x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vine barza! - Copilul dintre ape

Vine barza! - Copilul dintre ape

de Radu Tutuianu    |    06 Mai 2006   •   00:00

La Chiselet, unde apele au prabusit 126 de case si au afectat alte 80 de gospodarii, viata sinistratilor merge mai departe. O femeie insarcinata  in luna a opta asteapta sa nasca in cortul militar, in conditii lipsite de igiena, printre consatenii care au venit cu tot cu paduchi in tabara.

  • Rast nou, in asteptare (fotoreportaje: Chiselet,Rast)
    FOTOREPORTAJ de Marin Raica
    Click pentru a mari
    STATISTICA. Numarul sinistratilor va creste cu unul dupa ce Mariana va naste in corturi

    La Chiselet, apele au prabusit 126 de case si au afectate alte 80 de gospodarii. In randul sinistratilor, se afla si o femeie insarcinata in luna a opta. Mariana Tarus, 33 ani, asteapta sa nasca in cort, printre conserve si consateni care au venit cu tot cu paduchi in tabere.

    Ieri la amiaza, Mariana Tarus alaturi de soacra sa si alte vecine stateau in genunchi, facandu-si rugaciunea cu glasul plans. Mariana, insarcinata in luna a opta, a ramas fara casa si il roaga pe Dumnezeu sa aiba in paza tabara refugiatilor de la Chiselet. "Plange catre Dumnezeu ca un copil la tata-sau. Ce, dumneata nu faceai la fel cad erai mic? Pe noi cine altcineva poate sa ne ajute?", zice sotul, Costel Tarus. Cu burta umflata, femeia iese din cort la lumina. "La 1 iunie, peste trei saptamani, tre’ sa nasc, spune Mariana. Aseara mi-a fost putin rau, dar asa-i normal pana imi vine sorocul." Sinistrata gravida are deja sase copii, dar de fapt e la a noua nastere - doi copii i-au murit de leucemie.

    CREDINTA. Alaturi de consateni, Mariana Tarus a urcat in ziua Invierii Domnului pe dealul din spatele satului si a privit cum apa pune stapanire pe casa ei. "De atunci mananc conserve toata ziua. Nu ne da voie sa luam salam de la ajutoare, ca cica nu avem unde sa-l pastram", povesteste gravida. Familia ei, socrii ei aveau case bune, facute din caramida, cu fundatie trainica, dar "Dumnezeu nu se uita, face ce vrea. Ne-a stricat bucataria, grajdurile din chirpici".

    Rromii sinistrati din Chiselet invoca la fiecare fraza providenta, datorita unor americani penticostali care au venit acum 12 ani si i-au convertit. Un var de-al Marianei le spune refugiatilor ca la el nu are voie sa intre apa: "I-am zis lui Dumnezeu - Doamne, aici e casa Ta", si casa a fost ocolita de ape. Gravida, credincioasa si ea, nu a avut inspiratia acestei rugaciuni si a ajuns sa astepte sa nasca la cort.

    TUNSUL PAZESTE. Unii sinistrati au venit cu paduchii de acasa

    LENEVIE. Costel, viitorul tata, face parte din echipa de curatenie. "Suntem sapte-opt persoane aici care facem curat, ceilalti stau cu burta in sus", zice barbatul nervos pe enoriasii betivi si lenesi care ajung seara in coma etilica la dispensar. Medicul taberei, Varasteanu Mioara, ii arata cu degetul pe barbatii care stau intinsi pe iarba la taclale, de parca ei ar avea burta la gura. "Le-am adus psiholog si sociolog, sa treaca peste trauma pierderii caselor, dar se vede ca fiecare se comporta la cort ca si acasa", spune medicul, care o consulta zilnic pe singura gravida din Chiseletul sinistratilor.

    DURERI. Mariana Tarus mananca pateuri si se spala la butoi. Dusurile inca nu au ajuns in tabara. Sanepidul trece dimineata si dezinfecteaza latrinele si gropile sapate in pamant. Gravida merge la veceurile neecologice si ridica privirea spre cer, sa o pazeasca Dumnezeu de vreo epidemie. Femeia a intrat si in apa infectata de la cadavrele de animale, a fost sa vada ce i-a mai ramas din casa. "Cand m-am intors in cort, m-am spalat cu apa fiarta si cu spirt, sa nu se prinda vreo boala de mine, Doamne fereste", marturiseste Mariana. Deocamdata, femeia nu are mancarimi pe piele. Doar pruncul din pantec si meniul de conserve ii dau bataie de cap.

    DECIZIE
    "Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta a hotarat adancirea bresei controlate din digul de la Dorobantu. Astfel, apa din incinta va avea o mai buna scurgere si se va deversa mai repede inapoi in Dunare" - Jenel Serban, prefectul judetului Calarasi

    CREDINTA
    "Dumnezeu a fost alinarea noastra. Ma las in voia Lui. Sunt cea mai fericita. Nu-mi fac griji pentru mine si ma rog pentru toti care nu mai au adapost. Dumnezeu lucreaza prin oamenii care ne-au ajutat" - Tarus Mariana, gravida sinistrata

    EPATARE SI LIPSA DE COORDONARE
    PREA MULT. O parte din mancarea primita s-a stricat
    In comuna Spantov, judetul Calarasi, tabara pentru cei 575 de sinistrati ramasi in corturi mentine mobilizarea sanitara prevazuta pentru 1.500 de sinistrati. Aproape 1.000 de sinistrati, diferenta, au revenit la casele afectate partial de inundatii si au lasat in urma zeci de corturi goale, saci de mancare si medicamente. Primarul Cojocaru Constantin detine o lista cu 1.205 persoane care vor primi 1,5 milioane de lei de la Guvern si ajutoare umanitare. "Cine nu are drept de ajutor, ma suna sa afle daca nu cumva e rost de bani. Au venit prea multe ajutoare dintr-odata. Sponsorii nu lasa ajutoarele in depozitele primariei, deoarece nu au incredere ca autoritatea locala le va imparti corect", declara primarul. In plus, membrii asociatiilor umanitare vin la Spantov si pozeaza in momentul cand intind sacii catre sinistrati. Satenii au luat si cate zece paini de om intr-o zi, cutii cu salam care dupa cateva zile s-au stricat in preajma casei sau a cortului. "Am avut cazuri de diaree, toxinfectie cu salam stricat. Mergeti prin sat sa vedeti oamenii cum spala sosete cu apa plata, cainii cum mananca pateu", marturiseste medicul Zarma Rodica. La trei kilometri de tabara corturilor goale de la Spantov, in satul Chiselet, sinistratii rromi se plang administratorilor ca stau cate zece intr-un cort minuscul.

    EVOLUTIA DUNARII
    Debitul Dunarii la intrarea in tara a fost in usoara crestere, adica 13.000 de metri cubi pe secunda, situandu-se peste media multianuala a lunii mai de 7.350 mc/s. Desi la intrarea in tara debitul a fost in crestere, pe tot sectorul aval de la Portile de Fier, debitele au fost in scadere. "Ieri a fost o usoara scadere a debitelor Dunarii. Asteptam o crestere a acestora la sfarsitul saptamanii in amonte de Lacul de acumulare Portile de Fier, insa nu vor mai fi probleme. Speram ca nu vor fi afectate alte localitati decat cele care au avut probleme pana acum", a explicat Raducanu Nicolae, hidrolog de serviciu la Institutul National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor. In continuare sunt depasite cotele de inundatie pe tot sectorul romanesc cu pana la 120 de centimetri. Astfel, la Bechet, cota de inundatie este depasita cu 124 de centimetri, la Calarasi cu 64 de centimetri, la Harsova cu 118 centimetri, la Braila cu 65 de centimetri, la Galati cu 39 de centimetri, iar la Tulcea cu doar 16 centimetri. (Elena Stan)
  • ×
    Subiecte în articol: special dumnezeu centimetri