Dorinta lui Ossama ben Laden de a ingenunchea SUA a fost dusa la indeplinire, dar nu de teroristii-kamikaze ai retelei al-Qaeda, ci de furia naturii. Ciclonul Katrina a facut prapad in mai multe state americane, lasand in urma un bilant greu de crezut: mii de morti, orase devastate si refugiati care nu stiu incotro sa o apuce. O catastrofa naturala de asemenea proportii nu a mai avut loc in SUA de 105 ani.
SUA, ingenuncheate de ciclonul Katrina
Ce n-a reusit reteaua terorista Al-Qaeda a devenit posibil datorita furiei naturii. Americanii au de plans mii de morti si de deblocat doua state in urma trecerii devastatoare a ciclonului Katrina. Eforturi financiare si umane uriase trebuie facute pentru ca autoritatile sa salveze ce se mai poate salva. Prioritare sunt transportarea refugiatilor in locuri sigure si mentinerea ordinii, in special in orasul New Orleans. Mii de morti, oameni fara adapost, violente, jafuri si strigate disperate de ajutor. Atat a ramas in urma ciclonului Katrina, care aproape ca a sters de pe harta SUA orasul New Orleans si a provocat pagube care acum o saptamana pareau greu de anticipat. Din orasul unde 30% din populatie traia oricum sub pragul saraciei, doar acoperisurile caselor se mai disting de sub apele care au maturat totul in cale. New Orleans, nu a mai avut norocul de acum 13 ani, cand uraganul Andrew ameninta sa il distruga dar l-a ferit aproape in ultima clipa. De data aceasta, Katrina l-a lovit cu o furie nemaiintalnita din septembrie 1900, cand orasul Galveston, din statul Texas, a platit naturii un tribut de aproape 8.000 de vieti omenesti.
Predictii sumbre
IN URMA APELOR. Autostrazi si drumuri impracticabile |
Epidemii si violente
In regiunile cele mai afectate se ajunge extrem de greu, iar operatiunile de recuperare si salvare a supravietuitorilor sunt foarte dificile. In plus, de azi pe maine ar putea izbucni epidemiile iar pericolul foametei este cat se poate de real, in conditiile in care resursele de hrana si apa sunt ca si inexistente. Din cauza lipsurilor grave cu care se confrunta, populatia si-asa saracita a orasului New Orleans a inceput sa recurga la metode disperate. Furturile si violentele se inmultesc, semn ca nervii sunt intinsi la maximum iar comportamentul oamenilor scapa de sub control. Autoritatile incearca sa tina situatia in frau, dar tot ce mai poate face primarul este sa transmita SOS-uri catre puterea centrala.
Semnele
NEOBISNUIT. Iahturi si vase de pescuit, aruncate pe uscat |
Citește pe Antena3.ro
| ||
DISPERARE"Nu ma intereseaza ce am pierdut, material. Vreau doar sa-mi gasesc copiii. Am primit la un moment dat un mesaj de la ei ca ar fi OK si ca incearca sa iasa de acolo. Dar vreau sa-i vad si sa-i strang in brate" Supravietuitoare |
Lumea a treia s-a mutat la New Orleans
CATASTROFA ECOLOGICA SI UMANITARA. In regiunile afectate, la patru zile de la trecerea ciclonului, oamenii inca isi cauta rudele si prietenii disparuti |
Armata intervine
MOBILIZARE. Elicopterele armatei cauta supravietuitori |
Violuri
HOTI SI VIOLURI. Infractiunile se inmultesc zilnic |
SUA accepta orice ajutor
Statele Unite vor accepta toate ofertele de asistenta venite din strainatate in urma urganului devastator Katrina, a anuntat Casa Alba, citata de AFP. De altfel, comunitatea internationala si-a exprimat deja solidaritatea fata de Statele Unite, afectate grav de Katrina, care a devastat statele Louisiana si Mississippi, pe o suprafata de 235.000 de kilometri patrati. Uniunea Europeana si Natiunile Unite au fost primele mari organizatii internationale care si-au oferit sprijinul, prin ajutorarea victimelor uraganului. In timp ce unii sinistrati se intreaba de ce ajutorul intarzie sa ajunga, iar iarna trecuta elicopterele americane au deversat tone de ajutoare pentru victimele din regiunile asiatice afectate de tsunami, biroul ONU pentru coordonarea asistentei umanitare (Ocha) a oferit asistenta autoritatilor americane.
Usa deschisa
"Nici o oferta de asistenta nu va fi refuzata", a afirmat Sean McCormack, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, care a mentionat numeroase tari si organizatii internationale care au propus sa acorde ajutor Washingtonului, inclusiv Venezuela, cu care Statele Unite sunt in relatii tensionate. El a citat Rusia, Japonia, Canada, Franta, Honduras, Germania, Venezuela, Organizatia Statelor Americane (OEA), Jamaica, NATO, Australia, Marea Britanie, Olanda, Elvetia, Grecia, Ungaria, Columbia, Republica Dominicana, Salvador, Mexic, China, Coreea de Sud, Israel si Emiratele Arabe Unite. Caracasul s-a oferit sa furnizeze populatiei sinistrate combustibil prin intermediul Citgo, filiala americana a companiei publice din Venezuela, PDVSA. Chiar si presedintele venezuelean, Hugo Chavez, ale carui relatii cu SUA sunt destul de tensionate, a propus trimiterea unei brigazi de salvare, nu fara a critica vehement administratia Bush pentru ca nu a elaborat un plan de evacuare inainte ca uraganul sa atinga teritoriul american.
|
300
de soldati, antrenati la "scoala razboiului" din Irak, proaspat reveniti de pe front, vor fi desfasurati in New Orleans, avand ordinul de "a trage pentru a ucide" in toti cei care sunt prinsi ca jefuiesc sau comit acte de violenta in orasul devastat de ciclonul Katrina. |
AJUTOR
| ||
|
UN CICLON CAT ROMANIA
| ||
|
SPRIJIN ROMANESC
|
Traian Basescu i-a trimis ieri o telegrama presedintelui George W. Bush, in care exprima compasiunea poporului roman fata de suferintele provocate de uraganul Katrina. "Am aflat cu deosebita tristete de pierderile masive, materiale si umane, provocate de uraganul Katrina in ultimele zile. Distrugerile provocate in Florida, Georgia, Kentucky, Tennessee si in mod deosebit Louisiana, Alabama si Mississippi au pus la grea incercare poporul american. Va rog sa transmiteti sincere condoleante familiilor greu incercate si indoliate, impreuna cu sentimentele mele de compasiune profunda pentru aceasta tragedie de mari proportii", se arata in scrisoarea de condoleante, in care seful statului isi exprima speranta ca reconstructia va fi incununata de succes in cel mai scurt timp. Romania s-a oferit insa si sa sustina cu o contributie proprie eforturile autoritatilor americane pentru sprijinirea populatiei afectate. Anuntul a fost facut de primul ministru Calin Popescu Tariceanu, care a transmis la randul sau condoleante familiilor afectate de uraganul Katrina. (O.S., A.N.)
|
URECHEALA EUROPEANA
|
America, socata si umilita de ciclonul Katrina, striga, la unison, ziarele europene! Prilej de mici rafuieli cu administratia Bush, prinsa ca intr-o capcana de urgiile naturii, ciclonul Katrina da frau liber imaginatiei gazetarilor, care se intrec in titluri de prima pagina. "Lumea a treia, SUA", "Superputerea umilita", "Bush, luat de uragan", "Impotenta SUA" si cate si mai cate nu s-au scris zilele acestea despre situatia din Statele Unite! Presa britanica, adica presa principalului aliat al Americii, si-a exprimat ieri uimirea de a vedea o superputere precum SUA umilita de consecintele unui ciclon. "Sa vezi o superputere umilita este o umilinta in sine", afirma The Daily Telegraph. The Daily Mail compara neputinta SUA de a-si ajuta cetatenii aflati in suferinta cu cea de care da dovada in Irak. "Iata o superputere care poate rasturna cand vrea un dictator, dar care este atat de prinsa de consecintele razboiului, incat a devenit incapabila sa raspunda adecvat dificultatilor prin care trec zeci de mii de cetateni ai sai, loviti de o catastrofa naturala. Presedintele Bush plateste cu adevarat un pret foarte mare pentru nebunia sa militara", titreaza ziarul.
|
GROAZA"Am vazut oameni murind. Am vazut cadavre zacand alaturi de mine timp de mai multe zile in sir. Am impresia, in fiecare clipa, ca voi muri si eu. Sunt sigura ca, in aceste conditii, oamenii se pot ucide intre ei pentru o sticla de apa sau pentru o bucata de paine" Supravietuitor |
NEMULTUMIRE"Nu inteleg de ce echipele de salvare nu au ajuns la timp. Nu inteleg de ce dureaza atat de mult pana ca ordinea publica sa fie restabilita. Suntem in America si nu inteleg lipsa de comunicare intre autoritati si populatie. Este dezgustator. Avem sentimentul ca am fost abandonati" Supravietuitor |
PRECEDENT
|
De sute de ani, coasta sudica a SUA se confrunta cu furtuni care de care mai intense. Prima inregistrare documentara a unui uragan de mare putere dateaza din perioada razboiului de independenta. De-a lungul timpului, furtunile din aceasta zona au facut circa 15.000 de morti.
CEL MAI GRAV. Ciclonul Galveston (8 septembrie 1900) era considerat cea mai grava catastrofa naturala ce a lovit vreodata America. Ciclonul, caruia i s-a spus la vremea respectiva "furtuna", a afectat orasul Galveston din sud-estul statului Texas. Se estimeaza ca vantul avea o intensitate de aproape 230 de kilometri pe ora, in conditiile in care anemometrul cu care cei de la biroul meteo local masurau viteza vantului a fost pur si simplu smuls. Intre 6.000 si 8.000 de oameni au murit in timpul ciclonului, iar pagubele materiale ar putea fi estimate la circa 700 de milioane de dolari.
CEL MAI INSELATOR. Ciclonul Okeechobee (San Felipe) a lovit sudul statului Florida in septembrie 1929 cu vanturi de 250 de kilometri pe ora. Detine trista performanta de a fi al doilea ciclon in ce priveste numarul de victome provocate. Bilantul initial de 1.836 de victime a fost modificat la peste 2.500 in anul 2003. Unul dintre motivele pentru care au pierit atatia oameni a fost cursul inselator al furtunii. Okeechobee ar fi trebuit sa atinga Florida la 6 septembrie, dar a intarziat zile bune. In acest rastimp, oamenii care isi evacuasera casele au inceput sa se intoarca si au fost prinsi de vanturi si de apele a caror adancime depasea 6 metri.
CEL MAI DEVASTATOR IN 30 DE ANI. Ciclonul Diana s-a produs in septembrie 1984, in Carolina de Nord si in cea de Sud. La acel moment a fost descris drept cea mai devastatoare furtuna produsa in SUA in ultimii 30 de ani. In asteptarea ciclonului, 14.000 de oameni au fost evacuati din zona de coasta catre zone aflate cu mult deasupra nivelului marii. Din pacate, multi s-au intors acasa cand Diana parea ca se va produce doar in largul oceanului si au fost surprinsi de ciclon. Surprinsi au fost si cei 500.000 de rezidenti din orasul Wilmington, Carolina de Nord, atunci cand Diana si-a schimbat cursul si le-a afectat orasul.
CEL MAI SCUMP. Ciclonul Andrew a lovit Bahamas si statele Florida si Louisiana in august 1992. Atat data, cat si traiectoria au fost similare cu cele ale Katrinei. La acel moment, orasul New Orleans a scapat ca prin urechile acului de distrugere. Zonele unde furtuna si-a atins apogeul au fost Morgan City and Lafayette, din Louisiana, dar zonele cele mai afectate au fost Bahamas si sudul Floridei. Peste 25 de oameni au murit si mai mult de 100.000 de case au fost distruse. Instalatiile radar si anemometrele de pe acoperisurile birourilor Centrului National pentru observarea uraganelor au fost luate de vant. Pana la Katrina, Andrew a fost considerat cel mai "scump" ciclon, totalul pagubelor fiind de aproape 35 de miliarde de dolari.
|