x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Urgenţele trebuie să mai aştepte la Iaşi

Urgenţele trebuie să mai aştepte la Iaşi

de Cristinel C. Popa    |    18 Sep 2011   •   21:00
Urgenţele trebuie să mai aştepte la Iaşi

Urgentele politice, inaintea celor medicale. Astfel suna noul refren in lumea medicala ieseana. Pentru ca, subit, un necesar spital de urgente s-a considerat a nu mai fi folositor si e mai degraba trebuincioasa o unitate cu profil de oncologie, care sa functioneze fix in locatia unde fu­se­se­ra proiectate 'Urgentele'. Mai pe inteles, in ditami cladirea noua recent construita si finisata tocmai in acest scop, langa 'baraca din Copou' – mica sectie de urgente a doctorului Ciuhodaru, nu va mai fi Spital de urgente ci de... oncologie.

Astfel in Iasi nu va exista o unitate cu toate specializarile; victima unui accident rutier, de exemplu, este 'plimbata" prin cartierele orasului: in Tatarasi, la Spitalul de Neurochirurgie, in Copou, la Parhon, unde exista urologie si nefrologie, eventual prin centru, la Spitalul 'Sf. Spiridon', si, in cele din urma, ajunge si la Spitalul de Urgente 'Sf. Ioan'.

Spital care functioneaza intr-un conac boieresc vechi de peste 100 de ani, impartit in cladiri mici raspandite in intreaga curte. Povestea noului Spital de Urgente incepe cu mult timp in urma, prin 1995, cand a fost aprobata construirea unei cladiri mo­derne, iar Guvernul a aprobat fondurile necesare. Cu mare greutate au ajuns si ultimii bani, iar noul spital este gata. Insa ce s-au gandit cei de la Ministerul portocaliu al Sanatatii? Hai sa-l transformam noi in Institut de Oncologie, sa nu zica alegatorii ca altii au facut spital de urgente! Hotararea de schimbare a profilului a fost luata in 2006, dar mult timp s-a sperat ca decizia se va revoca.

Insa, in curand, noua constructie va fi inaugurata, dar, cum am spus, cu alt profil medical decat cel pentru care a fost proiectata si construita. Vasile Cepoi, directorul DSP, recunoaste ca Iasiul are nevoie acuta de un adevarat spital de urgente, insa spune ca cel proiectat in ’95 nu se mai potriveste standardelor actuale, fapt contrazis de unii medicii. 'In 2006, destinatia cladirii a fost schimbata prin lege ca Institut de Oncologie pentru ca avea numai 300 de paturi si era insuficienta pentru un spital de urgente. Urgentele sunt si acum necesare, numai ca proiectul initial a fost facut in 1995, un spital de urgente de 300 de paturi nu rezolva nici un fel de problema, fiindca ar trebui vreo 700. Capacitatea fiind cu totul insuficienta, era o investitie fara cap si fara coada'.

Cepoi considera ca un spital, fie si cu 300 de paturi, nu era de preferat baracii in care isi desfasoara si astazi activitatea medicii de la UPU: 'Se va extinde serviciul UPU la Spitalul «Sf. Spiridon». Se transfera specialitatile si, pana la construirea unui spital regional, Spiridonul va prelua urgentele in totalitate'.
Interese dincolo de binele pacientului

Am stat de vorba si cu medicul Tu­dor Ciuhodaru, deputatul PC care s-a zbatut ani la rand ca intreaga sa echi­pa sa se mute in noul corp de cla­di­re. Ciuhodaru a initiat mai multe proiecte pe aceasta tema, insa nu a gasit intelegere pentru re­zol­va­rea problemelor din propria ogra­da. Deocamdata, cadrele medicale acor­da ajutor in conditii improprii: o baraca de tabla cu 'saloane' in care ploua, pacientii fiind in postu­ra, in cazul in care au puterea, sa-si tina singuri umbrela pentru a fi transportati de la o clinica la alta.

Ministrii Educatiei si cel al Apararii i-au pro­mis ajutor lui Ciuhodaru atunci cand au vizitat actuala baraca in care se salveaza atatea vieti. 'Sa stiti ca nu exagerez cand spun ca mor oameni doar pentru ca nu va fi facut acest pas, dar cui ii pasa? Daca eram in noul sediu am fi avut si neurochirurg, iar Terapia Intensiva ar fi fost aproa­pe. Nu am mai fi purtat pacientul prin curte, pe ploaie sau ger, de la o clinica la alta. Se va inaugura insa un spital de oncologie si nu de urgente pentru ca exista interese care tin de altceva decat binele pacientului. A fost practic o decizie politica si econo­mica. Nu s-a tinut cont de interesele bolnavilor, care ar fi avut nevoie de un spital de urgente in centrul Iasului. Iar ce spune directorul Cepoi, ca ar trebui 700 de paturi, e contrazis de oamenii din echipa fostului ministru Cseke care sustin ca un spital de ur­gen­te e eficient atunci cand are in jur de 250 de locuri. Planurile cladirii sunt facute dupa cel ale spitalului de urgente din Milano. Salile de operatii pentru pacientii in stare critica trebu­iau sa fie la parter, computerul to­mo­­graf tot acolo, pacientul ar fi ra­mas pe loc, nu trimis pe strada sau in alta cladire din curte', spune dr. Ciuhodaru.

'Celula' din Copou a Urgentelor iesene
Aici sunt tratati peste 30.000 de pacienti pe an, multi in sectii unice in Moldova, cum ar fi cea de Chirurgie Reconstructiva sau de Arsi. Insa nici macar un ventilator mai performant nu exista, in conditiile in care o parte din aparatura este cumparata de dr. Ciuhodaru, primita ca donatie ori achizitionata din sumele virate de contribuabili in contul celor 2% din impozitul pe venit.

×