x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vaneaza cu ochiul

Vaneaza cu ochiul

27 Sep 2004   •   00:00

SECRETELE DELTEI - ANTIDOTUL SARACIEI

 

Afacere curata: fara undita, fara pusca. Vinzi doar frumusetea. Hranesti ochiul si sufletul.
VALENTIN ZASCHIEVICI

 

Mihai ne-a agatat de cum am acostat la debarcaderul de la Mila 23. De la prima vedere am inteles ca el este promotorul civilizatiei in satul de pescari ce numara 500 de suflete si care se hranea, pana acum, doar din rodul Dunarii. Azi, fluviul rodeste din ce in ce mai putin, pestele lipseste - fie ca si-a luat lumea-n cap de scarba, fie ca nu-i vine sa se mai inmulteasca, fie ca a crapat din motive naturale ori de mana rapace a omului. Si-atunci, cativa pescari pentru care lumea nu incepe la Tulcea si nu se termina la Sulina, precum Mihai Baciu, si-au pus problema: noi din ce vom mai trai daca nu va mai fi peste pe Dunare?

 

Asta va sa zica sa vezi mai departe de lungul nasului. Baciu a lucrat o vreme la Administratia rezervatiei, dar postul lui a fost desfiintat. Statul apucase sa bage ceva bani in pregatirea lui, l-a trimis sa studieze in Franta, Belgia, Mihai a bagat la cap si a folosit stiinta de carte acumulata in folosul sau.

 

A invatat despre pasarile Deltei cam tot ce se poate sti. A aflat ca strainii vad zburatoarele altfel decat in oala cu supa. A cunoscut straini pasionati de oratanii, pentru care placere mai mare nu e decat sa vada vulturul inhatand un peste, pelicanul clocindu-si ouale si sa auda ciocanitoarea scormonind cu zgomot in scorbura. Pasiunea acestor foarte multi iubitori ai naturii este si afacerea lui Mihai. Afacere inceputa pe internet. Lipoveanul si-a construit un site cu numele http://chettusia.danubedelta.org.

 

DESCOPERIREA. Ce inseamna "Chettusia"? E numele latinesc al nagatului cu coada alba, pasare extrem de rara. Pasare pe care el, Mihai, a atestat-o pentru prima data in Europa, in anul 2000. Pana acum se stia ca nagatul in cauza traieste doar prin Caucaz. Mihai l-a descoperit la Sulina, unde a vazut vreo zece exemplare. Locul in care salasluiau nagatii a fost recent invadat de ciobani, iar pasarile s-au risipit care-ncotro.

 

Mihai face bani de pe seama strainilor. Ii rasfata, ii plimba prin Delta, le da mancare adevarata, pescareasca, ii duce in paradisul zburatoarelor. Ii vad palmele. Nu-s palme de patron, are basici cat solzii de peste. Occidentalii iubesc aceasta aventura. Arma lor e aparatul de fotografiat si, uneori, reportofonul dotat cu amplificator de sunet, care prinde si soaptele pasaretului. "Unii vin pentru vulturi, altii sunt indragostiti de ciocanitori, altii, de pasarile de noapte - ii tradeaza Mihai. Ar da orice sa le vada si sa le auda, au un respect teribil pentru natura si pentru oameni." Pe site-ul iubitorului de pasari e postata, de altfel, si deviza lui: "No fishing, no hunting". An de an, strainii vin in numar tot mai mare. La inceput au rezerve, sunt crispati ca au auzit multe despre Romania si nu numai de bine. Dar pleaca prietenii Deltei.

 

RETETA. Afacerea lui Mihai - camping-ul pentru pasarari de la Letea - e sursa de bani si pentru tovarasii lui. Ii duce pe vizitatori in case de pescari, unde acestia sunt omeniti cum se cuvine si platesc bine pentru adapost si masa. Dar pescarii au fost instruiti de Mihai sa puna furculita in stanga farfuriei, iar cutitul, in dreapta. Sa nu serveasca delicioasa ciorba de peste intr-un vas slinos. La Mila 23, vreo 20 de familii au invatat aceste reguli, musafirii au fost multumiti si-au revenit, anul urmator, cu "intariri" si iata ca pescarii nevoiasi de acum zece ani au in casa gresie, se uita la televizor color, iar vantul iernii se impiedica in termopan.

 

Strainii gasesc aici si comori. Un olandez a gasit la cimitirul barcilor o ambarcatiune veche de 100 de ani. A cumparat-o cu dolari si a dus-o la un muzeu intr-un container special. S-a mirat ca lipovenii au un cimitir al barcilor. I s-a explicat ca te paste ghinionul daca iti distrugi vechea barca dupa ce-ti faci una noua si a considerat explicatia rezonabila.

 

"E mare pacat sa intri in raiul pasaretului cu motorul. Tragi la rame, pe furis, nu tulburi miile de pelicani, ii poti observa in toata splendoarea lor desavarsita. Te apropii de ei ca un prieten, nu ca un invadator"

 

"Usor se castiga din turism 200-300 milioane pe an si cred ca viitorul locuitorilor din Mila 23 numai acesta poate fi. Natura are daruri de oferit si numai ei stiu sa le caute si sa le arate celorlalti"

 

 

SECRETELE DELTEI - SUMAR (Editie de colectie - 27 septembrie 2004)

 

Geneza Paradisului

 

Uscat nascut din preaplinul apelor

 

Istoria "mincinosilor"

 

Turnul Babel la gurile Dunarii

 

Recomandarile lui Cousteau

 

Coloniile durerii

 

Viata ca o prada

 

Aici, copiii imbatranesc mai repede

 

Liane de Delta

 

Nepotul piratilor din Caraorman

 

Se face prea mult curent pe Dunare

 

Ruina poarta numele Sulina

 

Vaneaza cu ochiul

 

Mos Ivan se roaga sa scape de peste

 

Afaceri lacustre

 

Razboiul Bistroe

 

Cine si cum administreaza Delta?

 

Pescarii migratori
×
Subiecte în articol: special mihai