x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Unde este averea lui Omar Hayssam

Unde este averea lui Omar Hayssam

de Dorian Cobuz    |    Adrian Mogos    |    12 Mar 2008   •   00:00
Unde este averea lui Omar Hayssam

100 DE MILIOANE DE EURO, MĂNĂRITE SUB OCHII ANCHETATORILOR
Cu ajutorul lui Munaf, al preacinstitului "beneficiar" Yassin, pentru care şi-a pus obrazul la bătaie preşedintele Băsescu, dar şi cu participarea rudelor şi a unor conaţionali originari din Homs, ca şi Omar Hayssam, averea celui condamnat la 20 de ani de puşcărie pentru terorism a fost făcută nevăzută.



PRAF ŞI PULBERE ● Dosarul de terorist al sirianului a aruncat în aer 100 de milioane de euro
Omar Hayssam, cu sprijinul rudelor şi al altor concitadini sirieni din Homs, a făcut praf o avere de 100 de milioane de euro. Aceste manevre au avut loc sub ochii anchetatorilor, care i-au făcut dosare sirianului pentru terorism şi pentru înşelăciune, deci proprirea bunurilor lui ar fi fost una perfect justificată.


La aproape trei ani la izbucnirea scandalui răpirii jurnaliştilor în Irak, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare pe omul de afaceri de origine siriană care a pus la cale toată tărăşenia. Omar Hayssam a fost obligat să plătească daune de cinci milioane de euro către cei trei jurnalişti. Numai că, dintr-o dată, marea sa avere nu mai este de găsit şi, teoretic, executarea silită a acestuia pentru plata daunelor stabilite de instanţă în favoarea celor trei jurnalişti este la fel de probabilă ca şi executarea pedepsei, în condiţiile în care Omar s-a "refugiat" în patria de origine. Conform preşedintelui României, doctorul Mohamad Yassin, un alt sirian, a fost "beneficiarul cinstit al transferurilor de avere făcute de Omar Hayssam".


UN AN DE TOP. Omar Hayssam a intrat în Top 300 cu o avere estimată la aproape 100 de milioane de dolari. Sirianul îşi dobândise această poziţie în calitatea lui de asociat în câteva firme cu cifre de afaceri însemnate. Astfel, Omar Hayssam deţinea 90% din City Center din Bucureşti, 98% din Bucovina Enterprises – producător de ape minerale – şi o cotă aproape la fel de însemnată la Rio Bucovina Distribution. Estimarea averii lui Hayssam ţinea seama şi de afacerile sale în domeniul industriei lemnului: Best Wood din Bacău şi Best Wood Production aveau cifre de afaceri de ordinul milioanelor de dolari fiecare.

Hayssam se mai lăuda cu grupul de firme Manhattan, care avea 5.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri de peste 90 de milioane dolari. La această zestre, în dreptul lui Omar erau bifate şi câteva proprietăţi imobiliare şi maşini de lux. Din prezentarea afaceristului din Topul 300 pe anul 2003 aveam să aflăm că sirianul intenţionează să scrie o carte despre frauda în comerţul internaţional şi în transportul maritim! De altfel, celebritatea afaceristului s-a transformat repede, trecând la categoria ştiri cu dubioşi. În 2004, mai multe anchete vizau afacerile sirianului, acuzat de numeroase infracţiuni economice grave.


BUCOVINA DIN CIMITIR. Începând cu luna noiembrie a lui 2004, imediat după punerea lui Hayssam sub acuzaţie pentru mai multe infracţiuni economice, structura societăţilor acestuia cunoaşte modificări importante, care se concretizează în ştergerea urmelor sirianului. Un exemplu este cel al "perlei coroanei" lui Omar, Rio Bucovina Distribution SRL: la 26 noiembrie, Hayssam şi soţia sa, Adela, îşi cedează părţile sociale către Georget Victoriţa Mohammad, soţia partenerului său, Munaf Mohammad, ea rămânând asociat unic în societate. La 17 octombrie 2005 şi Georget Munaf a ieşit din firmă, locul său fiind luat de un alt sirian, Alrifaai Ibrahim. Un an mai târziu, la Registrul Comerţului este înregistrată o substanţială reducere a capitalului firmei, de la 6.643.000 RON la doar 5.102 RON. Pe 14 iulie 2005 s-a cerut reducerea capitalului firmei, la numai o zi după ce nava Al Mahmoud, la bordul căreia s-ar fi aflat Omar Hayssam, a plecat din Portul Midia. O altă coincidenţă este şi faptul că, în ziua în care Georget Munaf părăsea firma, dosarul răpirii ziariştilor a fost finalizat, rechizitoriul fiind trimis de către procurorii DIICOT instanţei. Rio Bucovina, înfiinţată în 2006, l-a avut ca unic asociat pe Mohammad Alshaar până la sfârşitul anului trecut, când acesta s-a retras şi a intrat Khatab Ahmad. Acesta din urmă este născut şi el tot la Homs, în Siria, la fel ca Hayssam şi fraţii săi, localitate unde este înregistrată şi Ogharit Trading. Aceasta este firma mamei lui Omar şi apare în mai multe anchete ale autorităţilor române, cum ar fi privatizarea IPRS Băneasa. Bucovina Enterprises SRL din Vatra Dornei a fost deţinută până în septembrie 2005 de către Adela Omar şi Mohammad Munaf, când soţia lui Hayssam i-a dat firma lui Qasem Abdul Ghani, care era asociat şi la Bucovina Mineral Water. Ghani a plecat din România în iunie 2006 şi nu a mai fost de găsit. Societatea a fost administrată mult timp de către suceveanul Dumitru Şovea, dar în cursul lui 2007, pentru 3 luni (martie – iulie), acesta a fost înlocuit de sirianul Eyad Abdu Ghani, fratele lui Qasem, cel care preluase Bucovina Enterprises. Un amănunt interesant: Eyad Abdu Ghani şi-a declarat la numire domiciliul la adresa ocupată de birourile firmei. Munaf are încă 8% din Bucovina Enterprises; adresa pe care el şi-a dat-o, RIDGEWOOD NY 11385, este fix în mijlocul cimitirului Mt. Carmel din New York. O fi avut vreo premoniţie?!


NASTURE ÎN CARU’ CU FÂN. În ceea ce priveşte City Center SRL, situaţia s-a repetat, Hayssam retrăgându-se la 30 noiembrie 2004, după punerea sub acuzare. Un concetăţean, Mohamad Samer Hazam, a preluat procentele deţinute de soţii Omar, celălalt asociat fiind Mukhles, unul dintre fraţii lui Hayssam. Trei luni mai târziu, Mahmoud Omar, un alt frate al teroristului, a preluat partea lui Mukhles, care ulterior s-a retras şi din funcţia de administrator, pachetul său de părţi sociale ajungând până la urmă, după ce a trecut pe la câţiva arabi, să fie deţinute de Horia Constantin Ionescu. Firma Bucovina Mineral Water SRL, de care Omar Hayssam era mândru, s-a înfiinţat la 22 mai 2000, aparţinându-i iniţial cumnatului lui Hayssam, Mihai Nasture. Patru ani mai târziu, Abdullah şi Mukhles Omar erau proprietarii companiei. În schimb, la începutul lunii august 2005, societatea era controlată de Abdul Kader Banna şi egipteanul Hanafi Sayed Ahmed Hanafi. Retragerea strategică a fraţilor lui Hayssam a fost urmată la nici două luni de apariţia cunoscutului deja Qasem Abdul Ghani, iar Banna a preluat controlul firmei. Plecarea lui Nasture din firmă a avut loc la o săptămână după ce a fost pus sub acuzare, împreună cu cumnatul Hayssam, într-un dosar legat de privatizarea Foresta SA Nehoiu. Fratele mai mic al lui Hayssam, Mukhles Omar, intră în Best City SRL cu o participare de 30 de procente şi devine şi administrator al societăţii – deţinută la acel moment împreună cu Hayssam şi Violeta Alexandra Pârvan, cei doi având un copil, căsătoria având loc, conform procurorilor, la Istanbul. La 8 iunie 2007, firma are următorii asociaţi: irakienii Saif A Mahdi şi Omar Kh Assey, cu părţi egale.


PAGUBE. Iapit Divertis SA, altă firmă devenită de notorietate, pentru că l-a avut administrator pe securistul Ristea Priboi, fost parlamentar are aceeaşi structură de la începutul anului 2005. Uno Internaţional Eximp SRL deţine 78%, iar Hayssam şi familia împreună cu AVAS-ul îşi împart restul. Potrivit unei declaraţii dată de către oficiali din AVAS pentru "Financiarul", instituţia statului încearcă de mai mult timp să iasă din această asociere cu Hayssam, dar nu reuşeşte pentru că acţionarul majoritar nu este de găsit. Uno International Eximp din Nehoiu a fost părăsită în noiembrie 2004 de Hayssam, care i-a lăsat-o în grijă amicului Munaf care, după aproape un an, i-a pasat-o sirianului Amer Sawaf, însă Hayssam a păstrat un mic control, prin fratele lui, Mahmoud Khaled Omar. Altă societate care figurează prin rechizitoriile anchetatorilor, Agrocity Center din Bacău, unde Omar avea 90 % în părţile sociale – este azi în faliment. Lichidatorul societăţii este Sierra Quandrant SRL din Bacău, firmă legată de lichidarea RAFO şi de Corneliu Iacubov.

O altă firmă intrată în lichidare la ora asta este SC Ssangyong Motors România SRL care a avut-o asociat unic pe Adela Omar, parteneră şi la afacerea World Hotel’s SA, alături de soţul terorist, Rio Bucovina şi Best Wood Nehoiu. Firmele cu ajutorul cărora sirianul a falimentat Foresta SA Nehoiu vânzându-i activele – grupul Best Wood – au avut acelaşi destin: au fost înstrăinate, făcând aproape imposibilă stabilirea vreunei legături între actualii asociaţi şi Omar Hayssam. În acest fel, statul râmăne păgubit de milioane de euro.



Beneficiarul averii: "Nu ştiu nimic!"

Medicul Mohamad Yassin (foto), cel pe care preşedintele Băsescu l-a prezentat ca pe un "beneficiar cinstit al transferurilor de avere făcute de Omar Hayssam", a refuzat să ne ofere informaţii, iar sediul firmelor l-am găsit în plin şantier. Interesant este că beneficiarul Mohamad Yassin nu apare aproape deloc în şirul de modificări de structură care se pot vedea în firmele deţinute odată de către sirianul condamnat pentru terorism. Un caz aparte este societatea Manhattan Fashion SRL, unde în februarie 2005 a intrat Mohamad Yassin, care a preluat 30% de la asociatul unic Hayssam, medicul devenind şi administrator, cei doi figurând şi acum asociaţi la Registrul Comerţului. Persoana desemnată să şteargă urmele lui Omar prin firme este Mohammad Munaf, care a fost introdus în societăţi în 2004, imediat ce au debutat anchetele cu privire la deturnarea de fonduri sau spălarea banilor.


DOCTORUL MISTERIOS. Trebuie remarcat că până în 2005 Mohamad Yassin, vicepreşedintele Uniunii Arabilor din România, avea doar câteva firme care fie nu funcţionau – nu în acte, cel puţin –, fie înregistrau pierderi şi datorii. În mijlocul scandalului provocat de răpirea din Irak, Yassin i-ar fi dat totuşi un milion de euro lui Hayssam, pentru un teren şi o casă situată pe malul Lacului Străuleşti. Potrivit puţinelor informaţii care s-au scurs prin presă, Yassin ar fi preluat de la Hayssam şi părţile pe care acesta din urmă le deţine în diferite companii. Mohamad Yassin este un personaj care apare în răpirea din Irak încă din seara în care Marie-Jeanne Ion sunase în România spre a-şi anunţa răpirea. Hayssam a povestit la emisiunea "Sinteza zilei" că l-a sunat pe Yassin imediat ce în România au ajuns primele mesaje de la jurnalista răpită. "De ce am sunat, am să spun la timpul potrivit", spunea laconic Hayssam, misterul fiind descifrat câteva minute mai târziu în aceeaşi emisiune. Atunci când a fost întrebat dacă doctorul Yassin şi preşedintele se cunoşteau, teroristul a răspuns dintr-o suflare: "Da. Nu e un secret. Se cunoşteau de foarte mult timp".


PARTENERI IMPORTANŢI. Scandalul l-a adus pe Yassin în centrul atenţiei, dar medicul nu s-a lăsat prea mult furat de celebritate. S-a retras repede şi s-a ţinut de afaceri pe picior mare. S-a asociat cu "Prinţul Litoralului", libanezul Mohammad Murad, deţinătorul printre altele a reţelelor Spring Time şi Perla Majestic. Un partener de afaceri al doctorului Yassin este Fahti Taher, ambii fiind membri ai consiliului de administraţie al Parcului Industrial Mija, societate înfiinţată de Consiliul Judeţean Dâmboviţa în 2002. În iulie 2006, Consiliul Judeţean Dâmboviţa a rămas cu 40% din firmă, pentru că în urma unei majorări de capital i s-au alăturat Constantin Toma, preşedinte – director general al Omniasig, Rivta Aktiengesellshaft din Liechtenstein, Quatron International Investment co. Ltd din Iordania şi Rivta Handelsges M.B.H. din Austria. Cele două societăţi Rivta sunt reprezentate de Fahti Taher, în calitate de preşedinte. Structura Cosiliului de Administraţie a Parcului Industrial Mija se modifică astfel: Taher a ajuns preşedinte, Constantin Toma, vicepreşedinte, ceilalţi membri fiind Ion Stan, Mohamad Yassin, Gabriel Plăiaşu, consilier judeţean PNL, Marin Antonescu, vicepreşedintele filialei locale a PD-L. Acesta din urmă este un personaj controversat. Fost agent al Direcţiei de Informaţii Externe, Marin Antonescu s-a aflat în misiune în Belgia într-o perioadă care a corespuns cu stagiul actualului preşedinte, Traian Băsescu, la Anvers. Aceeaşi încrengătură de firme apare şi la Griro, firmă controlată de Taher, despre care s-a spus că ar prelua echipa de fotbal Rapid Bucureşti.


SURPRIZE. Apariţia lui Yassin în "ecuaţia Mija" are însă o explicaţie: acesta şi societatea din Liechtenstein, Rivta AG, sunt asociaţi vechi, parteneri în M.T. Property SRL, o firmă cu un singur angajat, care se ocupă de lucrări civile şi de geniu şi care înregistrează de mai mulţi ani pierderi care ar speria orice om de afaceri. Ne-am dus la sediul unde figurează majoritatea societăţilor în care apare dr Yassin în speranţa că vom putea sta de vorbă cu el: Strada Comana nr 19. Aici am găsit o clădire aflată în construcţie, fără panou de identificare, şi câţiva muncitori pentru care numele sirianului era o vagă cunoscută. Nici la numerele de telefon de la Registrul Comerţului irakianul Yassin nu a fost de găsit. Ba, mai mult, o femeie care ne-a spus că ar fi contabilă la o serie din firmele acestuia ne-a declarat că nu vorbeşte niciodată cu acesta la telefon, ci discută personal, la sediu. Adică în şantierul de pe Strada Comana. Am fi dorit să ne explice medicul Yassin de unde şi până unde preşedintele a făcut publică această declaraţie, de-a dreptul şocantă, cu privire la "transferul" averii lui Hayssam şi în ce a constat, mai exact, acest transfer. Mohamad Yassin a fost însă cât se poate de categoric când în cele din urmă i-am aflat numărul de mobil: "Nu ştiu nimic. Nu dau nici un interviu".



Manevre de dosire – terenuri vândute, case goale

  • de Andreea Caşcaval
Omar Hayssam a avut aproximativ 25.000 de mp de teren intravilan în oraşul Otopeni, pe care i-a înstrăinat în 2003. Mai întâi, 20.000 de mp de teren intravilan i-a adus ca aport de capital în natură la Rio Bucovina Distribution. Şi Adela Omar a adus la rându-i, ca aport de capital la aceeaşi firmă, un teren de 796 de mp, tot din Otopeni. În 2005, Omar Hayssam nu mai apărea la Primăria Otopeni cu averea ce putea fi impozitată sau taxată, în timp ce Adela Omar avea 724 de mp pe Strada Oituz. Acum, Rio Bucovina Distribution are în Otopeni 20.000 de mp de teren intravilan, Best Wood Nehoiu, 10.000 de mp de intravilan, iar Nicolae Nasture, tatăl nevestei teroristului, se mândreşte cu 6.472 de mp teren intravilan în aceeaşi localitate. În 2004, când anchetatorii au luat la puricat firmele lui Hayssam, sirianul şi-a dat cea mai mare parte a proprietăţilor imobiliare. Hayssam l-a îmbogăţit pe socrul său, Nicolae Nasture, cu un teren intravilan de 4.301 mp, la numai câteva săptămâni după ce a fost trimis în judecată pentru infracţiuni economice grave. Interesant este că în martie 2005 Nicolae Nasture i-a vândut lui Mohamad Yassin 4.254 de mp de teren intravilan din Otopeni, pe care îi primise în decembrie 2004. Yassin l-a vândut după doi ani, pe 6 iulie 2007, lui Banna Mahmoud, înrudit cu şeful de la Bucovina Mineral Water. Tot în noiembrie 2004, Adela Omar şi bărbatul terorist i-au vândut fratelui ei încă 19.000 mp în comuna Dragomireşti Vale din Ilfov şi i-a mai donat, totodată, alţi 2.500 mp din aceeaşi localitate. Cu zece zile înaintea răpirii ziariştilor români în Irak, Mihai Nasture a dat toate terenurile primite de la Hayssam tocmai lui Mohamad Yassin. Mai mulţi localnici ne-au asigurat că terenul acela aparţine de anul trecut unui turc, Salih Şimşek, care ar vrea să facă un cartier de case acolo. Tot doctorului Yassin i-ar fi vândut Omar în aceeaşi perioadă casa din Strada Gârlei, pe malul Lacului Străuleşti, unde sirianul terorist a locuit cu familia. Omar Hayssam mai deţine o proprietate pe Strada Spătarului numărul 4, însă am constatat că imobilul este aprig supravegheat informativ de doi "băieţi" dintr-o maşină.

Firmele apropiate lui Omar Hayssam ­ milioane de euro datorii

  • de Vera Albulescu, Andreea Tudorică
Conform bilanţului pe 2006, Rio Bucovina Distribution SRL avea o cifră de afaceri de 5.520.777,3 RON, datorii de 4.136.024,7 RON, iar profitul abia dacă depăşea şapte milioane de lei vechi. Rio Bucovina SRL a fost înfiinţată la 22 martie 2006, având în câteva luni o cifră de afaceri 32.089.402 RON, datorii de 27.437.817 RON şi un profit de 694.183 RON. Bucovina Mineral Water SA, înregistrată la 9 octombrie 2002, avea, conform bilanţului pe 2006, o cifră de afaceri de 1.953.407 RON şi datorii de 16.497.617 RON. Mai mult, avea datorii şi la bugetul de stat pe anul 2007 în valoare de 2.407.577 RON, pentru care a fost demarată procedura de executare silită. Best City SRL, care se ocupa cu vânzarea de articole şi aparate electronice, avea o cifră de afaceri de 159.045 RON şi datorii de 1.778.140 RON. Iapit Divertis SA, care activa în domeniul construcţiilor metalice, avea la finalul anului 2006 o cifră de afaceri de 530.580 RON, datorii de 4.171.578 RON şi creanţe de 12.150.514 RON. World Hotel’s SA înregistra datorii de 15.584 lei şi creanţe de 176.798 lei. Ifigenia International SRL, activă pe piaţa intermedierilor cu material lemnos, avea o cifră de afaceri de 304.805 RON şi datorii de 9.708.281 RON în 2006, iar obligaţiile la bugetul de stat în 2007 depăşeau 350.000 lei noi. Manhattan Fashion SRL şi-a depus ultimul bilanţ în 2003, în acelaşi an în care a fost înfiinţată, şi avea datorii de 19.000 de lei vechi, iar creanţe de 99.206,3 RON. În faliment sunt Rio Soft Drinks, Manhattan Group, Electronic Games, International Nova Construct, International Technical Engineering, Steel Trading Impex şi Florian Haus Prodcom, ultima ocupându-se cu produse de măcelărie. Rom Dental Industries, cu activităţi "referitoare la sănătatea umană", a intrat şi ea în procedura de executare silită pentru neplata TVA şi a impozitului pe profit. City Center avea la finele anului 2006 datorii de 8.322.951 RON, la o cifră de afaceri de 9.463.026 RON şi obligaţii către bugetul de stat în valoare de 1.198.487. Manhattan Group, care era pe piaţa telecomunicaţiilor, avea la sfârşitul lui 2006 un profit de 21.516 lei, iar Electronic Games avea unul de 1059 de RON. M.T. Property, firma doctorului Yassin, înregistra în aceeaşi perioadă datorii de 1.808.796, iar măcelăria Florian Haus Prodcom, care şi-a depus ultima declaraţie fiscală la începutul anului 2001, a rămas datoare, conform bilanţului pe 2004, cu 29.374.570.000 lei vechi.

×