După ani de procese şi decizii semnate în grabă atât de Traian Băsescu, cât şi de Adriean Videanu, în calitate de primari ai Capitalei, Policlinica Batiştei a fost retrocedată. Jumătate din clădire a ajuns în posesia senatorului PD-L Mircea Andrei. Acesta s-a apucat deja de treabă. Jumătate din clădire a fost dărâmată pe interior, geamurile au fost scoase, astfel încât sezonul de iarnă să ajute la distrugerea totală a imobilului.
Traian Băsescu, primar al Bucureştiului în 2003, semna retrocedarea în natură pe Legea 10 a imobilului situat în Strada Batiştei numărul 27 A, Sector 2. Tretinescu Lucia a obţinut astfel, dintr-un condei, o adevărată comoară în centrul Bucureştiului. Prin decizia lui Băsescu, jumătate din imobilul în care îşi avea sediul Policlinica cu plată numărul 1 avea să ajungă miza a numeroase procese. Toate acestea se întâmplau în 2003, când legea nu permitea restituirea în natură a imobilelor care erau de utilitate publică, iar policlinica se încadrează în această categorie.PRIMARI BINEVOITORI
Conducerea policlinicii s-a luptat astfel ani la rând pentru jumătate din clădirea retrocedată. A pierdut în cele din urmă procesul. În acest moment, la 27 A, clădirea a fost demolată pe dinăuntru. Geamurile au fost scoase, scara interioară pusă la pământ, iar proprietatea s-a transferat dinspre moştenitoare înspre senatorul PD-L Mircea Andrei. "Nu vă pot spune prin ce am trecut de când s-a dărâmat partea asta de clădire. Nu am avut apă şi nu am avut căldură. Atâţia ani de procese şi pentru ce? În loc să construim spitale şi policlinici, le dărâmăm. Nu se poate aşa ceva. Ne-au lăsat la voia întâmplării", spune una dintre pacientele policlinicii.
Cum în 2008, tot un primar PD-L, de această dată Adriean Videanu, a avut grijă de cealaltă jumătate de clădire, în scurt timp e posibil ca angajaţii să fie nevoiţi să elibereze imobilul. În luna mai a anului 2008, Adriean Videanu semna dispoziţia de restituire în natură a imobilului de pe Batiştei 27, sora geamănă a primei restrocedări semnate de Băsescu. Videanu a fost obligat de o hotărâre judecătorească să facă acest lucru. Şi de această dată conducerea policlinicii a atacat în instanţă actul de proprietate. Pentru moment, procesul se află încă pe rol.
În urma acestui ultim decret semnat în 2008, Lahovari Constantin avea să devină noul proprietar. Lupta a meritat. A fost cruntă, dar interesele imobiliare au triumfat ca de fiecare dată în astfel de cazuri. Un imobil aflat în zonă protejată a ajuns o miză imobiliară. Jocul a fost dur, au apărut moştenitori falşi, protocoale semnate în grabă, numeroase piedici pentru juriştii policlinicii. În urma unor protocoale semnate şi a unor cumpărări de drepturi litigioase, se pare că şi jumătatea aceasta de imobil va fi preluată tot de senatorul PD-L Mircea Andrei.
DEMOLARE CU REPETIŢIE
În faţa Policlinicii, pe Strada Batiştei numărul 26, o altă casă veche dispărea în luna septembrie a anului 2008 sub lamele buldozerelor. A fost pusă la pământ, în ciuda zonei protejate în care se găseşte. De altfel, statutul de zonă protejată nu fereşte imobilele de eventualele distrugeri. Singura lor şansă este includerea pe lista monumentelor protejate. Acţiunea pare să se fi desfăşurat cât de discret posibil. La faţa locului nu a existat nici un moment vreun panou de identificare a acţiunii de demolare conform Legii 50/1991 şi a Ordinului MLPAT 63/N din 11 august 1998.
În cazul unor astfel de ilegalităţi, autorităţile ar fi trebuit să intervină în regim de urgenţă. Din fericire, proprietarii nu au fost deranjaţi de vreun control! În aceste condiţii, cu un precedent cât se poate de solid, chiar în faţa policlinicii, este posibil ca, în scurt timp, imobilul de pe Batiştei 27 şi 27 A să fie istorie. Oamenii din împrejurimi vorbesc despre faptul că şi la numărul 26, pe Strada Batiştei, tot senatorul PD-L este proprietar. În acest moment, acolo nu mai este decât un teren viran în locul casei vechi de altădată.
Statut aparte
Conform PUZ - Zone construite protejate, clădirea Policlinicii este situată în Zona protejată Batiştei. Potrivit acestei categorii, imobilele din zonă ar trebui să beneficieze de un grad de protecţie maxim. Contactat telefonic, senatorul PD-L Mircea Andrei (www.senat.ro/start.aspx) a confirmat că este proprietarul imobilului de pe Batiştei: "În primul rând ştiţi că eu sunt avocat, un articol care îmi strică imaginea va atrage consecinţe care nu îmi plac.
Clădirea este proprietatea mea, dar este distrusă de ani întregi. Are 100 de ani! Eu nu doresc să dărâm, aş vrea să renovez, dar asta ar însemna întreruperea activităţii policlinicii. În primul rând ar trebui să fie sinceri şi să nu mai stea ei ilegal în clădire, pentru că nu vor să încheie un contrac de închirere. Nici măcar nu plătesc impozit pentru ceea ce folosesc! ar trebiu să tacă din gură, stau ca ţiganii acolo fără să plătească, sunt exact ca şi ţiganii din centru".