După un an și jumătate de pandemie au revenit practicile și deciziile aberante de la început: se intra din zona verde în cea galbenă de pe o zi pe alta, oamenii sunt luați prin surprindere și se creează haos la frontiere. Vacanța de vară în Grecia a devenit un calvar pentru cei care au plecat fără să fie vaccinați, fără să se fi vindecat de COVID-19 în ultimele 90 de zile sau n-au știut că pot face un test PCR cu cel puțin 72 de ore înainte de a intra în România. Dar aberația apare atunci când doar câteva minute produc segregarea între cei care intră în carantină și cei care scapă, pentru că regula carantinării se aplică „la minut”, după ora 0.00, nu și înainte.
Carantinarea stabilită de Guvernul României pentru cei care se întorc din Grecia nu are niciun fel de legătură cu logica sau cu medicina, pentru că nu presupune o testare la intrarea în România, ci carantinarea celor fără vaccin, test negativ COVID-19 sau dovadă că au avut boala, în ultimele 90 de zile. Mai mult, din cauza anunțului de pe o zi pe alta, mulți români care erau în vacanță în Grecia, pe 17 iulie, au intrat în panică și s-au întors în țară mai devreme, deși își puteau rezolva problema mult mai simplu, cu un test, fără să renunțe la o parte din concediu. Cei mai afectați de haosul creat după ce Grecia a intrat în zona galbenă, după creșterea numărului de cazuri noi de COVID-19, sunt românii plecați pe cont propriu, care merg cu mașina personală sau cu autocarul, dar preferă să nu cumpere vacanțele prin agențiile de turism.
Muncă suplimentară pentru situația de criză
Agențiile de turism din România n-au avut altă șansă decât să-și asume munca în plus, de fiecare dată când se anunță o schimbare de acest fel, peste noapte, pentru a ieși din situațiile de criză. „Sunt mai multe situații. Pentru cei vaccinați nu contează noua regulă intrată în vigoare peste noapte, iar cei nevaccinați au posibilitatea să-și facă test PCR acolo și nu mai intră în carantină când ajung înapoi, în țară, dacă prezintă un rezultat negativ, de cel mult 72 de ore. În acest moment, noi avem sute de turiști în Grecia. Ținem legătura cu ei, le acordăm consultanță, dacă au nevoie, dar cei mai mulți au făcut vaccinul, pentru că se așteptau să existe modificări de acest fel, de la o zi la alta. În stațiuni sunt oricum puncte de recoltare, unde se pot face testele cu cel puțin 72 de ore înainte de a ajunge în țară”, a explicat, pentru Jurnalul, Lucian Badîrcea, CEO IRI Travel. Cei care însă nu obișnuiesc să cumpere pachete turistice de la agenții și nici nu sunt atenți la știri în timpul vacanței ajung în carantină, dacă au plecat fără a-ndeplini una dintre condițiile prevăzute și pentru „pașaportul verde”, de liberă circulație.
Metoda consacrată a Guvernului: strategia copy/paste
La începutul lunii trecute, Înalta Curte de Casație și Justiție (Secția de contencios administrativ) a anulat o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) din februarie 2021, prin care era se impuneau exact aceleași reguli la intrarea în țară a românilor, după ce fusese actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic. Avocata Elena Radu a dat în judecată CNSU și Departamentul pentru Situații de Urgență, având câștig de cauză în anularea art. 15 din Legea 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice, în situații de risc epidemiologic și biologic. Deși decizia ÎCCJ este una definitivă, noua hotărâre de aplicare a acelorași reguli a fost luată de Guvern trecând peste problema juridică de legalitate a acestei decizii. Pe 17 iulie s-a stabilit, pur și simplu, regula intrării în carantină pentru cei care se întorc din Grecia după data de 18 iulie, ora 0.00, printr-o metodă „copy/paste” care deja a devenit o obișnuință pentru Executiv, la fel ca și ignorarea legislației naționale și a prevederilor constituționale. Mulți dintre cei care se întorc din Grecia spun că se putea impune testarea, în locul carantinei, cu teste rapide, dacă se dorea cu adevărat să fie preîntâmpinată răspândirea virusului.
Grecia a trecut de pe lista verde pe cea galbenă, peste noapte (la propriu). Cei care au intrat în România chiar și cu un minut înainte de miezul nopții, pe 17 iulie, n-au fost nevoiți să stea în carantină, ca și cum virusul ar funcționa ca un ceas elvețian.