x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova: "A purtat mereu în suflet iubirea pentru Basarabia"

Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova: "A purtat mereu în suflet iubirea pentru Basarabia"

06 Noi 2010   •   00:00
Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova: "A purtat mereu în suflet iubirea pentru Basarabia"

Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova deplânge dispariţia poetului Adrian Păunescu. "Născut în comuna Copăceni, judeţul Bălţi, în iulie 1943,  a purtat mereu în suflet iu­bi­rea faţă de Basarabia, drama basarabeană fiind o temă obsedantă a întregii sale crea­ţii.

A fost unul dintre poeţii emblematici ai generaţiei '60, care a produs schimbarea la faţă a poeziei române postbelice. Volumele «Ultrasentimente» (1965), «Mieii primi» (1966), «Fântâna somnambulă» (1968), «Viaţa de excepţii» (1971), «Istoria unei secunde» (1971), «Repetabila povară» (1974) ş. a. au profilat statutul unui spirit poetic vulcanic, de o fulminantă erupţie metaforică, cu un larg spectru social-politic şi sentimental. Poet prolific şi impetuos, a scris continuu, până în ultima clipă a vieţii, dând la lumină zeci de cărţi de poezie, proză şi publicistică (...). A condus Cenaclul Flacăra, care în anii '70-'80 a avut o influenţă extraordinară în trezirea spiritului naţional al basarabenilor.

În anii de renaştere naţională a Basarabiei, Adrian Păunescu s-a aflat alături de noi, s-a întâlnit cu combatanţii războiului de pe Nistru, iar cântecele pe versurile sale ne-au susţinut şi ne-au îmbărbătat în clipele cele mai grele.

Opera poetică a lui Adrian Păunescu va rămâne în patrimoniul culturii noastre naţionale, numele său va fi unul de referinţă în istoria literaturii române. Dumnezeu să-l odihnească în pacea Sa luminată", se arată într-un necrolog al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

×
Subiecte în articol: special