x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Urgență la Poșta Română. Compania statului a cumpărat 4.678 de scaune, în valoare de peste 126.000 de euro

Urgență la Poșta Română. Compania statului a cumpărat 4.678 de scaune, în valoare de peste 126.000 de euro

de Ion Alexandru    |    04 Noi 2021   •   07:00
Urgență la Poșta Română. Compania statului a cumpărat 4.678 de scaune, în valoare de peste 126.000 de euro

Compania Națională Poșta Română se autodepășește în privința achizițiilor publice pe care le-a făcut, în ultimele luni. În plină criză guvernamentală, instituția condusă de Valentin Ștefan, un apropiat al lui Florin Cîțu și susținător al acestuia la congresul din 25 septembrie, își reface stocul de scaune. 4.678 de scaune, mai exact, au fost cumpărate, la finalul lunii trecute, obiectele de mobilier urmând să doteze sucursalele Companiei Naționale Poșta Română din opt județe, în condițiile în care la începutul acestei veri, instituția anunța restructurări masive de personal, până la finalul anului în curs.

 

Potrivit portalului SICAP (Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice), Compania Națională Poșta Română SA a contractat piese de mobilier în valoare de 521.250 de lei fără TVA, respectiv de 620.608,8 lei cu TVA inclusă (adică 126.655 de euro). Concret, în urma unei proceduri de licitație deschisă, al cărui principal criteriu de atribuire a fost „prețul cel mai scăzut”, Poșta Română a încheiat, în data de 26 octombrie 2021, cu o societate din Ilfov, denumită SC Seltis Solutions SRL, contractul 140J/168,1/2021, având ca obiect livrarea a 1.268 de scaune ergonomice de birou, la care se adaugă 3.410 scaune pentru vizitatori.

Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza acestei cumpărări, scaunele ergonomice comandate trebuie să aibă, la șezut, 440 de milimetri adâncime și 460 de  milimetri lățime, să fie utilizabile pentru birouri, construite pe cadre metalice, să fie prevăzute cu suporți din plastic rezistent cu cinci roți, precum și cu piston hidraulic reglabil pe înălțime, iar tapițeria șezutului și a spătarului să fie din stofă de culoare neagră.

În ceea ce privește scaunele pentru vizitator, acestea trebuie să aibă 800 de milimetri înălțime și 500 de milimetri lățime, să fie construite pe cadre metalice vopsite în câmp electrostatic, iar spătarele și șezutul trebuie să fie tapițate cu material textil rezistent la uzură, de culoare neagră. 

 

Furnizorul, de la intermedieri cu produse diverse, la activități de tipărire

 

Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), SC Seltis Solutions SRL, furnizorul contractat de Poșta Română pentru aceste scaune, a luat ființă în vara anului 2012, sub denumirea de Amitech Concept SRL, cu sediul în Chiajna, județul Ilfov, firmă care avea domeniul de activitate „intermedieri în comerțul cu produse diverse”. Fondator și asociat unic la acel moment era o anume Lavinia Elena Ceciu. În luna octombrie a aceluiași an, societatea și-a schimbat denumirea în SC Amytech Style Design SRL, după care, în 2014, a fost redenumită Sc Seltis Solutions SRL.

În septembrie 2020, compania figura cu doi asociați persoane fizice, respectiv fondatoarea Lavinia Elena Ceciu și Săndica Ceciu. După care, prima a decis să-i cesioneze celei de-a doua părțile sociale ale companiei. Cu acest prilej, a fost modificat și obiectul de activitate, în „activități de tipărire”. Societatea are și o pagină web, din care rezultă că se ocupă cu comercializare mobilierului pentru bucătării. 

 

Cum se împart, la propriu, aceste scaune

 

Acest furnizor urmează să livreze cele 4.678 de scaune către Poșta Română, în pachete separate pentru mai multe sucursale. Astfel, Sucursala București va primi 98 de scaune de birou și 458 de scaune pentru vizitator. Sucursala Brașov va primi 196 de scaune de birou și 484 de scaune de vizitator. Sucursala Cluj va primi 174 de scaune de birou și 439 de scaune de vizitator. Sucursala Constanța va primi 134 de scaune de birou și 371 de scaune de vizitator. Sucursala Iași va primi 196 de scaune de birou și 459 de scaune de vizitator. Sucursala Ploiești primește 161 de scaune de birou și 384 de scaune de vizitator, iar Sucursala Timișoara primește 142 de scaune de birou și 374 de scaune de vizitator.

La acestea se adaugă încă 40 de scaune de birou și 60 de scaune de vizitator pentru Biroul de Schimb Internațional. Iar achiziția are loc în condițiile în care numărul de personal prognozat la sfârșitul anului 2021 în Poșta Română era de 23.980 salariați, cu 1.016 salariați mai puțini decât erau înregistrați la 31 decembrie 2020, ținând cont de măsurile estimate a se lua pe parcursul anului 2021 în vederea reducerii numărului de personal. Informația este furnizată chiar în bugetul de venituri și cheltuieli al companiei pentru acest an. 

 

Noua conducere a Companiei, garantată de Cîțu

 

Jurnalul a dezvăluit, recent, că noul șef al Companiei Naționale Poșta Română, sprijinit de gruparea lui Florin Cîțu din PNL, Valentin Ștefan, și-a adus, drept consilier personal, în această societate de stat, unul dintre consilierii generali ai formațiunii liberale. Este vorba despre Diana Mardarovici, care, printre alte calități care au recomandat-o să-l consilieze pe șeful Poștei, pare să se afle și aceea că reușește o adevărată minune financiară. Dintr-un profit pe anul trecut al companiei de publicitate pe care o patronează de 147.000 de lei, a încasat dividende de aproape 300.000 de lei. Mai mult, în declarația de avere pe anul în curs nu au fost menționate indemnizațiile încasate de la Consiliul General al Capitalei, iar din declarația de interese lipsește calitatea de reprezentant al acesteia în patru companii municipale.

De asemenea, tot recent, firma controlată de fostul director al ROMATSA, Ion Tomescu, abonată, de mai mulți ani, la contractele Companiei Naționale de Aeroporturi București, a fost contractată de Poșta Română pentru a livra un echipament inteligent care să detecteze substanțele explozibile, substanțele narcotice și armele „murdare” în trimiterile poștale pe cale aeriană. Iar pentru acest echipament, Poșta Română va plăti peste 34.000 de euro. Afacerea a fost parafată prin procedură simplificată, fără licitație, și a fost atribuită la sfârșitul lunii august.

×