ca ei sa faca la fel si sa vina cu noi la proteste. Eu respect supoterii si vreau sa fac o precizare. Majoritatea suporterilor sunt mult mai patrioti decat oamenii de rand care sunt comozi. Nu, nu sunt sub nici o forma huligani.... Bine, fiecare padure are uscaciunile ei.
Paraschivoiu Vlad, student la UNEFS, anul I, 20 de ani

"O s-o tinem asa pana la primavara, pana vine caldura"
Vin in Piata pentru ca interesele femeilor nu sunt reprezentate in aceasta tara si doresc sa subliniez importanta protestului pasnic pentru democratie. Cred ca sunt foarte multi oameni in Romania a caror voce nu se aude. Iar a spune la tv ca avem "dialog social" mi se pare o gluma proasta. Asadar, o s-o tinem asa pana la primavara, pana vine caldura, astfel incat tot mai multa lume sa vina si sa vorbeasca.
Cred ca trebuie sa insistam, sa avem rabdare, pentru ca in Romania nu exista exercitiul protestului spon­tan. Femeile din politica ar trebui sa fie mai multe, ca sa-si poata im­pune o agenda proprie. Momentan, majoritatea, dar nu toate, preiau o agenda facuta de barbati. Trebuie sa fim mai multe, apoi sa vedem cum im­punem ceva specific pentru noi.
Alis Iancu, 30 de ani, lector universitar SNSPA

"Au plecat papusarii si-au venit papusile"
Pentru o schimbare majora in bine vin in Piata. Pentru ca nu se mai poate. Nu cred nici in celelalte partide, desi vad ca s-a cam politizat Piata. N-as vrea sa dezvolt, pentru ca nu vreau sa-mi fac posibili inamici. Eu probleme individuale nu am, dar vin pentru ca-mi doresc o sosea pe care sa se circule ca lumea, vreau si eu ca oamenii din jurul meu sa fie educati, sa nu-mi fie rusine cand ma duc in alte tari ca sunt roman. Vreau o tara ca-n "afara".
Despre Guvern, au plecat papusarii si-au venit papusile, pentru ca se vad sforile. E total irelevant. Avem nevoie de alegeri anticipate, pe termen scurt. Iar pe termen lung vad crearea unor noi partide de tineri, oameni cu capul pe umeri, care n-au legatura cu era comunista. Adica ceva nou.
Alexandru Cioaba, 24 de ani, angajat la o firma de publicitate

"Momentan se pare ca avem un feedback pozitiv"
Am venit in Piata sa protestez alaturi de toti romanii. Nu doar din punct de vedere al politicii, care este cu totul precara, ci si pentru alte nedreptati, cum ar fi ACTA si exploatarea ga­zelor de sist.
Momentan se pare ca avem un feedback pozitiv, Guvernul a cazut, ceea ce ne da si mai multa putere sa protestam.
Vine si caldura, nu ne sperie pe noi temperaturile astea foarte scazute, suntem convinsi ca, o data cu venirea primaverii, multi romani vor veni sa protesteze. Ma­nifestez si impotriva ACTA, este cea mai trista dovada a faptului ca oamenii urmeaza a fi monitorizati din orice punct de vedere.
Nu sunt de acord ca cineva sa-mi monitorizeze mail-urile si discutiile. Desigur, aceste lucruri se intamplau si pana acum, dar acum vor putea fi facute aceste abuzuri cu acte in regula, fara vreun mandat.
Dango David, 20 de ani, student la Informatica

"Ma simt profund nereprezentata de o persoana careia eu i-am dat votul"
Mi-am petrecut in Piata ultima luna. Initial din curiozitate, dar oricum aveam o indignare mocnita care a izbucnit in momentul in care am vazut aroganta cu care a fost tratat Raed Arafat. Dar am venit si pentru ca ma simt profund nereprezentata de o persoana careia eu i-am dat vo­tul. O persoana careia eu nu i-am dat votul pentru a se comporta intr-un mod atat de arogant si dispre­tui­tor, o persona careia eu nu i-am dat votul pentru a face reforme la co­mada fara nici un fel de consultare. Despre ACTA, stiu foarte putin... Permite ac­cesul furnizorilor pe internet in calcu­la­toarele persoanelor, ale abonatilor, in caz ca se constata ca acestia au descarcat materiale fara drept de autor, acestia fiind raportati autoritatilor. Se iau foarte multe decizii, de altfel importante, fara informarea celor care pana la urma i-au votat pe cei care iau aceste masuri.
Cristina Hangau, traducator, 28 de ani

"Vin in Piata pentru drepturile mele de cetatean"
Vin in Piata aproape de la inceputul miscarilor, pentru drepturile mele de cetatean, in general, ca si suporter pentru drepturile mele, in particular. Din punct de vedere cetatenesc, consider ca nu mai sunt reprezentat de foarte multa vreme de autoritatile statului, pornind de la cele locale pana la cele nationale, de genul pre­se­dintelui Basescu, care promoveaza interesele unei companii miniere private si, bineinteles, toate celelalte autoritati ale statului care sunt rupte de realitatile curente. Despre ACTA nu cunosc foarte multe, este un docu­ment interna­tio­nal care a fost negociat initial in secret si recent a fost semnat de Romania si o serie de alte state europene. Asta spune multe despre atitudinea autoritatilor romane, care au ales sa semneze in numele nostru si pentru noi acest document.
David Cristian, istoric, 30 de ani

"Trebuia sa stea la SIE domnul spion"
Am venit din solidaritate in Piata. Sunt aici sa protestez impotriva presedintelui Traian Basescu, pentru ca nu mi-a placut ce-a facut cu Arafat. Gesturile presedintelui arata ce fel de om este. Pe langa asta, m-am identificat cu mai multe subiecte pentru care merita sa strigi, sa lupti si sa ingheti. Unele cu tema ecologista, cum ar fi Rosia Montana si exploatarea gazelor de sist. In continuare sunt impotriva legii Sanatatii cu coplata, vreau transparenta in procesul legislativ, nu inteleg ce se intampla, cand se intampla. Vreau transparenta in procesul electoral. Nu mai vreau alegeri fraudate. Vreau alta tara. Despre noul premier, nu pot decat sa spun ca o sa-si strice imaginea. Postul asta este mai mult de terfeleala, trebuia sa stea la SIE domnul spion, era mai bine acolo.
Raluca Durbaca, 28 de ani, scenarist de film

"Nu mai vreau ministri corupti"
Am venit sa protestez impotriva regimului actual. Nu impotriva unui singur om, adica domnul Traian Basescu, ci impotriva intregului sistem. Incepand cu Guvernul, nu mai vreau ministri corupti, iar lumea vreau sa-si exprime opiniile fara sa fie cenzurata. De exemplu, Legea educatiei.
Nemultumirea mea, prin­tre altele, este ca foarte multe materii au fost scoase si se renunta la foarte multe lucruri de care noi, studentii, avem nevoie. Apoi sunt introduse diferite lucruri total inutile.
Despre ACTA va pot spune ca este un atentat la adresa intimitatii si modalitatilor de informare, de asemenea, nu cred ca este un tratat benefic, pentru ca limiteaza libertatea de exprimare, cat si tot ceea ce inseamna internetul. De la messenger pana la site-urile de informare gen wikipedia.
Iulian Francu, 20 de ani, student la Cibernetica

"Imi doresc o responsabilizare a clasei politice"
Imi do­resc sa schimb lucrurile in bine, mi-am dorit asta in primul an in care am dat la facultate. Sunt aici pen­tru ca eu cred in democratie, imi do­resc una functionala, imi doresc ca drepturile omului sa fie respecta­te si niste legi care sa nu permita sa fie incal­cate. Individual, ma supara lipsa de reactie a oamenilor, ma deranjea­za lipsa de speranta, faptul ca s-au apla­tizat si nu reactioneaza, imi do­resc sa stie ca e dreptul lor sa pro­tes­teze. In calitate de cetateni ai acestei tari, au dreptul sa-i traga la raspundere pe oamenii politici. Schimbarile care s-au intamplat la varf sunt unele fara fond, nu sunt unele structurale. Imi doresc ca presedintele sa demisioneze, dar si o responsabilizare a clasei politice. Imi doresc o clasa politica cu bun simt, in sensul in care ar trebui sa fie atenti la interesele oamenilor pe care ii reprezinta.
Andreea Braga, doctorand in Stiinte Politice, 25 de ani

"Vreau o democratie participativa"
Sunt in Piata pentru ca vreau altceva. Asta este ideea principala. Ma refer la clasa politica. Se poate un alt sistem politic, unul in care oamenii sa decida.
Se poate un alt sistem in care oamenii sa fie implicati in luarea deciziilor, o democratie participativa. Putem face saltul. A fost buna o perioada si democratia reprezentativa, dar cred ca putem face trecerea la participativa. Asta e ideea mea. Despre noul guvern, e o cacealma, nimic mai mult. Sunt aici si impotriva ACTA, cred ca nu ar trebui aprobata. Si nu e vorba ca ma deranjeaza ca nu s-a discutat cu populatia acest lucru. Nu ar fi trebuit aprobata si punct. Este o subfatada a protejarii drepturilor de autor, cu scopul de a cotrola ce fac si ce gandesc oamenii.
Ovidiu Manole, 37 de ani, lucreaza "in afara", pe o platforma petroliera

"Domnul Traian Basescu nu ma mai reprezinta"
Imi doresc foarte mult o altfel de po­litica in Romania, o politica mult mai apropiata de cetateni, de nevoile lor, de interesele lor, de politicieni mult mai interesati de ceea ce se intampla cu cetatenii si nu de afacerile lor. Domnul Traian Basescu si-a depasit cu mult atributiile din fisa postului, pe mine personal nu ma mai reprezinta, nu-l mai doresc presedinte al Ro­ma­niei. Desi a fost votat in aceasta functie, consider ca si-a pierdut orice urma de credibilitate si respect din partea cetatenilor. Nu respecta Constitutia si abuzeaza de functia pe care o are. Protestez si impotriva ACTA, voi fi prezenta sambata la mani­festatii, consider ca s-a luat o decizie complet gresita din partea statului roman, de a semna acest act. Inca o data, s-a semnat fara nici un fel de dezbatere sau consultare publica.
Tudorina Mihai, traducatoare, 32 de ani

"Vreau monarhie. Un rege intotdeauna isi va apara tara"
Vin in Piata Universitatii cu speranta ca tot sistemul va cadea si vom avea rege.
Tot Parlamentul, tot Guvernul, sa fie Monarhie. Parerea mea, desi n-am trait pe vremea aia, este ca un rege intotdeauna isi va apara tara, poporul si nu va pune pe primul loc interesele altora. Va pune pe primul loc propriul interes, adica tara si poporul.
Am venit aici sa protestez pentru ca am 21 de ani, n-am munca, n-am casa, masa, traiesc pe seama parintilor. N-ai nici o sansa sa te angajezi.
Despre ACTA pot sa va spun ca mi se pare o violare a intimitatii, fiecare om ar trebui sa aiba dreptul la lucrurile personale, la o viata privata. Nu are dreptul nimeni sa-ti intre in viata personala, atata timp cat nu comiti niste fapte odioase. Asta cu ACTA e un interes mondial, pur si simplu, la nivel macro.
Serban Cosma, 21 de ani, somer, stie patru limbi straine

"Schimbarile de pe scena politica sunt doar praf in ochi cu care suntem obisnuiti de mult"
Am venit da protestez pentru drepturile pe care le avem toti. O data, nu sunt de acord cu Rosia Montana, nu sunt de acord cu exploatarea gazelor de sist decat pe Chevron, nu sunt de acord cu imprumuturile pe care le face Romania de la FMI. Ce ma multumeste este ca lumea sta aicea si pe frigul asta si ca societatea civila din Romania se trezeste. Si vine primavara si o sa fie treaba serioasa aici.
Schimbarile de pe scena politica sunt doar praf in ochi cu care suntem obisnuiti de mult, aceeasi gasca, se fac aceleasi jocuri, presedintele nostru e adevarat jucator, dar jucator pentru niste interese foarte mari care nu sunt pentru noi.
Premierul am inteles ca e seful SIE si nu mi se pare chiar in regula ca un sef de serviciu secret sa fie premier, mai ales ca toate chestiile care se fac vin prin serviciile secrete. Da, sustin protestul ACTA, am mers sambata trecuta, o sa merg si sambata asta. La ACTA ma nemultumeste ca imi sunt incalcate foarte grav drepturile, libertatea de exprimare, libertatea de informare, o sa fie cenzura foarte grava si nu sunt de acord cu asta. O sa ajunga si internetul ca televizorul. Asta le sta lor in coasta ca nu pot sa profite foarte mult deocamdata de internet, ca e liber... Si vreau sa ramana liber si asa o sa fie!
Silviu Dragus, inginer automatist, 24 de ani

"Daca nu ne unim acum toti nu o sa facem nici o schimbare, cand ne vom trezi va fi prea tarziu"
Tot ceea ce inseamna clasa politica nu mai am incredere in ei. S-a vazut din prima zi de proteste ca aceasta clasa politica nu ne apreciaza. Problema care a fost? Arafat. Cei care vor sa schimbe legile nu tin cont de populatie. Si s-a vazut asta din moment ce un expert ca Arafat a zis ca legea sanatatii pe domeniu sistem de urgenta nu trebuie schimbata, iar ei sustin anumite interese politice. Ulterior s-a dovedit ca clasa politica nu are nici macar un studiu de impact asupra legii care au facut ei presiuni si au iesit oameni competenti din sistem ca sa se aplice aceasta lege. Si atunci ne-am dat seama ca e nevoie de o schimbare majora. Nu mai putem sa fim pasivi cu tot ceea e se intampla. E inadmisibil ceea ce se intampla. Problema e ca am ajuns in zilele astea in care iti este frica sa treci strada pe trecerea de pietoni, pentru ca te calca o masina si nu stii a doua zi ce se intampla. Daca iti dau tie dreptate sau se muta trecerea de pietoni. E un stat in care nu mai ai incredere in ziua de maine. Despre noul Guvern am o parere destul de proasta. Dupa cate am inteles eu ministrii pusi in functii sunt secretarii fostilor ministri. Daca ei au stat sub indrumarea acelor oameni care nu si-au facut datoria, mai mult ca sigur ca nici ei nu si-o vor face.
Mihai Andrei, ingi­ner de telecomunicatii, 29 de ani

"E clar ca protestele astea sunt de durata si vor evolua"
Nu e prima data cand vin in Piata Universitatii. Nici pe 13 ianuarie nu a fost prima data. Am avut de indurat cu Jandarmeria cu opresiunea Legii 60 si ma bucur fantastic ca facem o luna de zile. Romanii sunt solidari, romanii au invatat sa le pese de ceilalti. Dincolo de faptul ca sunt putini oameni in piata este absolut normal ca la adapostul unor incinte ne intalnim grupuri-grupulete si ne coagulam, ne organizam. E clar ca protestele astea sunt de durata, vor tine foarte mult si vor evolua. Se va depasi stadiul de scandari, se va depasi stadiul de huo si de jos, jos, jos, pentru ca putem mai mult de atat. Noi putem sa aplicam presiune si putem modifica cu adevarat sistemul politic in fundamentele lui. Noi asta dorim, noi tinerii din piata si suntem mult mai multi in fiecare seara. Consideram ca aducand alegerile, spre exemplu acuma, nu reusim decat o schimbare de ambalaj. In schimb, ACTA ne afecteaza pe toti. Trata­tul acesta legalizeaza spionajul statului si al agentilor economici asupra cetatenilor de rand. Providerii de internet sunt obligati sa traga cu ochiul constant in tot traficul vostru. Va vor fi luate la puricat emailuri, conversatii de pe facebook, nu va mai exista intimitate pentru ca ei vor face puricare a conversatiilor in cautare de continut piratat. Nu au nevoie nici macar de suspiciunea ca tu ai continut piratat. Este un abuz la adresa drepturilor fundamentale umane.
Alexandru Alexe, web designer, 27 de ani

"Categoric «Jos Traian Basescu», pentru ca este un presedinte care a incalcat in mod repetat Constitutia"
Sunt aici, in piata, pentru ca imi doresc demisia Guvernului, ceea ce s-a si intamplat, demisia presedintelui si reformarea intregului sistem. Suntem aici in piata multe persoane cu interese total diferite din anumite puncte de vedere, dar cu lucruri in comun.
Si anume, dorinta de a fi luati in considerare atunci cand se formuleaza o politica pentru noi. Noul posibil guvern nu ma convinge din punct de vedere al competentei, asa ca noi vom fi aici indiferent din ce guvern se va forma.
Suntem aici pentru ca dorim o schimbare a modului in care sunt formultate politicile, adica sa fie luati in considerare si cei pentru care le formuleaza. Marea majoritate a celor de aici suntem si impotriva ACTA, pentru ca ingradeste clar libertatile fiecaruia dintre noi. In plus, acest tratat a fost semnat fara sa fie consultat si poporul.
"Jos Traian Basescu", categoric pentru ca este un presedinte care a incalcat in mod repetat Constitutia, care are un comportament si un discurs discriminatoriu, rasist si care s-a comportat ca un dictator pentru ca si-a depasit cu totul atributiile din Constitutie, actionand in locul premierului, in locul ministrului...
Nu mai are legitimitate. Si daca maine ar fi votat un nou presedinte si ar incalca Constitutia si legile as fi aici si impotriva lui.
Ioana Dodi, studenta SNSPA, 23 de ani

×
Subiecte în articol: proteste piata universitatii