x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Unul dintre primii olimpici români la matematica: "Calitatea învăţământului românesc e în continuare în scădere!”

Unul dintre primii olimpici români la matematica: "Calitatea învăţământului românesc e în continuare în scădere!”

de Cristinel C. Popa    |    19 Feb 2012   •   17:29
Unul dintre primii olimpici români la matematica: "Calitatea învăţământului românesc e în continuare în scădere!”

In ciuda gloriei din anii trecuti, am putea ramane in scurt timp fara olimpici internationali pentru ca liceenii pleaca de timpuriu la studii peste hotare! Cu toate acestea, un respectat cercetator in domeniul matematicii de la Institutul de matematica de pe langa Academia Romana (IMAR) are un respect deosebit pentru activitatea tinerilor. Prof. univ. dr. Serban Basarab (72 de ani) este de parere ca fara ajutorul lor nu ar exista progrese in nici un domeniu. Prodigioasa sa cariera, rezultatele sale in domeniul cercetarii sunt datorate colaborarii cu cei cu mai putina experienta.

"Si astazi datorita contactului cu colegii matematicieni mai tineri activitatea mea in institut este intensa. La IMAR se desfasoara seminarii variate, vin foarte multi matematicieni tineri de afara care tin conferinte la cel mai inalt nivel', spune el. Basarab se numara intre vechii laureati ai olimpiadelor nationale de matematica pe vremea cand acestea nu se desfasurau inca la nivel international. "Am fost unul dintre olimpicii romani pe vremea cand matematica nu se afla in competitii peste hotare. Pe atunci olimpiadele erau la inceput, mai mult pe plan intern. Am luat cateva premii inainte de 1956, cand am terminat liceul, dar asta are mai putina importanta', spune el.

In ce priveste diferenta dintre invatamantul romanesc de atunci si cel de astazi, Basarab este de parere ca diferenta este una foarte mare. "Invatamantul romanesc este clar in scadere, dar e un fenomen general la nivel mondial. Copiii foarte buni sunt din ce in ce mai putini, insa si acestia pleaca foarte repede la studii in strainatate. De aceea, in colaborarea cu IMAR functioneaza Scoala Normala Superioara Bucuresti, dupa modelul scolii normale franceze. Aici sunt atrasi tinerii talentati ce continua sa aiba un contact cu cei din tara chiar daca la un moment pleaca la studii peste hotare', spune Bararab. Chiar daca nivelul invatamantului romanesc este in scadere, matematicianul crede ca tinerii pot reusi. "Tinerii nu trebuie sa-si piarda speranta din cauza dificultatilor de natura economica pentru ca pana la urma, daca sunt ambitiosi si seriosi, ei vor reusi, e o chestiune inerenta', spune el.

Comunistii l-au impiedicat sa plece cu o bursa in Europa
Profesorul Serban Basarab traieste din pensie modesta de profesor, insa este fericit ca lucreaza alaturi de tineri. Matematicianul spune ca este un privilegiu pentru el faptul ca, in ciuda faptului ca e pensionar, poate sa-si desfasoare activitatea in continuare la Institut. "De doi an am iesit la pensie dar am inca biroul la IMAR, sunt activ, particip la activitatea de cercetare, la seminarii…'.

Serban Basarab a fost atras de matematica inca din scoala, dar prima facultate absolvita nu a fost cea din profilul care l-a consacrat. A terminat Facultatea de Electronica a Universitatii Tehnice din Bucuresti in 1961 si apoi Facultatea de Matematica a Universitatii din Bucuresti in 1969. In perioada 1979-1982 a primit o bursa internationala acordata de Fundatia Humboldt si a activat ca profesor invitat la Institutul de Matematica de la Universitatea din Heidelberg. Aici a facut parte din grupul de matematicieni care au adus contributii importante in cercetarile privitoare la notiuni de teorie a numerelor. "Atunci am intrat in contact cu personalitati academice importante din Germania si nu numai, printre care si profesorul Peter Roquette'.

In 1983 a obtinut o bursa de studii pentru Universitatea din Firenze, Italia, dar a fost impiedicat sa plece de autoritatile comuniste. Dupa 1990 a fost invitat de numeroase institutii academice de prestigiu din lume printre care Universitatea din Wales, Bangor, Queen Marry-Londra, Oxford. De asemenea, a revenit in Germania, la Heidelberg, pentru un nou stagiu de cercetare in 1998. Astazi este cercetator principal gradul I si secretar stiintific al Institutului de Matematica al Academiei Romane "Simion Stoilow'. Din 1990 conduce doctorate, fiind membru al unor reviste de specialitate de prestigiu. Profesorul Basarab a primit in 1991 premiul Academiei pentru rezultatele cercetarilor sale in domeniul matematicii. Acestea au fost prezentate intr-un numar impresionant de lucrari publicate in reviste de matematica de prestigiu din lume.

Spune cu modestie ca nu sunt extraordinare contributiile sale la dezvoltarea matematicii. "Am facute cate ceva in anumite domenii. Am inceput cu studiile privitoare la conexiunile dintre logica matematica si algebra. De vreo 20 de ani ma ocup cu studiul unor structuri foarte interesante de teorie a grupurilor in algebra. Important este ca am reusit sa fac niste lucruri care sa intereseze'.

Serban Basarab este mandru ca s-a aflat in preajma unor savanti romani importanti de talia academicienilor Octav Onicescu sI Grigore Moisil. Cu primul si-a dat doctoratul in matematica. "Academicianul Moisil impresiona din mai multe puncte de vedere. Era de o mare inteligenta si avea un umor extraordinar. Un om care prindea esenta lucrurilor'. Tine sa aminteasca de impresionantul exemplul de daruire a acestuia pentru colegi, el povestind de ajutorul pe care l-a primit de la academicianul Moisil. "Cand si-a dat seama de preocuparile si rezultatele mele nu a ezitat sa ma ajute. Imi amintesc de o mostra de-a sa de eficienta si pragmatism. Cu ajutorul sau am reusit sa rezolv foarte repede formalitatile de a trece la Institut (IMAR). Atunci Moisil practic a mers cu mine peste tot in foarte scurt timp ca sa obtin aprobarile necesare. A probat astfel un devotament iesit din comun', a povestit Basarab.

×