Expert international in biodiversitate si probleme de mediu, Virgil Munteanu, presedintele Fundatiei Delta Verde si fost guvernator al Deltei Dunarii, incearca sa raspunda la cateva dintre intrebarile ridicate de criza gripei aviare.
Jurnalul National: Care sunt pasarile salbatice afectate de gripa aviara?
Virgil Munteanu: Din informatiile furnizate de specialisti, speciile de pasari, eventuale purtatoare ale virusului gripei aviare, sunt unele specii de rate si gaste salbatice. Este greu de spus cu exactitate care specii anume sunt purtatoare ale virusului gripei aviare, deoarece cercetarile in acest domeniu au fost foarte reduse, acest virus fiind identificat pentru prima data in 1961, in Africa.
De unde vin aceste pasari?
Traseele de migratie ale pasarilor salbatice acopera, de fapt, tot globul pamantesc. Aceste pasari leaga de fapt, prin caile de migratie pe care le urmeaza, continentele intre ele, putand transporta acest virus peste tot. Faptul ca acest virus a fost identificat si in America, si in Europa, si in Asia sau Africa confirma acest lucru. In Delta Dunarii exista mai multe feluri de migratii: primavara, cand pasarile care au iernat in zonele calde se intorc pentru a cuibari in Delta Dunarii, iar cele care au iernat in Delta Dunarii se intorc in zonele nordice ale Europei, sau toamna, cand se intampla migratia inversa. Sa ne gandim ca acum sunt putine migratii, dar in luna noiembrie vor migra in tara noastra circa 100.000 de pasari.
Cu ce alte specii intra in contact in Delta Dunarii?
Sunt peste 300 de specii de pasari care au fost identificate in Delta Dunarii, fie ca sunt pasari migratoare, fie ca sunt pasari sedentare. Cu certitudine, zona Deltei Dunarii reprezinta atat un nod important in migratia pasarilor, cat si o zona in care pasarile migratoare cuibaresc sau ierneaza. In Europa exista multe zone umede, care adapostesc pasari salbatice, toate aceste zone fiind, de fapt, expuse pericolului aparitiei temutului virus.
Alge ucigase
Cum se explica faptul ca nici una dintre aceste specii nu a fost afectata pana acum de virusul gripei aviare?
Faptul ca a fost identificat virusul gripei aviare la o lebada de langa localitatea Maliuc ridica, dupa parerea mea, alte semne de intrebare. In primul rand, lebedele care au murit langa Maliuc erau din specia lebedelor de vara (Cygnus olor), specie care sosise in Delta Dunarii in primavara anului 2005. Este greu de explicat de ce o pasare care a venit in Delta, primavara, isi gaseste sfarsitul toamna, imediat dupa ce autoritatile au anuntat pericolul gripei aviare care pandeste Delta si Romania. Mai mult decat atat, specialisti de prestigiu au considerat ca moartea lebedelor este cauza unor alge albastre extrem de toxice.
Lumea neinformata
Ce masuri au fost luate in aceste tari pentru oprirea epidemiei?
Masurile, care s-au luat, au vizat in general prevenirea aparitiei si raspandirii virusului, in principal prin izolarea pasarilor domestice de a nu intra in contact cu pasarile salbatice. Cred ca aceasta ar fi trebuit sa fie prima preocupare a celor abilitati sa gestioneze o asemenea situatie. Va invit sa veniti acum in Delta Dunarii si sa admirati pasarile de casa, dar si alte animale domestice deplasandu-se nestingherit pe grindurile sau lacurile din Delta. Eu consider ca uciderea si incendierea pasarilor domestice nu face parte din masurile preventive, ci din categoria masurilor, care se impun dupa identificarea virusului. De altfel, in documentele OMS, se mentioneaza clar aceste masuri. Iar despre informarea populatiei din Delta cred ca nu mai este nevoie sa vorbesc.
VIDEO Momentul în care poliția distruge mașina unui șofer filmat în timp ce făcea drifturi, în Qatar
Citește pe Antena3.ro
Ce semne de intrebare ridica aceasta criza a gripei aviare?
Cred ca este o situatie extrem de ciudata: eu, ca simplu locuitor al orasului Tulcea, as fi curios sa stiu ce inseamna carantina de gradul 0, 1, 2 etc. Nimeni nu a explicat aceste lucruri. Vedem doar ca, la limita judetului Tulcea, ni se dezinfecteaza rotile masinilor (din cand in cand), dar putem trece de acele puncte de dezinfectie mergand pe jos. O alta situatie paradoxala: sunt ucise pasarile domestice cu sutele sau miile in unele zone, iar in altele sunt lasate libere, sa convietuiasca cu pasarile salbatice. Stie oare cineva sa ne spuna cate pasari salbatice si din ce specii au fost vanate incepand cu luna septembrie, cand s-a deschis sezonul de vanatoare in Delta? Sau cate pasari salbatice vanate au constituit hrana vanatorilor?