x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Un parfum pentru nou-născuţi

Un parfum pentru nou-născuţi

de Magda Cristina Ursache    |    09 Feb 2013   •   00:07
Un parfum pentru nou-născuţi
Sursa foto: Goodshoot/Getty Images/Goodshoot RF

Veche de mii ani, industria parfumului (dacă admitem acest termen generic, care să înglobeze toată ştiinţa parfumerilor) găseşte totuşi mereu o cale să se reinventeze.

Am scris în această rubrică despre cele mai bizare parfumuri, de la cele care au (doar) miros de mâncare, până la parfumuri... comestibile; apoi: parfumuri cu miros de sânge, parfumuri pentru vedete sau pentru dictatori, arome “zen”, care inspiră o stare de linişte sau, dimpotrivă, parfumuri inspirate de zonele de război. De ceva vreme se încearcă pătrunderea pe o nouă piaţă: cea a... bebeluşilor.
Produse pentru nou-născuţi sunt, desigur, pe toate drumurile. Dar eu mă refer aici la mişcările pe care le fac greii industriei parfumurilor. În 2010, şi Burberry şi Bulgari au lansat pe piaţă parfumuri speciale pentru nou-născuţi, iar acum intră în joc şi Dolce & Gabbana. Zilele trecute, Stefano Gabbana a început campania noii arome, postând, pe un sait de socializare, o fotografie cu o cutie de parfum pe care scria “per i bambini”. Desigur, fiind vorba despre “bambini”, producătorii au avut grijă ca noul parfum să nu le fie micuţilor dăunător, astfel că este vorba doar depre o simplă apă parfumată, fără alcool. Toate mămicile chic, care vor să aibă un bebeluş la fel de chic, să nu îşi facă griji că îl otrăvesc în vreun fel. Stefano Gabbana garantează că apa de parfum creată pentru ei e menită să “alinte şi să răsfeţe pe fiecare băiat şi fetiţă” care o folosesc. El spune că, atunci când a creat acest parfum, s-a întrebat cum ar putea să facă bebeluşii să miroasă mai bine? Răspunsul lui arată că tot ce trebuie este un amestec olfactiv de citrice, miere şi pepene. “Fineţea pielii de bebeluş, prospeţimea respiraţiei de bebeluş, dulcea îmbrăţişare a unei mame şi primul zâmbet al unui copil” - acestea sunt elementele care l-au inspirat pe Gabbana.

Cultural vorbind, parfumul pentru bebeluşi nu este neapărat ceva foarte neobişnuit. În Cuba, de exemplu, copilaşii sunt daţi cu apă de violete. Cu toate acestea, noile parfumuri au stârnit opinia publică, care comentează pe forumurile internaţionale de gen, foarte mulţi dintre comentatori nefiind convinşi că parfumul este sănătos pentru copil, atât pe plan fizic, cât şi pe plan psihic, unii întrebându-se chiar dacă acest lucru nu-l va influenţa pe cel mic în comportamentul său. Iar marea majoritate a comentatorilor are o singură problemă: de ce ai vrea să maschezi mirosul natural al unui nou-născut, unul dintre cele mai frumoase mirosuri de pe lume?

×
Subiecte în articol: parfum Jurnalul de Weekend