x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vadim: "Poporul roman nu mai asculta decat de mine"

Vadim: "Poporul roman nu mai asculta decat de mine"

04 Feb 2004   •   00:00
Vadim: "Poporul roman nu mai asculta decat de mine"

Si-a luat un consilier electoral israelian, care sa-l spele de imaginea de antisemit, face eforturi pentru a arata lumii ca este intr-o continua schimbare, dar nu reuseste sa convinga. Liderul Partidului Romania Mare ne-a vorbit despre viziunea sa despre alegerile din toamna si Romania "regimului Vadim", din 2004. Convins ca ii va fi presedinte.

Cand spui Corneliu Vadim Tudor parca spui "scandal ". Face ce face omul asta si cu fiecare gest al sau, cu fiecare declaratie calca pe cineva pe bombeu. Si totusi, atat prietenii, cat si adversarii cei mai inversunati ii recunosc valoarea. In mijlocul unei controverse privind colaborarea cu o firma israeliana de consultanta electorala, Vadim Tudor a acceptat sa stea de vorba cu noi despre Eyal Arad, politica, viata si mai ales dragoste de tara. Convins ca in 2004 va ajunge presedintele Romaniei.

Jurnalul National: Domnule presedinte, sunteti catalogat drept un extremist de dreapta. De fapt, care este orientarea dumneavoastra si a Partidului Romania Mare?
De stanga sau de dreapta? Corneliu Vadim Tudor: Practic nu exista dreapta si stanga. Eu cred ca este o impartire artificiala, care reproduce simplitatea mintii umane. In politica si in viata sociala, lucrurile sunt mult mai complexe decat aceste doua puncte cardinale. Sunt momente cand un om politic poate fi de dreapta si poate fi de stanga, asa cum la fel poate fi de centru, daca interesele partidului sau ale obstii i-o cer. Eu va mai spun ceva si este prima oara cand afirm public asa ceva: visul secret al tuturor doctrinelor politice este sa semene cu doctrinele religioase. In functie de doctrinele religioase ale marilor religii monoteiste s-au structurat aceste doctrine politice, care s-au raportat in definitiv tot la specia umana si care au dorit sa fie visate noaptea, urmate de milioane si milioane de oameni. Visez si eu la ziua in care in Parlamentul Romaniei nu se va mai inregistra aceasta atomizare de partide care fac rau societatii romanesti si vor fi reprezentate patru partide mari si late, care la randul lor reprezinta doctrinele clasice: social-democrata, crestin-democrata, liberala si nationala, care este mama tuturor doctrinelor si in Romania, si pe plan mondial.

Sa intelegem totusi ca Partidul Romania Mare inclina spre aceasta doctrina?
De altfel, in programul si statutul nostru figureaza aceasta doctrina nationala, care trebuie recunoscuta si pe plan international si, precizez, nationala, nu nationalista, pentru ca nationalismul din punct de vedere istoric a fost grav compromis de Hitler. Poate ca unii si in Romania, si peste hotare spun cu mandrie ca sunt nationalisti, dar nu stiu istoria. Prin urmare, eu voi respinge intotdeauna miscarea legionara, desi prin anii ""90 unii au crezut ca as putea eu sa-i ajut. Atunci cand a fost pusa mana pe pistol si a fost ucis Nicolae Iorga, miscarea legionara si-a facut harakiri.

Si totusi, unde se situeaza Romania Mare?
Din punct de vedere stricto sensu al unei incadrari politice in grupuri, in familii doctrinare, Partidul Romania Mare este, inca de la inceputurile sale, un partid de centru-stanga. Si, ulterior, ne-am adaugat in documentele noastre cele doua valente: suntem un partid crestin si pacifist.

Spuneti-mi, ati vazut ultimele sondaje de opinie, realizate de Institutul CURS, in care sunteti cotat pentru prima data cu mai putine procente decat partidul dumneavoastra? Cum explicati asta?
Haaa... (rade). Parca revad cu ochii mintii discutiile din vara anului 2000. Si atunci, aceleasi institute, CURS, IMAS, IRSOP, "prosop" si asa mai departe, ma dadeau cu 7-8 la suta, ba, chiar, la un moment dat, INSOMAR, condus de un om asociat tuturor guvernelor posibile, Vladimir Pasti, dadea Partidul Romania Mare in afara Parlamentului, aveam vreo 4,8%. I ntamplarea face ca, dintre toti sefii de partide din Romania, eu sa fiu singurul sociolog, om care a si facut cercetari sociologice. Asadar, eu stiu cum se fac aceste sondaje si stiu in cate straturi si la cate niveluri se falsifica. Probabil ca unii vor sa ma demobilizeze, intrucat e vorba de un joc al nervilor aici si altii pregatesc frauda electorala, pe care intentioneaza sa o aplice la alegerile din 28 noiembrie 2004.

Bine, si cum stati in sondaje?
De data asta fac apel la sondajul realizat de un mare analist american, domnul Dick Morris si care la nivelul zilei de vineri, 30 ianuarie 2004, la ora 20:00, cand s-a centralizat, intr-un anumit loc din Biblioteca americana din Bucuresti, unde e un centru de informatii - nu mai intru in amanunte, va dati seama ca un om ca mine stie mai multe amanunte, cand e vorba de chestiuni asa de delicate -, Partidul Romania Mare avea 32%, iar Corneliu Vadim Tudor avea 40%, fiind, detasat, pe locul intai. La o mare distanta in spatele meu, pe locul doi, Adrian Nastase, cu 27%. Asta este situatia si acum suntem in februarie, cand vorbim. Mai vorbim in toamna si o sa vedeti dumneavoastra cum se vor face de ras toti mercenarii din mafia sondajelor, pentru ca exista o mafie a sondajelor in Romania, care ridica mari sume de bani de la Guvern, in primul rand, si de la alte structuri. Trebuie sa ne gandim foarte serios cine va face Guvernul Romaniei. Vor fi trei poli de putere. Cei trei centri de putere vor fi: PRM, care va urca pana la 40% in noiembrie 2004, prin redistribuiri va avea in jur de 45%, va fi PSD, care nu stiu pana unde va merge pe tobogan in jos, pentru ca la ora asta va spun clar, de la specialisti ai serviciilor de informatii, ca in Transilvania si Bucuresti, PSD este la 10%. S-ar putea sa echilibreze prin Moldova si Oltenia, insa in orice caz, in final, in noiembrie, PSD va avea in jur de 15% pe toata tara. Si un al treilea pol de putere este alianta PNL-PD. Asadar, cine va face Guvernul? Sa-mi raspunda ultimul ocupant stalinist al Romaniei, tovarasul Silviu Brucan! O sa merg mai incolo si o sa va spun ca va exista un nou pol de putere, care va fi noul presedinte al tarii. Eu nu zic "daca voi fi presedintele Romaniei", eu zic ca "voi fi presedintele Romaniei". Ei, si atunci cand voi fi, o mare parte din ceilalti poli de putere vor migra catre mine, catre Palatul Cotroceni.

Si ce guvern vedeti din decembrie?
Nu va fi un guvern al partidelor, ci va fi un guvern al profesionis tilor, un guvern de tehnocrati, de tehnicieni si specialisti, pentru ca in cea mai mare parte de a lor, partidele care s-au perindat la putere pana acum au contribuit la falimentul de partid si de stat al acestei tari si populat ia este suprasaturata si este cu capsa pusa, mai mult nu mai rezista.

Ce v-a determinat sa apelati la ajutorul unei firme de consultanta electorala israeliana?
Exista specialisti si aici, si in alte tari... Pentru ca nu am incredere in asa-zisii specialisti din Romania, pentru ca in imensa lor majoritate nu sunt specialisti sau, daca unii sunt specialisti, sunt corupti. Asa ca printr-o lucrare a destinului, care a facut sa ma intalnesc cu domnul Nati Meir (consilierul pentru politica externa al liderului PRM - n.r.), am ajuns, din vorba in vorba, la aceasta propunere, de a coopera cu un prieten de-al domniei sale, domnul Eyal Arad. Nu oricine se poate lauda in aceasta bransa ca a participat sau chiar a condus campaniile unor oameni importanti, cum sunt Ariel Sharon si Benjamin Netanyahu, dar si actualul presedinte al SUA. In mod sigur, piatra de incercare pentru domnul Eyal Arad a fost coordonarea campaniei electorale a domnului Sharon, pe care l-a adus de la un procentaj destul de nesemnificativ la un procentaj care l-a facut sa castige detasat si sa devina prim-ministru al Israelului. Aveam sa-l cunosc pe Eyal Arad si sa-l apreciez din ce in ce mai mult, pentru ca este teolog si este un om cu care se poate discuta despre aproape toate problemele cu care se ocupa cultura si civilizatia tarii sale si a umanitat ii. Apreciez la el o precizie de ceasornic elevetian. Este un profesionist, si-a facut o profesie din aceasta preocupare si de aceea este si panica aceasta teribila a Guvernului de la Bucuresti si a altor adversari politici ai mei, pentru ca toata lumea a realizat ca avand un asemenea creier al campaniei electorale, cu forta pe care deja o am in Romania, mai mult ca sigur voi castiga alegerile prezident iale din primul tur.

Ati fost constient de scandalul pe care urma sa-l iscati in secunda imediat urmatoare anuntului privind colaborarea cu Arad?
Clasa politica romaneasca nu mai stie sa produca altceva decat scandal. O idee buna n-a avut, o initiativa care sa imbunatateasca nivelul de trai al populatiei. Eu, de cand am aparut, sunt in epicentrul unor scandaluri mai mari sau mai mici, dar acuma chiar am fost hotarat sa vorbesc la Institutul "Cantacuzino" din Capitala, sa le fac o comanda de vaccin antirabic, pentru ca pur si simplu au turbat. Nu am fost constient ca sunt in halul asta, dar incep sa devin constient si sa intru in pielea lor, pentru ca ei stiu ca atunci cand vor pierde puterea, unii dintre ei s-ar putea sa piarda mai mult decat asta: si averea, iar unii dintre ei chiar libertatea. Nu pentru ca i-as baga eu la inchisoare, pentru ca eu nu sunt un om rau si eu nu sunt un om razbunator, insa atunci cand comunitatea europeana si nord-atlantica ne cere sa respectam legalitatea, va trebui s-o facem.

Stiti ca sunt unii care spun ca Eyal Arad a venit cu un mandat special ca sa va taie sansele de a ajunge presedinte?
Refuz sa cred ca un om al Bibliei poate sa fie un om viclean. El a inceput sa ma cunoasca si i-am si spus in mai multe randuri ca, daca-i creez probleme lui, in Israel sau in alta parte, ne putem desparti si ramanem prieteni. Eu merg mai departe si va spun voua acum si, prin voi, cititorilor vostri ca, daca eu sunt problema numarul unu a Romaniei, ca vin la putere, repet: nu ma intereseaza neaparat sa fiu sef, sa fiu presedinte. Insa eu va repet: la ora actuala, poporul roman nu mai asculta decat de mine. Uitati-va ce s-a intamplat la referendumul national privind revizuirea Constitut iei. In prima zi nu au participat la vot decat 12% din populatia Romaniei. Pentru ca le-am spus cu doua saptamani inainte sa boicoteze acest referendum. Este o rusine aceasta noua Constitutie, in situatia in care Uniunea Europeana ne cheama sa votam Constitut ia ei. Zapacim romanii scotandu-i in fiecare an din casa pentru ifosele lui Iliescu si Nastase. Aceasta este forta mea la ora actuala si eu va spun ca, daca se va profila o frauda electorala si o simtim prin august si septembrie, s-ar putea sa boicotam alegerile si atunci se alege praful de sistemul democratic din Romania. Voi sta cu mainile incrucisate si voi spune romanilor sa nu participe la vot. Si nu se vor duce nici 10% la urne. Si atunci ce vor face ei, ce se alege din sistemul asta putred de corupt, care refuza un medic? Eu sunt chirurgul acestui sistem. De ce nu sta sistemul cuminte la operatie, sa vedem ce mai putem salva din el? Sper sa nu se ajunga la aceasta situatie, insa vreau sa va spun sub prestare de juramant ca eu nu sunt un om manat de ambitii, nu sunt candidat de profesie si, la urma urmei, imi este indiferent ce se spune despre mine si ce se unelteste din punct de vedere al serviciilor secrete care copiaza prea mult din practicile KGB. Dar de ce dureaza atat de mult semnarea acestui contract de colaborare cu firma israeliana? Aici chiar ca trebuie sa va trimit la consilierul meu, domnul Nati Meir, dar si la altii care sunt in echipa noastra de campanie, pentru ca nu ma pricep la astfel de lucruri si nu abordez aceste probleme. Insa tocmai pentru ca trebuie sa fie o treaba serioasa si durabila si e vorba si de niste bani. In paranteza fie spus, sper sa nu ma intrebati nici de bani, pentru ca nu ma intereseaza, nu fac parte din tabla mea de valori, dar, din tabla mea de valori face parte o maxima cunoscuta de toata lumea, conform careia nu se poate face politica de anvergura fara bani. Fiti convinsa ca nu ma ingrijorez ca dureaza, si eu cred ca nici nu dureaza prea mult. Sunt unele contracte care au durat si mai mult, or noi practic colaboram de trei luni.

Care credeti ca este tema principala de dezbateri a campaniei electorale de anul acesta?
Coruptia, coruptia, de trei ori coruptia. Insa eu am plusat si am si anuntat ca vom avea doua devize electorale, care pe undeva se intalnesc. E vorba de o deviza pe plan intern, care e formata din patru piloni ai strategiei socialeconomice a PRM: hrana, caldura, medicamente, justitie. Iar pe plan extern, deviza este: "O Romanie Mare, intr-o Europa unita".

Romania ar putea avea vreodata o femeie pre- sedinte?
Numai daca imi schimb eu sexul, dar nu m-am gandit niciodata la aceasta eventualitate. (Rade...) N-am eu asemenea apucaturi, haideti sa nu intram in asemenea amanunte.

Va e teama ca Lia Roberts, care ar putea candida pentru Presedintia Romaniei, fiind o candidata- surpriza din toate punctele de vedere, va fura din procente?
Nu mi-e teama. Nu mi-e teama de ea. Mie nu mi-e teama decat de Dumnezeu. Lia Roberts mi-a fost colega de liceu la "Sfantul Sava" din Bucuresti. O stiu din 1963, o viata de om, este o persoana remarcabila, o femeie inteligenta, cu bun-simt. Se poate aprecia ca este acel roman care a reusit cel mai bine in politica de peste ocean. Nimeni n-a ajuns in functia de presedinte al partidului aflat la putere pe un stat important cum e statul Nevada. Am vorbit in mai multe randuri cu Lia Roberts la telefon, pe cand ea era in Las Vegas. Cand ea a venit in tara, Aristide Buhoiu, care de asemenea mi-e prieten vechi, din 1977, mi-a spus ca e aici. A venit la mine la birou, la Senat, am stat mult de vorba. Am avertizat-o asupra riscurilor care o pandesc. Marlania, in primul rand, mitocania, si s-a vazut asta in "Evenimentul Zilei", unde Cornel Nistorescu - si sper sa nu cenzurat i - mai ca nu a facut-o prostituata pe aceasta distinsa doamna care a avut si ea necazurile ei familiale, se intampla asa ceva. A divortat, i-a mai murit un sot, a avut un copil de crescut, acum are un nepot de 5 anisori, dar nu se poate s-o expui oprobriului public, in conformitate cu mintea ta rau vatamata, pentru ca Cornel Nistorescu nu judeca sanatos. Nu-mi fura mie din voturi Lia Roberts, insa eu pot face mai multe pentru ea, daca negociem si daca va reusi sa-l convinga pe presedintele George W. Bush sa trimita observatori si supraveghetori ai alegerilor, prin urmare sa impiedice marea frauda care se pune la cale. Lia Roberts ar putea fi in regimul Vadim Tudor un excelent ministru de Externe al Romaniei.

Dar presedintele Partidului Romania Mare de unde ar mai putea sa culeaga voturi?
In primul rand, din cele 30 de procente de absenteisti si de nehotarati. Si de asemenea, voi lua voturi de la cei dezamagiti de Ion Iliescu si de PSD.

Citez din nou din culegerea dumneavoastra de aforisme: "Romania trebuie sa faca o politica mare, de anvergura, iar aceasta politica nu se poate exprima decat neutralizandu-i pe adversarii potentiali ai tarii noastre". Care sunt adversarii potentiali ai tarii noastre si cum ii putem neutraliza? Adversarii potentiali ai Romaniei sunt in primul rand cei din interior. Mafia care este de o rapacitate extraordinara si structurile mafiote, transformarea tarii intr-o platforma a criminalitatii economico-financiare, nu numai a comerciantilor de droguri, ci si a fabricantilor de droguri. Mai e vorba de transformarea Romaniei si intr-o placa turnanta a prostitut iei, a vanzarilor de copii peste hotare, si lumea e tentata sa se gandeasca la ce-i mai rau, pentru ca nu stim unde au ajuns cei peste 12.000 de copii vanduti din 1990 si pana acum. Adversari potentiali mai pot fi si cei care vor sfasierea teritoriala a tarii. Sa nu se gandeasca cineva ca ma refer la Ungaria, nu ma refer la Ungaria, nu trebuie sa se teama nimeni ca atunci cand voi veni la putere vor fi probleme. Voi respecta absolut toate tratatele care sunt in curs, pentru ca nu va dati seama ce ar insemna derutarea unui tratat. Insa trebuie sa convingem diplomatia maghiara si partenerii nostri din aceasta tara, alaturi de care vom fi si noi in NATO, sa inabuse in fasa aceste tendinte si provocari segregationiste, pentru ca Europa unita nu vrea asa ceva, nu vrea autonomie teritoriala pe criterii etnic de mine"

De asemenea, adversari potentiali sunt si zonele acelea din nord-estul Romaniei, de unde patrund n tara si in curand pe teritoriul NATO si al Uniunii Europene bande de racheti si tot felul de gangsteri, care numai scoli de dansuri si de bune maniere n-au. Astia sunt adversarii, adica Romania trebuie sa fie o zona de maxima securitate. Tocmai in asta consta oferta pe care o fac eu Uniunii Europene si NATO: atunci cand voi veni eu la putere s-a terminat cu bandele de mafioti, s-a terminat cu impuscaturile pe strazi, s-a terminat cu mafia araba sau de alta natura care pericliteaza posibilele baze americane din judetul Constanta. Cu mine nimeni nu glumeste.

C.V.
Corneliu Vadim Tudor
Adulat, negat, injurat: Corneliu Vadim Tudor, liderul Partidului Romania Mare.
S-a nascut la 28 noiembrie 1949, in Bucuresti. Este casatorit cu Doina Vadim Tudor si au impreuna doua fetite: Lidia si Eugenia.
A studiat sociologia la Facultatea de Filosofie din Bucuresti, apoi si-a aprofundat studiile la Viena, cu o bursa din partea Fundatiei Herder; in 1975 a urmat Scoala de Ofiteri de rezerva numarul 1 din Bucuresti, pe care a absolvit-o cu gradul de sublocotenent.
Profesia de baza: ziarist. Cunoaste limbile straine italiana, franceza, engleza.
In prezent este senator de Bucuresti din partea Partidului Romania Mare.
Responsabilitati in structura Senatului:
- membru al Comisiei de politica externa, pana in noiembrie 2000;
- presedinte al Grupului Parlamentar de Prietenie Romania - Italia;
- membru al delegatiei parlamentare romane la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei.
In perioada 1992-1996 a fost secretar al Senatului Romaniei.
Alte responsabilitati publice: presedinte al Fundatiei Umaniste Romania Mare.

MARINA CONSTANTINOIU


CONTINUARE: "Mie nu-mi pune nimeni conditii. Sunt prea puternic"

×