x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Victime printre muncitori

Victime printre muncitori

07 Mai 2004   •   00:00

Fostii salariati ai uzinei Republica continuau ieri, in Piata Victoriei din Capitala, greva foamei inceputa acum opt zile, pe motiv ca nu si-au primit salariile in perioada noiembrie 2002 - noiembrie 2003.

IOANA MOLDOVEANU

Celor 35 de persoane care protestau li s-au mai alaturat cinci grevisti. Unul dintre ei se afla la Spitalul Floreasca, in perfuzii. Alti trei au fost internati zilele trecute, iar dupa iesirea din spital au abandonat protestul. Presedintele Sindicatului Independent Malaxa, Constantin Dobre, spune ca din punct de vedere moral muncitorii stau foarte bine: „Avem credinta in Dumnezeu. Vom muri cinci insi, daca pentru noi justitia nu e valabila. Dar se va face dreptate pentru cei ce raman dupa noi." Povesteste ca, anul trecut, un baiat din Budesti a amanetat la camatari tot ce avea, chiar si mobila din casa. „Nu a mai avut de unde sa dea banii inapoi si, de frica, s-a spanzurat. Avea de primit 80 de milioane de lei drept salarii restante. A lasat in urma o nevasta si doi copii. Il chema Nicolae Budera."

REZISTENTA. Sta trantit pe o patura, intr-un cort, cu ochii inchisi. Pe piept tine cu mainile un carton pe care scrie „greva foamei". Se numeste Tudorica Gruia, are 49 de ani, spune ca de sapte zile nu a mancat nimic, a baut doar ceai si apa. A refuzat injectia cu glucoza pe care doctorii au vrut sa i-o faca. In fiecare seara, de o saptamana, sotia si cele doua fiice studente vin si plang la capul tatalui lor pentru a se intoarce acasa: „Voi sta aici pana mor". Este strungar, are 32 de ani vechime la Republica si de primit inapoi 43 de milioane de lei salarii restante. Daca va recupera banii, isi va platii datoriile de 20 de milioane de lei pe care le are la neamuri.

Jaful de la Republica

Jefuita sistematic prin inginerii financiare de fostii patroni rusi, asa cum a aratat si raportul intocmit de catre Autoritatea Nationala de Control, falimentul uzinei Republica a fost platit de muncitori. Cu restante salariale de un an de zile, muncitorii ar fi trebuit sa incaseze circa 15 miliarde de lei. Din aceasta suma, 7 miliarde au ajuns totusi in buzunarele fostilor angajati dupa ce sindicatul a dispus scoaterea la vanzare a fierul vechi din uzina in urma unei decizii a Tribunalului Bucuresti. Vanzarea fierului vechi nu a putut acoperi insa integral restantele catre angajatii care au de recuperat atat banii pentru concediile de odihna si perioada de preaviz, cat si salariile pentru perioada noiembrie 2002 - decembrie 2003. (Catalin Budescu)

Banii intr-o luna

Noua institutie aparuta din comasarea Autoritatii pentru Privatizare cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare are acum in sarcina gasirea solutiilor pentru ca fostii muncitori angajati la uzina Republica sa-si primeasca drepturile banesti. „Muncitorii isi vor primi cu siguranta toti banii in maximum o luna. La uzina Republica mai exista in acest moment un activ vandabil, mai precis o hala, nu stim insa sa va spunem care este aceea. Lichidatorul societatii a fost desemnat in urma unei licitatii, iar acum urmeaza ca in termen de 30 de zile sa se desfasoare si licitatia pentru activul respectiv. Din vanzarea acestuia, muncitorii vor putea sa-si primeasca datoriile, salariale restante", ne-au declarat surse din cadrul Directiei de Comunicarea a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului. (Catalin Budescu)

×
Subiecte în articol: eveniment