x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Varianta guvernamentala convenabila"

"Varianta guvernamentala convenabila"

13 Dec 2004   •   00:00

Alegerea lui Traian Basescu ca presedinte al Romaniei schimba raportul de forte. Din acest moment, aliantele guvernamentale pot sa se modifice, in primul rand pentru ca partidele politice parlamentare sunt nevoite sa tina cont de noua realitate, de legitimitatea pe care presedintele a castigat-o prin vot, dar mai ales pentru ca nu exista nici un interes al PSD si UDMR, chiar si al PUR sa se realizeze alegeri anticipate.

Opinii - CRISTIAN PARVULESCU

Chiar daca acest vot nu a fost al unei majoritati absolute, indiscutabil a fost un vot la distanta.

Alegerile anticipate, in actualul context, ar putea favoriza Alianta D.A., ele ar avea loc prin luna martie, deci instrumentul prezidential al alegerilor anticipate, al declararii alegerilor anticipate este unul de forta pe care Traian Basescu a anticipat deja in dezbaterile publice ca il va folosi. Nu cred deci in alegeri anticipate, ci cred mai degraba ca partidele politice vor ajunge sa negocieze o varianta guvernamentala convenabila, nu neaparat o varianta guvernamentala puternica. S-ar putea insa ca in varianta aceasta cu Traian Basescu presedinte sa avem un guvern mai tarziu decat am fi avut in varianta Adrian Nastase presedinte, mai tarziu insemnand poate chiar la inceputul anului viitor. In momentul in care am vazut ieri, la ora doua, raportul dintre populatia urbana si populatia rurala, ca si prezenta de vot in judetele locuite majoritar de etnia maghiara, am realizat ca Traian Basescu are o sansa serioasa.

Pana ieri consideram ca, desi scorul este strans, resursele administrative, sociale, economice, simbolice de care dispunea Adrian Nastase erau mult prea importante pentru a se putea realiza acest lucru fara sa neglijez nici una dintre ipoteze, cu atat mai mult cu cat alegerile parlamentare dadusera aparent castig de cauza Uniunii PSD+PUR, dar mobilizarea populatiei urbane a fost foarte importanta, ca si demobilizarea evidenta si, as putea spune, ostentativa a populatiei maghiare. Am vorbit mai devreme despre un guvern tarziu, si am spus tarziu pentru ca exista posibilitatea ca PSD sa foloseasca totusi votul impotriva la prima investitura. Depinde de cat de rapida va fi strategia Aliantei si a lui Traian Basescu in ceea ce priveste nominalizarea premierului, pe de o parte, si, pe de alta parte, ce se va intampla cu validarea mandatelor parlamentare. Tarziu poate sa insemne si la inceputul lunii ianuarie. Daca se merge pe o varianta mai scurta, se poate la sfarsitul lunii decembrie, dar nu putem neglija nici varianta constitutionala a celor 60 de zile, pentru ca presedintele ar putea provoca alegeri anticipate doar daca in 60 de zile Parlamentul respinge de doua ori candidatura la functia de premier propusa de seful statului.

Sunt convins ca Traian Basescu va incerca o varianta mai rapida, desi, cum spuneam, nu as neglija cu totul alegerile anticipate, dar nu as vedea de ce adversarii Aliantei D.A. ar accepta aceasta situatie.

×
Subiecte în articol: eveniment varianta