Grecia a fost adaugata, oficial, de luni, pe lista tarilor afectate de gripa aviara. Guvernele europene evita deocamdata sa intre in panica, desi ingrijorarea sporeste o data cu suspiciunile ca si in Macedonia, unde au fost descoperite 1.000 de pasari moarte, ar putea exista un focar, transmite AFP.
In Grecia, Ministerul Sanatatii a anuntat ca virusul gripei aviare a fost descoperit in urma testelor efectuate pe curci de pe Insula Oinouses, situata in fata Insulelor Chios, in estul tarii. Insula a fost plasata in carantina si au fost luate masuri de decontaminare, au precizat autoritatile. Ministrul grec al Agriculturii, Evangelos Bassiakos, a subliniat totusi ca vor mai trece "sapte sau opt zile" pana cand un laborator specializat de la Salonic va determina daca este vorba despre tulpina H5N1, care a provocat moartea a 60 de persoane in Asia. In asteptarea acestora, ministrul a anuntat o prima serie de masuri pentru a izola insula unde a fost descoperita gripa aviara. PRUDENTA. O data cu anuntul facut de Grecia, se confirma ca virusul gripei aviare a inaintat catre Vest. Guvernul britanic, care detine presedintia Uniunii Europene, a declarat ca trateaza "foarte serios" riscul unei pandemii, cu ocazia unei interventii a ministrului Sanatatii, Patricia Hewitt, in Camera Comunelor. Seful guvernului spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, si omologul sau francez, Dominique de Villepin, au pledat, la randul lor, la Barcelona, in favoarea "prevenirii" si au recomandat "prudenta" fata de posibilele riscuri. Pe de alta parte, Comisia Europeana a cerut Croatiei sa efectueze "cat mai repede posibil" teste asupra unor pasari salbatice gasite moarte in apropiere de Zagreb. Ministerul croat al Agriculturii a infomat ca patru pasari moarte au fost trimise in acest scop la Facultatea Veterinara din Zagreb si ca rezultatele testelor vor fi cunoscute in cinci zile. REZERVE. In paralel, specialistii au cerut Uniunii Europene sa finanteze industria farmaceutica pentru a crea prototipuri de vaccinuri umane, care ar costa peste 100 de milioane de euro, in perspectiva unei eventuale pandemii. Comisia Europeana si-a repetat apelul adresat statelor membre de a-si spori rezervele de medicamente antivirale, considerate insuficiente.Citește pe Antena3.ro
GRATUIT IN UNGARIA
|
Ungaria va administra gratuit cetatenilor sai un vaccin impotriva gripei aviare, pe care incearca in prezent sa-l produca, in cazul in care acesta se va dovedi eficient, a declarat ieri premierul Ferenc Gyurcsany, citat de AFP. Autoritatile ungare au inceput sa experimenteze pe circa 100 de voluntari un vaccin impotriva acestui virus, iar rezultatele sunt asteptate miercuri sau joi. "Daca rezultatele vor fi pozitive, atunci vom lansa imediat procesul de producere in masa a vaccinului", a declarat premierul. Ministerul Sanatatii a apreciat ca Ungaria ar putea produce 500.000 de doze de vaccin pe saptamana. Potrivit lui Gyurcsany, costul vaccinarii gratuite a populatiei va fi compensat in mare parte prin comercializarea ulterioara a vaccinului in strainatate.
|
CATEVA ZILE
|
Sosirea gripei aviare in Italia este o chestiune de zile, a apreciat, luni, un expert italian. Autoritatile din unele regiuni italiene analizeaza deja posibilitatea interzicerii vanatorii, transmite AFP. "Grecia si Italia sunt pe aceeasi latitudine si acest lucru inseamna ca daca pasarile migratoare purtatoare ale virusului au ajuns in Grecia, unele au ajuns deja si in Italia", a subliniat Ilaria Capua.
|
VALUTELE SE DEPRECIAZA
|
Raspandirea gripei aviare la nivel mondial si extinderea virusului in randul oamenilor va influenta evolutia cursurilor de schimb ale monedelor nationale, iar primele afectate vor fi statele ale caror economii se bazeaza pe comert sau turism, apreciaza analistii straini. "Cred ca nici o moneda nu va avea o evolutie satisfacatoare, insa efectele asupra dolarului australian si a celui neo-zeelandez vor fi destul de grave", a afirmat Michael Jansen, analist la National Australia Bank din New York, citat de presa straina. Economistii considera ca monedele celor doua state sunt expuse riscului intrucat cursul lor de schimb se bazeaza pe comertul cu marfuri, iar Australia si Noua Zeelanda sunt actori importanti in comertul international. John Hardy, analist la Saxo Bank din Olanda, considera ca investitorii vor elimina aceste doua monede din portofoliile personale pentru a-si diversifica riscurile. Analistii considera ca daca virusul gripei aviare s-ar extinde la om, chiar si monedele si titlurile considerate sigure, precum francul elvetian si obligatiunile emise de Trezoreria americana, vor avea de suferit. "Am putea asista la o reorientare catre piata bunurilor, cum ar fi aceea a metalelor pretioase, intrucat ar putea reprezenta o alternativa sigura pentru investitori", a declarat George Davis de la RBC Capital Markets din Toronto.
|