x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Un week-end i-a scurtat viaţa unui ieşean

Un week-end i-a scurtat viaţa unui ieşean

de Cristinel C. Popa    |    21 Ian 2010   •   00:00
Un week-end i-a scurtat viaţa unui ieşean
Sursa foto: Cristinel C. Popa/JURNALUL NAŢIONAL

Amânarea unei banale puncţii lombare de vineri până luni i-a adus moartea unui ieşean în puterea vârstei. M-am hotărât să fac public acest caz petrecut în urmă cu câteva luni, întrucât de atunci au mai existat situaţii în care, din vina medicilor, oameni ca bărbatul al cărui caz îl prezint aici au murit cu zile în spital.



Laurenţiu Moise, de 41 de ani, din Huşi, jud. Vaslui, care suferea de ciroză, a făcut meningită, dar dr Camelia Cojocaru, medicul care l-a îngrijit în perioada internării la Institutul de Gastroenterologie din Iaşi, a aflat târziu (abia după o săptămână) că trebuia să-i facă o puncţie lombară pentru a-i depista această boală. Personalul de la Spitalul de Boli Infecţioase, situat peste drum, putea să realizeze puncţia la solicitarea celor de la Gastroenterologie. Însă era vineri şi medicul a plecat acasă liniştit. A revenit la spital în cursul week-end-ului, a cerut efectuarea puncţiei lombare, însă a primit de la Spitalul de Boli Infecţioase un răspuns stupefiant, cum că duminică laboratorul este închis. Omul nostru a fost lăsat să aştepte de vineri până luni până să i se facă puncţie lombară şi să se constate că simptomele (cu totul diferite!) sunt de la meningită şi nu de la boala de ficat. Am aflat de la familie, iar dr Camelia Cojocaru a confirmat, că pe bărbat îl durea în ultimele zile atât de tare capul, că ducea mâna la frunte, iar un picior şi cealaltă mână nu le mai puţin mişca, semn al unei posibile afecţiuni neurologice şi, mai mult, nu mai vorbea. Era deja în perioada precomatoasă.

INVESTIGAŢII TARDIVE SAU INUTILE
Medicul de la Spitalul de Boli Infecţioase, care l-a avut sub observaţie, se apără. "Pacientul a venit în comă cu o meningită bacteriană, se pare că avea şi ciroză, cei cu astfel de boală fac frecvent infecţii, organismul lor se apără mai greu pentru a limita infecţia şi atunci boala hepatică a influenţat negativ evoluţia infecţiei şi invers", a spus dr Daniela Leca, de la Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase, cea care l-a primit pe pacient. Medicul explică întârzierea efectuării puncţiei prin faptul că cei de la Gastroenterologie şi-au dat seama de infecţie prea târziu. "Semnele de meningită au fost probabil mascate!" Însă mama bărbatului spune că acesta a avut convulsii, a vomat etc. Medicul are, însă, replică: "Probabil le-au interpretat în cadrul comei hepatice". La întrebarea dacă o colaborare mai bună între familie şi medici ar fi dus la descoperirea din timp a bolii, doctorul a răspuns: "Am înţeles că a făcut şi examenul RMN. Însă meningita nu e depistată cu această investigaţie. Lui trebuia să i se facă puncţie lombară! Toate tulburările pe care le avea puteau fi date şi de meningită. Probabil dânşii nu şi-au pus o astfel de problemă ştiind că-i cirotic".

GASTROENTEROLOGIA NU FACE PUNCŢIE
Cei de la Institutul de Gastroenterologie spun că ei nu aveau în procedură să facă un control al meningitei, ci doar că atunci când se sesizează asupra unor fenomene neurologice deosebite iau o decizie. "Eu nu ştiu cum au interpretat dânşii toate simptomele astea. Bănuiala lor, chiar dacă tardivă, a fost confirmată la noi", spune dr Leca. Dr Cojocaru, care l-a luat în primire la Gastroenterologie pe pacientul ghinionist, spune că acesta a venit de la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului "Sf. Spiridon", după ce fusese dus la un control neurologic la Spitalul de Neurochirurgie. "De ce nu i-aţi făcut de la început puncţia lombară?" "Noi suntem gastroenterologi.

Probabil s-a confundat încă de la Neurologie sevrajul cu meningita. E adevărat că ar fi trebuit să ne pună pe gânduri simptomul crizelor convulsive, însă neurologul le-a interpretat ca fiind crize epileptice. A dus-o relativ bine până joi. Vineri a fost ceva mai somnolent, iar sâmbătă dimineaţă, când am venit, nu m-am putut înţelege deloc cu el". Continui: nu avea nici un semn că ar putea fi meningită? "Sâmbătă dimineaţă am văzut că nu mişca mâna şi piciorul drepte, era confuz, am înţeles din faptul că tot punea mâna la cap că îl durea capul foarte tare."

"Păcat, că era tânăr"

Medicii dau vina unii pe alţii. Dr Cojocaru spune că, dacă şi-ar fi dat silinţa, un neurolog ar fi observat că la pleoape se văd semne de meningită, dar nu a făcut-o. Ei l-au căutat doar de accident cerebral. "Avea redoare de pleoape. Duminică, cei de la noi au sunat la Infecţioase pentru că bănuiau că are ceva infecţios, meningită. Medicul de acolo a spus că vine luni să îl vadă, pentru că duminica nu au laborator. Eu sâmbătă am văzut că nu putea vorbi, prezenta afazie şi am zis că a făcut ceva cerebral. Mi se părea că nu mişcă partea dreaptă a corpului, aşa că m-am gândit la un accident vascular cerebral. L-am trimis la Neurologie, dar neurologul a zis că nu e nimic. ... Mă gândesc dacă ar fi fost descoperit la timp... În orice situaţie când se întâmplă ceva, mereu îţi pui întrebarea, dacă se făcea tratamentul cutare din timp... El a fost pus pe antibiotic, dar...". Şi omul mai avea şi vărsături, alt semn clar de meningită. Iarăşi medicul n-a observat. Urmează întrebarea reporterului. Dar n-aţi mai avut cazuri de bolnavi cu alte afecţiuni, să îi controlaţi şi de altele?... "Am mai avut astfel de cazuri de-a lungul timpului, dacă mă gândeam la lucrul ăsta... M-am mai sfătuit şi cu alţi medici, cu doctorii de gardă, şi nu au descoperit. Dacă se gândeau, vă daţi seama..." Concluzia e că nici un alt doctor din secţie nu şi-a dat seama. Şi mai grav. Iar doamna Cojocaru are o experienţă de 20 de ani ca medic. Şi a mai fost pe deasupra şi directorul medical al Institutului de Gastroenterologie.

×
Subiecte în articol: special