x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Un român nehotărât... încă

Un român nehotărât... încă

de Mihaela Biliovschi    |    04 Noi 2008   •   00:00
Un român nehotărât... încă

Nimeni n-ar vrea să fie în “papucii” următorului preşedinte american într-o economie pe butuci şi cu un risc foarte mare de a intra în recesiune prelungită. Aceasta este părerea românului Dorel Nasui, director executiv şi fondator al Air Inc, o companie americană cu sediul în Chicago, prezentă în peste 50 de ţări.



NEHOTĂRĂT
Doru face parte dintre cei 6% alegători nehotărâţi. Ştie foarte bine doctrina şi istoria partidelor, este la curent cu evenimentele politice şi cunoaşte candidaţii la prezidenţiale ca pe Hail Mary. Şi totuşi, nu s-a hotărât pe cine va pune votul. E o luptă cu argumente grele, pro şi contra. Cu noi le-a împărtăşit doar pe cele “pro”: “îmi place doctrina politică republicană, a guvernului minimal, a taxelor mici şi a economiei de piaţă liberă. Dar pe de altă parte îmi place şi cum pun problema relaţiilor internaţionale democraţii Obama-Biden”, se destăinue el.  

Dorel Nasui îşi vede de afaceri liniştit în biroul “românesc” din Chicago în timp ce în jurul lui istoria se joacă la scenă deschisă. Faptul că Barack Obama a ajuns să se lupte pentru dreptul de a prelua Casa Albă, pentru cel puţin patru ani, este pentru mulţi încă un miracol al progresului democraţiei. Nu şi pentru Doru: “America este şi va fi o ţară a oportunităţilor în care fiecare om are şanse egale, indiferent de rasă, sex sau religie. În fond aşa funcţionează orice democraţie adevărată.”

AMERICA ARE NEVOIE DE ROMĂNIA
L-am întrebat care dintre candidaţi ar fi de preferat pentru interesul României. A răspuns cu o glumă. Cică un prieten de-al său, rus, l-a întrebat care a fost cel mai bun preşedinte al Rusiei în ultimii 5 ani. “I-am răspuns că Vladimir Putin. La care el a zis: Nu Dorel, nu Putin, ci Bush! Pentru că el a atacat Irakul, ne-a făcut pe noi mai bogaţi şi pe americani mai săraci. Exporturile ruseşti de gaze, petrol, metale, armament etc. au crescut în acelaşi timp cu deficitul american”. Apoi vorbeşte pragmatic: “America are nevoie de România şi România are nevoie de America. Ambele state sunt membre NATO, iar România, ca stat membru al Uniunii Europene, se numără printre principalii aliaţi ai Americii.

În acest context, oricare dintre candidaţi ar fi un bun preşedinte pentru interesul României. Rămâne doar ca românii să înveţe să se pună mai mult în valoare în ochii următoarei administraţii americane.”

RAPORTUL LUI TAUBMAN
Din acest punct de vedere, spune Doru, opiniile exprimate la final de mandat de către Nicholas Taubman, ambasadorul SUA la Bucureşti, sunt  reprezentative pentru felul cum este oglindită România în ochii Americii. “Raportul său va fi citit şi va sta la baza politicii americane faţă de România a următorului preşedinte american, viitorul preşedinte, indiferent că el va fi republican sau democrat.”

UNICE
Cu siguranţă, alegerile din 2008 nu sunt normale, spune Doru. “Sunt unice în felul lor, din mai multe motive: pentru prima dată America are de ales între un candidat de culoare şi unul care este cel mai bătrân candidat din istoria alegerilor prezidenţiale americane. Apoi, suntem în plină criză economică globală, iar riscul unei recesiuni prelungite pentru următorii 3-5 ani este foarte mare. Pe de altă parte, războaiele din Irak şi din Afganistan sunt departe de a fi rezolvat problema securităţii Americii în lupta contra terorismului”.

Totodată, românul din Chicago e de părere că America îşi pierde statutul de unică putere supraglobală, obţinut după colapsul Uniunii Sovietice şi al Blocului comunist. “Nici doctrina “Noii ordine Mondiale” a lui Bush-tatăl şi nici cea a neoconservatorului George W. Bush nu vor mai avea aplicabilitate într-o lume care devine din ce în ce mai multipolară.”  

PREGĂTIRE
Un lucru este sigur, următoarea echipă de la Casa Albă, e de părere Doru, va trebui să aibă consilieri extrem de bine pregătiţi nu doar în economie, ci şi în viitoarea politică externă a Americii. Dorel Nasui a părăsit România în 1986, a fugit de comunişti visând la o viaţă decentă. A ajuns în SUA cu 100 de dolari în buzunar, o educaţie puternică şi dorinţa de a creşte.

×
Subiecte în articol: special